[#1] Nieznana karta turbo
Na strychu odnalazłem kartę turbo wiem że powinna być sprawna ale nie działa. Przez te dwa lata które tam leżała wyjąłem jedeną kość pamięci.

Czy to może być powodem usterki???

Wiem, że jest to któryś z modeli apollo. Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozpoznaniu karty?

Na procesorze widnieje napis XC68040RC40M.
[#2] Re: Nieznana karta turbo

@tomasz_04, post #1

Masz Apollo 1240/40 w najlepszej wersji bo z pelnym 040/40 i do tego wersje XC, latwiej sie podkreca;)Wyjecie pamieci nie psuje karty, przeczysc ja to bedzie chodzic:)

[#3] Re: Nieznana karta turbo

@MrT, post #2

Jeśli to Apollo, to wyjmnij układy MACH (te w podstawkach) i włóż spowrotem. U mnie na Elboxie 030/40 MHz (ponoć to nie Apollo, a ja obstaję przy tym że jednak tak) takie coś pomaga.
[#4] Re: Nieznana karta turbo

@madman15, post #3

Nadal nie działa
[#5] Re: Nieznana karta turbo

@tomasz_04, post #4

Przeczysc styki dokladnie, machy, jak kolega pisal, sprawdz zwroki takze,moze przestawiles i napisz jakie objawy sa-jest czarny ekran, diody migaja, jezeli tak to ktore itd.

[#6] Objawy

@MrT, post #5

Po włączeniu komputera nic się nie dzieje.

Co prawda pali się dioda power ale poza tym nic tylko czarny ekran.

Kartę już dokładnie wyczyściłem.

Powodem nie jest brak napięcia ponieważ po odłączeniu dysku jest to samo a zasilacz mam mocny od A500.

[#7] Re: Objawy

@tomasz_04, post #6

1. Zrób fotkę karty i umieść np. na imageshack.us, pomoże nam to rozpoznać co to za karta.
2. Spróbuj uruchomić bez pamięci.
3. Potestuj uruchamianie komputera z kartą wkładaną na różną głębokość slotu - mój Elbox czasami zaskakuje dopiero po włożeniu ok. 1 mm od maksymalnego dociśnięcia.
4. Spróbuj poprostować styki w karcie - patrząc na slot karty zobaczysz że nad (lub pod) każdym elementem stykającym się z gniazdem krawędziowym jest dziurka. Włóż w każdą dziurkę szpilkę, naprostuje to nieco te styki. Oczywiście użyj jednej szpilki - włóż, wyciągnij, do następnej dziurki itp.
[#8] Re: Objawy

@madman15, post #7

A oto zdjęcia karty:

http://programowanie8.webpark.pl/100_3722.jpg

http://programowanie8.webpark.pl/100_3721.jpg

Sprawdziłem jeszcze jedno- procesor się grzeje.

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 14:51
[#9] Re: Objawy

@tomasz_04, post #8

No to jest Apollo na stówkę. Natomiast powodem niedziałąnia Twojego egzemplarza moze byc brak oscylatora w podstawce:). Wsadz tam oscyla 80 Mhz i powinno działac

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 14:50
[#10] Re: Nieznana karta turbo

@tomasz_04, post #1

Kartę próbujesz z jakąś kostką pamięci czy wkładasz zupełnie bez nawet jednego SIMMa? Coś mi świta, ze któraś karta (czy to nie Apollo?) chyba wymagała pamięci i bez kostki nie działała (albo wymagała przestawienia zworki). Zbytnio się nie sugeruj tym co mówiłem, bo to może mi się tylko tak wydawać. Pamięć mam bardzo słabą niestety. :(

[#11] Re: Objawy

@Fazior, post #9

Chyba nigdy go tam nie było (fakt mógł wypaść).
Czy ktoś może sprawdzić czy to rzeczywiście może być wina oscylatora (nie chce go kupić do karty która nie działa z innego powodu).

[#12] Re: Nieznana karta turbo

@MDW, post #10

Próbowałem wszystkich kombinacji (z jedną kością)

[#13] Re: Objawy

@tomasz_04, post #11

Bez oscylatora masz 100% gwarancji, że działać nie będzie... Poza tym widzę, że karta ma zdjęty radiator. Co z kolei spowoduje, że jak już założysz oscylator, to procek się szybko przegrzeje i komputer będzie się zawieszał. Tak więc po pierwsze wsadź oscylator 80 MHz, po drugie załóż jakiś radiator mały, może nawet z wentylatorem. Tylko najpierw wyczyść te farfocle na procesorze.
[#14] Re: Nieznana karta turbo

@MDW, post #10

Apollo bezproblemowo działa bez pamieci FAST. Faktem jest wtedy, że amiga z procesorem 68040 na pamięci chip nie uzyskuje zbyt zawrotnych prędkości ;)

[#15] Re: Objawy

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Dzięki za wszystko wygląda na to, że sprawa została rozwiązana (poszukam oscylatora albo kupie nowy).

[#16] Podkręcenie tej karty

@MrT, post #2

Możesz powiedzieć coś o podkręcaniu tej karty (napisałeś że w wersje XC podkręca się łatwiej) jutro będę po oscylator w serwisie to będę mógł zakupić niezbędne części.

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 15:34
[#17] Re: Podkrêcenie tej karty

@tomasz_04, post #16

Po prostu wstawia się szybszy oscylator (zamiast 80 MHz np. 90, 100 MHz już raczej Ci nie zadziała). Pamiętaj o dobrym chłodzeniu procesora.
[#18] Re: Podkrêcenie tej karty

@tomasz_04, post #16

Może ja odpowiem.
Zamiast oscylatora 80 MHz musisz kupić inny, np. 97,7 albo 100 MHz. eFunzine sprzedaje tak przerobione i przetestowane karty nieco drożej od standardowych. Oczywiście zapewnij tej karcie jakieś chłodzenie w postaci radiatora i jakiegoś wentylatorka, bo usmażysz procesor.
Może niestety nie zadziałać.
[#19] Re: Podkrêcenie tej karty

@madman15, post #18

Ale w miejscu na oscylator napisane jest żeby wkładać oscylator z przedziału 50 – 80 MHz.
Chodzi mi o to żeby przypadkiem niczego nie spalić.

[#20] Re: Podkrêcenie tej karty

@tomasz_04, post #19

Nie boj sie, karty nie zepsujesz w ten sposob. Ja swoje apollo krecilem stabilnie do 45mhz. Z oscylatorem 100mhz szlo,ale krotko..Sproboj do 90 i zaloz radiator+cooler od jakiegos pentium. Co do wersji. XC to starsza wersja 040, ale mi sie zawsze je ladnie krecilo:)

PS.Jak bedziesz wsadzal oscylator to sprawdz czy nie wkladasz go w odwrotnej pozycji!Tam gdzie na plycie karty masz kropke, tam tez ma byc kropka w na oscylatorze.

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 15:49
[#21] Re: Podkrêcenie tej karty

@MrT, post #20

Jutro skocze do eFunzine z kartą to może przetestują mi ją na miejscu.

[#22] kontroler Fast SCSI-II

@madman15, post #18

Jeszcze jedno pytanie na eFuzine przecztałem że karta ma kontroler Fast SCSI-II (max. transfer do 10 MB/s).
Czy to znaczy że moge podłączyć przez karte turbo jeszcze 2 dyski twarde.

[#23] Re: kontroler Fast SCSI-II

@tomasz_04, post #22

Opcjonalnie, nie w standardzie. Jest to dodatkowa płytka.
Kontroler podobno okrojony (brak obsługi DMA, czyli obciąza CPU).
[#24] Apollo 1240/40

@MrT, post #2

Teraz jeszcze zauważyłem że kiedy spojrzy się na kartę pod światło to widać napis "turbo 1240-1260".

Czy to oznacza, że maksymalnie mogę ją podkręcić do 60MHz???

[#25] Re: Apollo 1240/40

@tomasz_04, post #24

Oznacza to że możesz włożyc tam max procesor 68060 (po dołożeniu regulatora napięcia, procesor ten zasilany jest 3.3V). Był o tym wątek an forum.
[#26] Re: Apollo 1240/40

@tomasz_04, post #24

tak, ale nie ten procesor, tylko 68060 (zresztą podobno zależy to od wersji układów MACH które masz zamontowane na karcie), i to bodajże nawet do ponad 80 MHz (była ostatnio dyskusja na ten temat).
Tak czy inaczej, radziłbym najpierw uruchomić kartę przy 40 MHz, upewnić się że stabilnie działa, a dopiero potem, ryzykując uszkodzeniem sprzętu, bawić się w osiągnięcie dodatkowych 25% prędkości :) (nie ukrywam, że jestem zadeklarowanym przeciwnikiem podkręcania - dla mnie najważniejszym walorem sprzętu jest stabilność pracy, a to nie idzie w parze z podkręcaniem).
Na zdjęciu widziałem, że masz górę procesora zapaskudzoną jakimś klejem... wyczyść to, zamontuj radiator (najlepiej od 486 lub Pentium) i dopiero wtedy rozpoczynaj eksperymentowanie
[#27] Re: Apollo 1240/40

@wali7, post #26

Jutro będe w serwisie eFuzine- tam mi doradzą.

Na www piszą "Karta ta jest przetaktowaną o 25% wersją Apollo 1240/40. Karty po przetaktowaniu są wyposażone w dodatkowe chłodzenie i sprawdzane w warunkach silnego obciążenia procesora. Na karty te dajemy pełną gwarancję działania."

Ale czy działają stabilnie rzeczywiście nic nie napisali.

Jeszcze się zastanowie nad podkręceniem (też nie lubie kiedy komputer mi się wiesza).

[#28] Re: Nieznana karta turbo

@tomasz_04, post #1

2 pytania:
1 - masz duzy strych?
2 - mozna tam znalezc inne ciekawe rzeczy do ami?

[#29] Re: Nieznana karta turbo

@11MASTEr, post #28

Moze udostepnisz swoj strych jakiej wyprawie amigowo-arecheologicznej :D mozen znajdziemy 10 a 400 12 a 1000 i przyczepe wyladowana ppc :D

Benedykt

[#30] Re: Nieznana karta turbo

@11MASTEr, post #28

1. Strych ma 60m2
2. Można tam znaleźć pare nr. czaopisma "Amiga" oraz "Amigowiec" widziałem tam jeszcze oscylator do mojej kerty turbo ale wtedy nie wiedziałem co to jest głową w mur dwa monitory 15" do PC jeżeli jest zainteresowany kupnem to prosze pisać.
Jutro przekopie cały strych- może jeszcze coś znajde

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 21:23
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem