kategoria: A500
[#1] płyta A500+ zielony ekran "again"
Jakiś czas temu Jacques podrzucił mi do ewentualnej reanimacji uszkodzoną płytę A500+ - wylany akumulator i zielony ekran.

Akumulator zrobił spustoszenie raczej w aspekcie wizualnym, śieżki nie uszkodzone - przewodzą. Gary wyjęty z podstawki i oczyszczony (podstawka też), wszystkie nogi kontaktują dobrze.

Amiga jakiś czas temu już dawała pierwsze objawy uszkodzenia - wykrywała tylko 512kB RAM, później było tylko gorzej - zielony ekran.

Próby reanimacji polegały na:
-oczyszczeniu i sprawdzeniu ścieżek po wylaniu akumulatora
-wyczyszczeniu Garego i podstawki, wszystko przewodzi ok
-wyjęciu innych układów z podstawek, wyczyszczeniu i ponownym włożeniu
-wylutowaniu RAM`u (brawo dla Commodore, nie wiem czego oni używali do lutowania, ale bez hot air`a nie da się nic z płyty wylutować bez jej uszkodzenia, chyba, że ma się pół godziny na odsysanie każdej nogi ), sprawdzeniu RAM`u (jest ok), wlutowaniu podstawek i włożeniu RAM`u
-podmianie GAREGO
-podmianie obu CIA (gdzieś znalazłem info, że nie występuje po prostu ekran "green", tylko "light green" - uszkodzenie CIA, "dark green" - błąd CHIP), nie zaszkodziło spróbować, ale bez skutku

Niestery nie mamy FAT AGNUSA na podmianę, więc główny podejżany wciąż jest głównym podejżanym.

Czy macie jakieś inne pomysły odnośnie sposobów reniamacji płyty (poza wymianą FAT AGNUSA - aktualnie nie możliwą z powodów technicznych )?

Czy ktoś z Wrocławia lub okolic mógłby udostępnić na chwilę AGNUS`a 8375 do testów? Ewentualnie może ktoś z Was ma nadmiarowego 2MEG`owego i chciałby sprzedać?
[#2] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@RaNGuN, post #1

"UP".

Może ktoś jednak ma Agnusa 8375 390544-01 w celu chociaż chwilowego sprawdzenia w mojej "Pluskwie"?
[#3] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@Jacques, post #2

Mam w mojej A500. Pisz na priva. Coś poradzimy.
[#4] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@Jacques, post #2

Przejrzałem pudełko ze scalakami i mam takiego agnusa. Co prawda jest nadkruszony, ale pamiętam że działał. Jeśli jest potrzeba to mogę go w prezencie wysłać :)
[#5] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@Red, post #4

Jeśli działa, to nadkruszenie w niczym mi nie będzie przeszkadzać :) Już piszę wiadomość na priv :)
[#6] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@Red, post #4

Well done! - dobre chłopy z was, tak 3mać - wspierajmy się jak możemy ;)
[#7] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@Jacques, post #5

Ewentualnie zapraszam do mnie - jestem z Wro (jeszcze ten miesiąc). Mam jedną 500 Rev 8a, która może posłużyć za dawcę do testów.
[#8] Re: płyta A500+ zielony ekran "again"

@drsky, post #7

Dziękuję :) Na razie czekam na przesyłkę od Reda (ogromne dzięki!), jakby była potrzeba jeszcze przetestowania czegoś, odezwę się OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem