[#1] HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce
Prawie, bo po wielu żmudnych próbach udało mi się zejść do ok. 896kB. Nie widzę już możliwości większego uszczuplenia listy plików, ponieważ jest to niezbędne minimum do uruchomienia HDToolBoksa z Workbencha 3.9.
Sporo szukałem w sieci, ale nigdzie nie znalazłem informacji, jak utworzyć taką dyskietkę, choć znaleźli się tacy, którzy twierdzili, że to "proste", bo wystarczy utworzyć Emergency Boot. Tych pozostawiam dalej w ich błogiej nieświadomości, może w końcu zrobią taką dyskietkę i przekonają się na własnej skórze, że taki dysk NIE POSIADA programu HDToolBox, a jedynie ikonę, która odwołuje się do płyty CD (poza tym brakuje na niej wielu potrzebnych plików).

Zanim podam opracowaną listę, mam również pytanie do forumowiczów: Jakiego samorozpakowującego się pakera plików użyć żeby całość mogła się uruchomić z dyskietki? Myślę, że wystarczy spakować Workbench.library (który zajmuje niemal 200kB) i może nawet sam program HDToolBox (plus ewentualnie ponad 50 kilobajtowe asl.library). Chodzi o jak najefektywniejsze spakowanie plików tak, aby po pierwsze - zmieściły się na dyskietce 880kB, oraz po drugie, rozpakowywanie nie trwało wieki. Coś optymalnego.

HDToolBox
HDToolBox.info

C\
AddBuffers
AddDataTypes
Assign
ConClip
Copy
IPrefs
LoadResource
LoadWB
MakeDir
SetFont
SetPatch
Version

Classes\
window.class

Classes\Gadgets\
button.gadget
checkbox.gadget
chooser.gadget
clicktab.gadget
integer.gadget
layout.gadget
listbrowser.gadget
radiobutton.gadget
scroller.gadget
space.gadget
speedbar.gadget
string.gadget

Classes\Images\
bevel.image
drawlist.image
glyph.image
label.image

Fonts\
RAfallback.font

Fonts\RAfallback\
8

L\

Libs\
asl.library
datatypes.library
diskfont.library
hdwrench.library
icon.library
iffparse.library
locale.library
mathieeedoubbas.library
mathieeedoubtrans.library
mathtrans.library
newicon.library
resource.library
version.library
workbench.library

Prefs\Env-Archive\Sys\
font.prefs
reaction.prefs
screenmode.prefs
wbconfig.prefs
workbench.prefs

S\
Startup-Sequence

Nie muszę chyba uzasadniać przydatności partycjonowania dysków (szczególnie większych niż 4GB) pod omawianym programem, który działa tylko pod OS3.9, a ten z kolei musi być zainstalowany na dysku twardym. No tak... tylko jak zainstalować go na dysku, skoro chcemy go najpierw przygotować do instalacji?

Z oczywistych względów nie mogę udostępnić takiego archiwum publicznie, dlatego tylko lista, ale i ta powinna wam w zupełności wystarczyć (oprócz posiadania OS3.9 rzecz jasna OK)
[#2] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #1

Spakować Imploderem.

A poza tym to co złego w HDInstTool? Za moich czasów wystarczył by podzielić dysk 17GB a nie wymagał niczego ponad goły 3.0
[#3] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@hrw, post #2

Spakować Imploderem.

Spróbuję, dzięki.

A poza tym to co złego w HDInstTool?

Ty tak na poważnie? Widać, że mało dysków partycjonowałeś i pewnie na ograniczonej platformie. Jeśli ci wystarcza, to korzystaj dalej - znajdą się osoby, które moje rozwiązanie docenią.
[#4] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #3

Taki pomysî, a moűe moűna zrobię tak aby HDtool i kilka innych plików znajdowaîo sië na drugiej dyskietce DF0:
Za pomocâ sekwencji, tak samo jak robi to Dyskietka OS3.9 jak odwoîuje sie do CD-ROM z Amiga OS3.9
[#5] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #1

AddBuffers
ConClip
SetFont

Te jeszcze możesz usunąć. Za wiele to nie da ale zawsze coś.
[#6] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@_arti, post #5

SetFont jest potrzebne do ustawienia czcionki RAfallback, inaczej włącza się Topaz, wszystko staje się mało czytelne (część wychodzi poza ekran) i źle wprowadza się dane.
ConClip nie pamiętam, dlaczego zostawiłem. AddBuffers rzeczywiście możnaby usunąć, ale to tylko 444 bajty...

@mwb113, oczywiście można tak zrobić i będzie działać, ale dla osób z jedną stacją trochę uciążliwe. No i w końcu chodzi też o uzyskanie jednej dyskietki. Spakuję HDToolBoksa imploderem, jak poradził hrw - to powinno załatwić sprawę.
[#7] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #1

workbench.library? To chyba dla użytkowników A4000 czy HDtoolbox wymaga nowszego?
Gdzieś można to archiwum pobrać przypadkowo?

Możesz spakować Turbo Impoderem, PowerPackerem lub Titanics Cruncher. Ten ostatni chyba nie kompresuje tak dobrze, ale ponoć potrzebuje bardo mało pamięci na dekompresję.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2015 19:03:42 przez sanjyuubi
[#8] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@sanjyuubi, post #7

HDToolbox z 3.5-3.9 wymaga tej biblioteki.
[#9] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #1

Chłopaki, sukces! trampolina
Mam wszystko na jednej dyskietce cool
Spakowania wymagał tylko HDToolBox - reszta bez zmian (scrunchowane workbench.library daje czarny ekran i stoi). CrunchMania v1.91 poradziła sobie najlepiej z kilku testowanych. Nie wiem tylko ile to wymaga pamięci do rozpakowania, a nie chce mi się kombinować z wyciąganiem kart w mojej misi, dlatego potrzebuję tak ze trzech ochotników, którzy posiadają oryginalny Workbench 3.9 i są chętni na przetestowanie tego na swoim sprzęcie. Walić bezpośrednio na pm (wyślę obraz DMS). I bardzo was proszę chłopaki, nie czepiajcie się licencji, to ma charakter testowy a nie dystrybucyjny. Chcę tylko potwierdzenia, że lista z pierwszego posta jest poprawna i działa nie tylko u mnie - według starej zasady kodera Amigowca szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2015 22:41:38 przez Umpal
[#10] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #9

Trza było pakować Imploderem. Jest szybki, w miarę dobry, nie zużywa pamięci przy dekompresji. Można nim pakować biblioteki, fonty i device. Crunchmania jest wydajniejsza, ale poza tym ma same wady.
[#11] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@cholok, post #10

Wybrałem najmniej inwazyjną metodę - tylko program. Wszystko ładnie się zmieściło. Testy wykażą, czy to dobre rozwiązanie. Zresztą każdy może eksperymentować. No i rzecz jasna nie twierdzę, że moja metoda jest najlepsza OK

Co do Implodera, to może i jest szybki, ale rezultat daleko za Crunch-Manią (przynajmniej w przypadku HDTB).

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2015 23:41:04 przez Umpal
[#12] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #11

Koniecznie przetestuj na 060
[#13] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #11

Dla procków 060 powinny być odpowiednie biblioteki jeszcze w LIBS:

A jakie scsi.device jest wtedy dostępne? Te z kości ROM 3.1 czy 43.x z OS3.9?
[#14] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@pong777, post #13

Z listy wynika, że z kości. Brakuje tu pliku scsi.device czy AmigaOS ROM Update.
[#15] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@pong777, post #13

Heh, no widzisz, lista powinna być dłuższa, ale żeby cokolwiek dodać, to trzebaby chyba wszystko inne Imploderem potraktować, to wtedy coś jeszcze wejdzie.
[#16] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@Umpal, post #15

... albo zmienić flopkę na gęstą, całe 1760kb szaleństwa :) (przy FFSie)
[#17] Re: HDToolBox z Workbencha 3.9 na dyskietce

@waldiamiga, post #16

Fantazję masz bogatą
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem