kategorie: A1200, A600, CD32, Programy
[#1] Dodatki do WB3.1
Jakie dodatki, programy mi polecacie do gołego WB3.1? Mogą być to pakiety wielu dodatków/programów(z wyłączeniem BetterWB oraz MagicWB).
Chciałbym wiedzieć, czego użyć, aby system był bardziej 'zdatny' do użytku.

Mój hardware jest w stopce, ale i tak powtórze:
Amiga 600:
KS3.1
2MB chipram z perspektywą rozszerzenia o fastram
Perspektywa kupna furii/ACA/jakiejkolwiek całkiem taniej turbiałki
dysk 2,1GB

Z góry dziękuje

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2015 20:18:26 przez redstonecraftpl
[#2] Re: Dodatki do WB3.1

@redstonecraftpl, post #1

Że też ci się chce stawiać od zera takie rzeczy w dobie ClassicWB i BetterWB
[#3] Re: Dodatki do WB3.1

Na pewno pójdzie ClassicWB i AiaB.

Nie znam zasadniczo wymagań sprzętowych (tzn. czy ECS wystarczy, raczej nie): AmiKit, AmigaSYS.

Innych chyba nie ma.
[wyróżniony] [#4] Re: Dodatki do WB3.1

Też mam gołą A600 i z powodzeniem używam na niej:

KingCON - bardzo usprawnia korzystanie z okien CLI.

MCP (200 kB) - dużo funkcji, ale używam w zasadzie tylko kilku: wyświetlanie dodatkowych informacji na belce (Change Workbenchtitle) i w oknie informacyjnym (WBAbout) Workbencha, przyporządkowanie różnych funkcji dowolnym klawiszom (Hotkeys), zastąpienie komunikatów Guru oknami systemowymi (NoGuru), funkcja likwidująca mały błąd w systemie (PatchOpenWB), zmiana sposobu wyświetlania zajętości RAM dysku (RamPatch) oraz historię błędów (Alert-History).

AddTools (44 kB) - dodaje dowolne pozycje do menu Tools Workbencha, za pomocą których można uruchamiać zdefiniowane w skrypcie programy.

Aktualnie mam w systemie jeszcze XPK Master oraz MagicMenu, ale na razie wyłączyłem je w sekwencji startowej, bo nie są mi potrzebne. Oczywiście podstawa to FileMaster (wersja 2.2 działa szybciej) oraz edytor tekstu (ja używam starego SuperED_C).

W nawiasie podałem, ile pamięci zajmują te programy po uruchomieniu.
[wyróżniony] [#5] Re: Dodatki do WB3.1

Sysihack - zmienia wygląd gadżetów na krawędziach okienek na ładniejsze, nie ma wpływu na prędkość, trzeba go dopisać na początku startupu.

FontPLPatch - dorabia polskie znaczki do czcionek z ROMu (też do startupu).

MultiCX2 - lekka tzw. multikomoda, zmienia sporo drobiazgów w systemie jak czarna ramka, wyłącza stukanie stacji, zegarek na belce itp itd. jego opcje ustawia się w ikonce. Wrzucasz to do szufladki z commodity to się włączy przy starcie.

TBClock - to ciut lepszy zegarek niż w powyższym - to też komoda

ToolsDeamon - pozwala dodawać nowe menusy z linkami do programów, by nie zawalać sobie blatu ich ikonkami.

Ced4.2 - prosty lekki użyteczny edytor tekstu

Jeśli korzystasz z partycji lub dyskietek z PC to przydadzą się Mountlisty do nich.

SnoopDos - do wywęszenia czemu jakiś program nie chce chodzić.

HippoPlayer - do puszczania modółków wszelakich, potrzebuje zestawu pliczków by obsługiwał rzadziej spotykane pliki jak np muzyczki z 8bitowców albo wielokanałowe. te ostatnie mogą potrzebować więcej ramu i szybszego procka. przyda mu się też zestaw bibliotek XPK, które nie zajmują miejsca w pamięci póki nie są potrzebne, a modółki często są nim spakowane.

Visage - zdecydowanie najszybszy pokazywacz obrazków na ECS/AGA, opcje ustawiasz w ikonce, możesz przygotować kilka ustawień zależnie czy pojedynczy obrazek czy slideshow albo oglądanie ich w powiększeniu w trybie o mniejszej rozdziałce. przydadzą mu się Datatypy do różnych rodzajów obrazków.

FileMaster 3 - do operowania plikami wygodniej niż w okienkach, nie pamiętam by był wolniejszy niż starszy 2.2, choć może to zależy od ilości kolorów ekranu a ten domyślnie ma 8 a stary 4, nowy trochę ładniejszy, oba równie funkcjonalne gdy już ustawisz sobie wszystko co potrzebujesz na guziczkach by rozpoznawał wszelkie pliki jakie ci potrzebne. np archiwa zip lha adf itp.

SongPlayer1.5 - odtwarza MP3 ale na to potrzebujesz co najmniej 030/40MHz , MP2 potrzebują mniej mocy i może nawet zadowolą się podkręconą 020 z fastem. - ten program potrzebuje MUI i to z jego powodu je zainstalowałem, (ale powyłączałem w nim wszystko co zbędne) - są inne ładniejsze MP3-playki ale ten jest lżejszy.

Zdecydowanie najłatwiej zauważalny wpływ na prędkość okienek (prócz procka) ma to w ilu kolorach ekran ustawisz. Moja Ama to 1200 z 030/42MHz 4Fast i chodziły mi na niej niektóre demka które wyraźnie miały w opisie że potrzebują 8MB fastu. Bo nie zawalałem systemu wszystkim co znalazłem na płytach. Moje poczucie estetyki mówi mi że co za dużo to brzydko, ale można by jeszcze zmienić na ładniejsze te kilka ikonek które ma się na wierzchu.
[#6] Re: Dodatki do WB3.1

@ZbyniuR, post #5

Dzięki za odpowiedzi, na pewno skorzystam.
Pytanie również związane z tematem: Jaki stos na moją ami? Potrzebuje obsługi PPP, będę próbował 'odtworzyć' konfigurację z tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=fEonOb5SkEg
Stosik musi być oczywiście jak najlżejszy, aby na mojej konfiguracji poszedł jakiś klient FTP, AmiIRC/AmiGG.
A co do klienta FTP, polecicie jakiś?
[wyróżniony] [#7] A600 i whdload

@_arti, post #2

Ostatnio miałem okazję stawiać Classicwb 68k na dokładnie takiej konfiguracji u MrZaibatsu. Komfort używania pozostawia trochę do życzenia w porównaniu do mojej konfiguracji, ale cóż, jest to słabsza maszyna.

Nie siedziałem nad tym za długo, ale miałem kłopoty czasem z rozpakowaniem archiwów lha oraz z uruchomieniem whdloadowych slave'ow nawet spod multiboota.. Czy taka konfiguracja nie nadaje się na whdload i trzeba się skoncentrować na dyskietkach?

Thx.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2015 06:14:26 przez Sokok
[wyróżniony] [#8] Re: Dodatki do WB3.1

@redstonecraftpl, post #6

Do wyboru masz trzy stosy TCP/IP:
- AmiTCP - niestety nie pamiętam czym ma obsługę PPP. Lekki, brak obsługi DHCP.
- RoadShow - moim zdaniem najlepszy - ma obsługę wszystkiego
- Miami z nakładką GadTools - najcięższy ze wszystkich, ale posiada obsługę PPP.

Co do FTP to masz do wyboru:
- GUIFTP
- AmFTP
- AmiFTP
Niektóre FTP mogą potrzebować instalacji ClassAct lub MUI.

AmiIRC będzie działał, możesz jeszcze spróbować BlackIRC, WookieChat.
[wyróżniony] [#9] Re: Dodatki do WB3.1

@redstonecraftpl, post #6

Kup sobie kartę sieciową na PCMCIA, to nie są duże pieniądze a komfort użytkowania znacznie wyższy. Taka sugestia - w Amidze 600 to znacznie lepsze rozwiązanie niż port równoległy.

Druga sprawa, jak masz komputer z Linuxem, to do wymiany danych znacznie lepszy jest NFS, który działa z AmiTCP+ch_nfs. Tutaj tutorial.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2015 10:41:36 przez strim_
[#10] Re: Dodatki do WB3.1

@strim_, post #9

Niewykluczone, że zakupię takową kartę, aczkolwiek ponieważ mam wszystkie części wymagane do wypróbowania tego rozwiązania, dlaczego by nie spróbować ;)

Dziękuję za link do tutka, oczywiście używam linuxa i z pewnością wypróbuje ten sposób. Mówiąc "FTP" miałem na myśli transfer z PC, ale także z aminetu/mojich ftp na prv.pl

Chciałbym jeszcze zapytać o jedną rzecz: Jaka jest najwyższa prędkość transferu po serial, którą osobiście osiągneliście?

Dziękuję ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem