[#1] Przerabianie stacji Mitsumi D359T5
Stacja to mitsumi D359T5 ogólnie przeróbka jest bardzo prosta ale podczas robienia zworki z ds1 na ds0 przegrzałem ścieżki i nie mam już do czego polutować... ktoś z Was wie może czy w innym miejscu na pcb można zrobić zworkę na ds0 w tej stacji ?
[#2] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@kataklysm, post #1

Zamianę "zworki" można wykonać też na taśmie fdd.
Którą masz wersje pcb stacji?
[#3] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@Norbert, post #2

Osobiście również zdecydowanie polecam zamiast przeróbki stacji zrobienie "customowej" tasiemki FDD umożliwiającej podłączenie stacji od PC bez konieczności przeróbki stacji. Przerobiona taśma umożliwia podpięcie prawdopodobnie dowolnej (nie mówię, że każdej, ale testowałem kilka typów stacji i wszystkie działały ok) stacji PC w miejsce oryginalnej stacji Amigowej, bez konieczności każdorazowego przerabiania stacji, nie mówiąc o tym, że dużo łatwiej przerobić taśmę FDD niż stację.
[#4] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RaNGuN, post #3

Ale jest mniej estetycznie ;)
[#5] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@teh_KaiN, post #4

Czy przeplot na tasmie jest nieestetyczny ? (zamiana przewodu 10 z 12)
[#6] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RaNGuN, post #3

Na przerobionej taśmie stacja od PC dalej nie generuje sygnału READY, dlatego niektóre dema i gry nie będą działać tak, jak na oryginalnej stacji amigowej. Więc jest to rozwiązanie nie do końca skuteczne.
[#7] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@Norbert, post #5

Ja mam takie rozwiązanie w 1 z Amig 1200. Wali mnie to czy jest estetycznie, nie zaglądam codziennie do środka obudowy ... Jeśli masz sprzęt bez obudowy to i tak masz wszystko na wierzchu. Czy takie rozwiązanie jest estetyczne? Osobiście nie rozumiem określenia nieestetyczna przeróbka taśmy. Może być i taka jak owiniesz taśmę gumą od majtek albo do żucia. Sorry, ale dziś mam *^*&^* nastrój. Wróciłem z urlopu do pracy.
[#8] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RomanWorkshop, post #6

Przerabianie taśmy, może być na dwa sposoby. w jednym zamieniamy tylko piny, zaś w drugim dodajemy jeszcze diodę i sygnał Ready mamy z głowy. U mnie działa z PC-tową stacją, ale orientuję się, że niekażdemu to działało.
[#9] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@adamlnowak, post #8

Szukałem schematu, niestety zaginął. miałem problem z s. RDY i pokonałem. Zwykły przeplot nie działał. Doszła dioda i coś jeszcze. Nie mogę jednak rozkręcić Ami bo mam kłopoty ruchowe po wypadku.
[#10] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@adamlnowak, post #9

@adamlnowak jeśli znalazłbyś kiedyś schemat to proszę daj znać o co chodziło z tą diodą, ale oczywiście na luzie bez żadnej presji, po prostu jeśli przypadkiem znajdziesz to daj znać

@misiek2 rozumiem, jeśli to Ci w jakimś stopniu poprawi humor to ja w te wakacje nie mogę liczyć na żaden nawet mały urlop A jak wiadomo nic tak nie cieszy jak cudze...

@RomanWorkshop nie pamiętam dokładnie, wydaje mi się, że jako sygnału RDY używałem pin`u 34 ze stacji PC, testowałem trochę dyskietek i działało ok, co oczywiście wcale nie oznacza, że to rozwiązanie dobre i będzie działać zawsze

@teh_KaiN, Norbert - jak dla mnie to takie rozwiązanie rzeczywiście nie jest do końca estetyczne, ale skoro stacja i tak nie jest oryginalna Amigowa i jest przerobiona w środku to osobiście denerwuje mnie mniej przerobiona taśma niż przerabianie stacji Ale to całkowicie indywidualna sprawa W sumie jeśli PC`towa stacja ma być docelową to rzeczywiście "ładniej" by wyglądało jak by była taśma bez przeplotu
[#11] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RaNGuN, post #10

Artykułów z gazetki znajdziesz na norbid.of.pl
[#12] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@adamlnowak, post #9

Testem Twojego rozwiązania byłoby uruchomienie dema "Sanity Arte", które korzysta z sygnału READY. Jeśli na początku ładowania zawiesi się (zielony ekran), to znaczy że sygnał ten jest nieprawidłowy.
[#13] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RomanWorkshop, post #12

Oki, zrobię taki test w wolnej chwili, w razie co myślę, że pomoże schemat podesłany przez Norberta - uzupełnienie kabelka o diodę
[#14] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@kataklysm, post #1

Zdrap soldermaskę ze ścieżek i do nich polutuj.

http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm#A8
[#15] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RomanWorkshop, post #12

Zawiesza się, zrobię modyfikację kabla "z diodką" i dam znać czy to coś pomogło.
[#16] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@RaNGuN, post #15

Kabel z diodką jest w 90% kompatybilny. Prawie każda stacja od PC ma w sobie wszystkie potrzebne sygnały, tylko zwyczajnie sygnał Diskchange jest w innym miejscu, a sygnał Ready nie jest wyprowadzony na złącze.
[#17] Re: Przerabianie stacji Mitsumi D359T5

@sanjyuubi, post #16

Zrobiłem przeróbkę SFD321 LBL1 chodzi żyleta polecam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem