[#1] moje boje z bvppc - IRYTACJA
Witam ponownie!

Cóż, chyba jednak dam sobie spokój z tym sprzętem, przez całą noc nic nie wymyśliłem więc już raczej nic mądrego nie wymyślę, niby to to działa, screenmode pokazuje tryby BV, słychać przekaźnik w VGA w czasie resetu Ami - więc sygnał z BV wychodzi (szkoda, że tylko na chwilę). Kiedy włączam ESC widać go na obu monitorach.

TYLKO DLACZEGO KIEDY WŁĄCZAM TEST TRYBU GRAFICZNEGO
NASTĘPUJE ZWIECHA (nie restart) - ekran WB się zamraża (w monitorze PAL) lub poprostu robi się popielaty - klawiatura działa dalej i można z niej zrobić restart.

MOŻE KTOŚ, COŚ, KIEDYŚ - jako że, mój poprzedni temat (kilka postów niżej) nie spotkał się z dużą ilością odpowiedzi powoli tracę nadzieję, że da się to uruchomić!!

A może jest ktoś z WROCŁAWIA u kogo mógłbym przetestować tego
nieszczęśliwego BV??

[#2] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@felkon, post #1

a jakiego cgxa uzywasz?

[#3] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@felkon, post #1

Ja walczylem z BVision chyba dluzej niz miesiac. Dzieki forum pomalu dochodzilem co do czego. Trulem zycie na poczatku takze EFUNZINE (tam kupilem ta karte). Na samym poczatku karta mi w ogole nie startowala, pozniej system odpalal jakies nie prawidlowe czestotliwosci i mialem tylko czrny ekran.

Na samym poczatku sprawdz:

1. Czy dobrze podlaczyles BVision do monitora VGA
2. Po resecie i odpaleniu BootMenu, koniecznie musi byc widoczny obraz na monitorze podlaczonym do BVision jak i drugim PAL
3. W preferencjach CGX utworz tylko tryby VESA (85 kHz).
[#4] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@Andrzej Drozd, post #3

Nie wiem, czy przeczytales mojego ostatniego posta w twoim poprzednim temacie, ale powtorze, ze powinienes miec ostatni update dla CGXa (v4.3 bodajze) ze wzgledu na ostatnia mozliwa aktualizacje pamieci FLASH na BPPC . Dodoam ze sam mialem "jaja" po flaszu mojego BPPC dla G-REXa i wiem (na 100%) ze sprawe zalatwial ostatnia uktualizacja CGXa poniewaz ta miala w sobie poprawna obsluge mostka PCI i ostatniego FlashROMu. Wiec nie przejmuj sie tylko zaopatrz sie w cierpliwosc (to jest podstawa amigowania, a w szczegolnosci kiedy sie posiada taka konfiguracje Przyjaciolki...). Jednego jestem pewien - jak wszystko poskladasz do kupy to bedziesz bardzo zadowolony z tego sprzetu (jesli oczywiscie nie dales sobie wmowic historyjek o "kanapkach"). Wiem jedno - nie jest to latwe i praktyczne, ale to jest wlasnie istota amigowania - hobby poprostu :). Powodzenia i pozdrawiam !!!!

[#5] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@Andrzej Drozd, post #3

Tak, Andrzeju, mam obraz na obu monitorach kiedy odpalone jest BootMenu, także o złym podłączeniu raczej nie ma mowy.

Jeśli chodzi o tryby to właśnie VESA 85kHz ustawione - monitor Daewoo CMC-1511B, w CGX istnieje CMC-518B, niestety nie działa, nie działa też przy ustawionym defaultowym monitorze 85kHz.

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem!

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 14:03
[#6] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@Lokaty, post #4

Używam CGX 4.2 i najnowszy update z aminetu,
teraz będąc w pracy znalazłem coś na stronce phase5 (cgx 4.2 rc4 i rc5) sprawdze jak wrócę do domu.

Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam

[#7] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@Lokaty, post #4

Zgadza sie, ostatnie poprawki byly po to by ujednolicic obsluge, tak, ze system widzi bvision jak karte na permedii w grexie.

[#8] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@felkon, post #1

Możliwe, że brakuje po prostu prądu.
[#9] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@il_capitano, post #8

Dobrze, ze to zauwazyles - Felkon daj znac, czy masz dosc pradu... - jezeli nie pomoga te updatey (nie pamietan numeracji) to podeslie Ci wszystkie jakie mam jutro (pamietak kafeja :D).... I pamietaj - nie poddawaj sie!!!!

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 13:49
[#10] Re: moje boje z bvppc - IRYTACJA

@felkon, post #1

A może jest ktoś z WROCŁAWIA u kogo mógłbym przetestować tego
nieszczęśliwego BV??

Bardzo proszę. Wal na priva, to się umówimy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem