kategoria: A500
[#1] A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...
Witam, problem jak w temacie mam A500+, niestety po podłączeniu dioda Fdd świeci cały czas, jak odłączę flopa po włączeniu także świeci ale już około 5s i gaśnie. Mam drugą A500 i przełożyłem fdd ale efekt jest taki sam. Co sprawdzić bo wygląda, że to nie uszkodzenie fdd ?
[#2] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@kataklysm, post #1

Co to za fdd? oryginał czy jakiś przerobiony?
[#3] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@jogg, post #2

Obie to oryginał.

Znalazłem dwa spalone rezystory ktoś pomoże je rozszyfrować ?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 15:57:46 przez kataklysm
[#4] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@kataklysm, post #3

Ale w obu amigach masz walnięte stacje czy tylko w tej A500+?
[#5] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@kataklysm, post #1

Przekładasz same stacje, czy z taśmami? Jeśli same, to spróbuj jeszcze z taśmą z działającej Amigi.
Polecam wykonać także odwrotną operację - sprawdzić stację z niedziałającej w tej działającej żeby wykluczyć całkowicie (nie)sprawność stacji.
[#6] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@Umpal, post #5

Tak jak wyżej napisałem mam spalone rezystory tutaj poniżej macie fotki można je powiększyć klikając prawym i pokaż obrazek.

Pomóżcie je zidentyfikować to jutro kupie i wlutuje

[#7] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@kataklysm, post #6

Problem rozwiązany. taśma fdd była wpięta odwrotnie :P dzięki wszystkim :)
[#8] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@kataklysm, post #7

Tak czułem :P
[#9] Re: A500+ Świeci się dioda Fdd nie czyta dyskietek...

@jogg, post #8

A ja to miałem napisać, żeby odwrotnie taśmę wpiął ale się spóżniłem.

Co do rezystorów, to u mnie są wlutowane pionowo, wg. oznaczenia są to 47 Ohm +/-5%. Niestety nie wiem ile Watt. Kolory pasków żółty-fioletowy-czarny-złoty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem