Sysihack - zmienia wygląd gadżetów na krawędziach okienek na ładniejsze, nie ma wpływu na prędkość, trzeba go dopisać na początku startupu.
FontPLPatch - dorabia polskie znaczki do czcionek z ROMu (też do startupu).
MultiCX2 - lekka tzw. multikomoda, zmienia sporo drobiazgów w systemie jak czarna ramka, wyłącza stukanie stacji, zegarek na belce itp itd. jego opcje ustawia się w ikonce. Wrzucasz to do szufladki z commodity to się włączy przy starcie.
TBClock - to ciut lepszy zegarek niż w powyższym - to też komoda
ToolsDeamon - pozwala dodawać nowe menusy z linkami do programów, by nie zawalać sobie blatu ich ikonkami.
Ced4.2 - prosty lekki użyteczny edytor tekstu
Jeśli korzystasz z partycji lub dyskietek z PC to przydadzą się Mountlisty do nich.
SnoopDos - do wywęszenia czemu jakiś program nie chce chodzić.
HippoPlayer - do puszczania modółków wszelakich, potrzebuje zestawu pliczków by obsługiwał rzadziej spotykane pliki jak np muzyczki z 8bitowców albo wielokanałowe. te ostatnie mogą potrzebować więcej ramu i szybszego procka. przyda mu się też zestaw bibliotek XPK, które nie zajmują miejsca w pamięci póki nie są potrzebne, a modółki często są nim spakowane.
Visage - zdecydowanie najszybszy pokazywacz obrazków na ECS/AGA, opcje ustawiasz w ikonce, możesz przygotować kilka ustawień zależnie czy pojedynczy obrazek czy slideshow albo oglądanie ich w powiększeniu w trybie o mniejszej rozdziałce. przydadzą mu się Datatypy do różnych rodzajów obrazków.
FileMaster 3 - do operowania plikami wygodniej niż w okienkach, nie pamiętam by był wolniejszy niż starszy 2.2, choć może to zależy od ilości kolorów ekranu a ten domyślnie ma 8 a stary 4, nowy trochę ładniejszy, oba równie funkcjonalne gdy już ustawisz sobie wszystko co potrzebujesz na guziczkach by rozpoznawał wszelkie pliki jakie ci potrzebne. np archiwa zip lha adf itp.
SongPlayer1.5 - odtwarza MP3 ale na to potrzebujesz co najmniej 030/40MHz , MP2 potrzebują mniej mocy i może nawet zadowolą się podkręconą 020 z fastem. - ten program potrzebuje MUI i to z jego powodu je zainstalowałem, (ale powyłączałem w nim wszystko co zbędne) - są inne ładniejsze MP3-playki ale ten jest lżejszy.
Zdecydowanie najłatwiej zauważalny wpływ na prędkość okienek (prócz procka) ma to w ilu kolorach ekran ustawisz. Moja Ama to 1200 z 030/42MHz 4Fast i chodziły mi na niej niektóre demka które wyraźnie miały w opisie że potrzebują 8MB fastu. Bo nie zawalałem systemu wszystkim co znalazłem na płytach.

Moje poczucie estetyki mówi mi że co za dużo to brzydko, ale można by jeszcze zmienić na ładniejsze te kilka ikonek które ma się na wierzchu.