kategoria: Sprzęt
[#1] Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)
Witam, mam nadzieję, że ktoś będzie mi w stanie pomóc. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że mam zachomikowaną starą kartę turbo. Swego czasu pozbyłem się mojej AmigiPPC, czego żałuję do tej pory, jednak z jakiegoś powodu schowałem moja pierwsza kartę turbo
Wydaje mi się, że jest to 030/50 ale głowy za to nie dam. Jak widać na zdjęciach numer na procesorze jest zamazany/zmazany, więc dla mnie to raczej test pamięci:)
Mam dwa pytania, co to jest za karta:) i czy jest tu ktoś, kto mógłby ją dla mnie przetestować i ewentualnie naprawić (nie za darmo oczywiście:)

Dzięki za pomoc:0

[#2] Re: Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)

@aszu, post #1

M-TEC T1230 LC

Prawdopodobnie 4MB RAM.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2015 14:29:48 przez BULI
[#3] Re: Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)

@aszu, post #1

Dość często spotykana na rynku niemieckim, MTEC chyba takie produkował.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2015 14:29:06 przez charliefrown
[#4] Re: Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)

@charliefrown, post #3

TURBO link
[#5] Re: Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)

@BULI, post #2

Dzięki bardzo. Ja nie mam pojęcia o elektronice, ale na tych linkach znajduje się coś na procesorze, czego ja już nie mam oraz na jednym ze zdjec znajduje sie tez cos po prawej stronie, gdzie u mnie jest tylko miejsce na to... brzmi to cholernie lamersko ale kto nie pyta ten nie wie:)
[#6] Re: Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)

@aszu, post #5

To coś przyklejone do procesora to radiator, można dołożyć samemu ale pewnie nie jest konieczny. To drugie w podstawce to koprocesor tez można dołożyć ale nie jest niezbędny. Karta może działać bez tych elementów.
[#7] Re: Co to za karta (i gdzie ją przetestować:)

@KrisbA, post #6

Mam takiego M-Tec 030/42MHz i twierdzę że radiatory są konieczne, w moim są w takich trzech paseczkach i jak jeden mi się odkleił to latem się bardzo grzała i wieszała (zwykle przy resecie ze żółtym ekranem), póki nie przykleiłem z powrotem, a nawet wtedy spodnią klapkę miałem stale wyciągniętą.

Wiem że były też wersje taktowane 28MHz i może w nich nie była konieczna ale nie widziałem takiej to nie jestem pewien.
Wersja 8MB miała 2 scalaki na drugiej stronie płyty, więc ta jest 4MB.
A skoro przeleżała parę lat bez używania to z pewnością akumulatorek od zegarka jest wyczerpany i trzeba by wymienić, albo nie będzie umiał zapamiętać daty ani godziny. Mój był do niczego po 2óch latach leżenia.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2015 19:27:15 przez ZbyniuR
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem