[#1] Brzydkie myszątko...
Kupując uszkodzone C128 dostałem od właściciela gratis ewidentnie niechciane, brzydkie i brudne myszątko. Przyznaję, że początkowo podszedłem niemal bez entuzjazmu, ale oczywiście przygarnąłem je chętnie. Po wyczyszczeniu i podłączeniu do Amigi okazuje się być... najlepszą amigową myszą, jaką do tej pory miałem! A miałem co najmniej pięć różnych modeli. Nie wiem, co w niej jest takiego, ale użytkowanie jej jest po prostu niezwykle wygodne - zarówno poruszanie jak i przyciski, które wyglądają jak gdyby rzeczywiście były uszkami jakieś myszki szeroki uśmiech

Ale moim celem nie było jedynie przedstawienie tej krótkiej i "wzruszającej" historii lecz pytanie w związku tym sympatycznym gryzoniem: Czy ktoś wie, co to za model i przez kogo był produkowany? Niestety nie ma już naklejki znamionowej, inaczej zresztą nie byłoby pytania. Posiadam przenośną termiczną drukarkę i chciałbym nakleić jej jakieś skromne dane.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2015 11:31:23 przez Umpal

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2015 11:41:01 przez Umpal
[#2] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #1

MSX, w czarnej wersji np: Roland S. Zrobił byś zdjęcie od spodu.
[#3] Re: Brzydkie myszątko...

@amizet, post #2

Mówisz i masz:

[#4] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #3

Myślałem że będzie jakaś naklejka, mam taką kupiłem na allegro za dwie dychy, tylko bałem się podpinać do Amigi co by niczego nie uszkodzić. Ale spoko jak piszesz że działa, to sobie sprawdzę swoją.
[#5] Re: Brzydkie myszątko...

@amizet, post #4

Też miałem obawy, ale ja zawsze ryzykuję (zepsułem tylko jedną rzecz do tej pory - chip ROM w Amidze 500+ kolegi prawie dwadzieścia pięć lat temu przez wstawienie o jeden pin w górę, choć coś mi podpowiadało, że powinno być w dół ;)).
Czy u ciebie jest jakaś naklejka? Jeśli tak, to proszę, zrób zdjęcie.

[Update]

Dodałem jeszcze do pierwszego posta zdjęcie elektroniki.

W sieci nie ma zbyt wiele informacji na jej temat, ale ta strona przedstawia ją jako Roland MU-1.

PS Podoba mi się też czarna wersja cool

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2015 11:46:32 przez Umpal
[#6] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #5

To może trochę potrwać, idę wybrać się na poszukiwania, moment.
[#7] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #5

Wydrukowałem najpierw na tył napis, jaki znajduje się na fabrycznych myszach, czyli Roland:

Ale nie spodobało mi się to, więc zmieniłem na bardziej amigowy:

A pod spodem póki co tak (niestety, drukarka drukuje wąskie paski, więc nie mogę sobie pozwolić na większą fantazję):

[#8] Re: Brzydkie myszątko...

@amizet, post #6

Czarną mam do Roland S-750.
[#9] Re: Brzydkie myszątko...

@amizet, post #8

brawo!
Jak tylko będziesz mógł, to wrzuć autorskie zdjęcie OK
[#10] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #9

Proszę bardzo, ogólnie to czarna ładniejsza i ma dłuższy kabel, ale chyba nie jest kompatybilna z Amigą, pewnie inny pinout wtyczki.

Teraz przeczytałem, link tak że pewnie są trochę większe różnice niż pinout.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2015 12:49:31 przez amizet
[#11] Re: Brzydkie myszątko...

@amizet, post #10

Widocznie S-750 nie był przeznaczony do Amigi, a modele MU-1.

Odnośnie koloru, to autor ww. strony ma ciekawy wpis:

Color: The standard MU-1 mouse was black but I also have a white MU-1 mouse that is not so common. Have a look at the picture on this page!

Czarna ładniejsza, ale za to moja jest "not so common" Tańczący banan
[#12] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #11

Biała też spokook, racja
[#13] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #11

Jeśli to to samo co tu to zacznij się z nią lepiej obchodzić szeroki uśmiech
[#14] Re: Brzydkie myszątko...

@lysyzastary, post #13

Zaporowa cena! Szok

Ale o co chodzi z tym wpisem?:

Very rare and sought after accessory for the Roland S-series samplers
Allows point and click visual editing of samples and front panel functions!

Kompletnie nie siedzę w temacie muzycznym, a zdaje się tego się tyczy ten fragment opisu.
[#15] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #14

Do samplerów z serii Roland S-xxx można podpiąć monitor i wtedy myszka się przydaje.

[#16] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #1

Takie myszki sprzedawała firma Schneider do swoich PeCetów. pod nazwą "Schneider MS bus mouse". Na obrazkach jakie znalazłem nie widać wtyczki, ale z tego co pamiętam kształt gniazdek w tych EuroPC był jak do joya. Co nie znaczy że sygnały też takie były bo może "leciały" szeregowo.
http://www.computermuseum-mannheim.de/images/pic_g/schneider_europc_1g.jpg
http://www.amibay.com/showthread.php?46574-Schneider-Euro-PC
W 2im linku trzeba przewinąć w dół, ale bez logowania nie wyświetli większych obrazków.

A jak donosi ta stronka, niemiecka firma Reisware sprzedawała takie myszki z czarnymi kabelkami i interfejsami do Amstradów/Schneiderów CPC pod nazwą "CPC-Mousepack"
http://www.cpcwiki.eu/index.php/CPC-Mousepack_2.0

Wiecie o tym że w Amigowych myszkach piny 2 i 3 są zamienione miejscami w porównaniu z myszkami do Atari/Commodore. Zresztą były kiedyś myszki z takim przełącznikiem.
A w CPC prawy klawisz "idzie" do pinu7 zamiast 9 jak w innych. A +5V bierze z zewnątrz, bo w CPC nie ma tego na żadnym pinie. Choć w tym przypadku możliwe że interfejs to zmieniał a myszka była normalna.
[#17] Re: Brzydkie myszątko...

@ZbyniuR, post #16

Wiecie o tym że w Amigowych myszkach piny 2 i 3

Wiemy, na dole strony jest tabelka. /link/
[#18] Re: Brzydkie myszątko...

@ZbyniuR, post #16

No to się ciekawie zrobiło. Już wcześniej zauważyłem dwie różnice pomiędzy tą moją, a tą z linka, którego podałem na początku - po pierwsze, na mojej wtyczce nie ma metalowej obwoluty i bynajmniej z niej nie odpadła, bo byłoby wyraźnie widoczne oraz po drugie, układy są trochę inaczej rozmieszczone. Więc może to być w rzeczywistości coś innego, może ten Schneider...
[#19] Re: Brzydkie myszątko...

@Umpal, post #18

Tak mi coś świtało że PeCety od Amstrada i Schneidera miały taki port myszy, że można było z nimi używać myszek Ataroskich. Których obsługę miały w ROMie i nie potrzebowały sterowników. Pośrednio potwierdzeniem jest ten obrazek EuroPC, gdzie widać że mysz i serial to są osobne porty.
http://www.pchistory.lv/wp-content/uploads/Schneider_Euro-PC_8.jpg
A tu inny Schneider EuroXT też z taką myszką.
http://www.computermuseum-mannheim.de/images/pic_g/schneider_at_1g.jpg
Dzięki amizet za linka. Nie wiedziałem że Maki też używały takich wtyczek ale ze zupełnie inną pinologią.
[#20] Re: Brzydkie myszątko...

@ZbyniuR, post #19

Apple II etc. Lisa. Bo to nie jest ABD wiesz o tym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem