kategoria: A1200
[#1] Prąd ze stacji dyskietek ?
Hej,
Chciałbym prosić szanownych forumowiczów o poradę. Planuje niecnie podebrać prąd ze stacji dyskietek w celu podłączenia jeszcze małego wentylatorka, aby ten mielił powietrze wewnątrz amigi, która po włożeniu karty turbo aca generalnie dość mocno się nagrzewa.

Mam kilka pytań:

- Jaki rozgałęźnik, 3 piny ? Tak jak poniżej w aukcji na allegro ?
http://allegro.pl/aab-c7-rozgaleznik-zasilania-3-pin-2-x-3-pin-i4849541836.html

- Ile Volt powinien mieć taki wiatraczek ? Widzę na allegro 5V i 12V w rozmiarze 40x40.
[#2] Re: Prąd ze stacji dyskietek ?

@umbro, post #1

Ok, zapomniałem, że ppa jest jak google. Tutaj wszystko jest :)

http://www.ppa.pl/sprzet/obnizamy-temperature-w-desktopie-a1200-ppc-bvisionppc.html
[#3] Re: Prąd ze stacji dyskietek ?

@umbro, post #1

Nie lepiej zasilacz atx i podłączyć bezpośrednio? Szkoda katować wiekowy sprzęt dodatkowymi amperami.
[#4] Re: Prąd ze stacji dyskietek ?

@_Skiba, post #3

Niestety nie mam osobnego pomieszczenia, gdzie mogę sobie trzymać swoje zabawki stąd muszę też dbać o jak najmniejsza ilość kabli i przewodów ;)
[#5] Re: Prąd ze stacji dyskietek ?

@umbro, post #4

Ale to dużo do szczęścia nie trzeba. Ja zamiast zasilacza ATX wystarczy kupić odpowiedni zasilacz przemysłowy, obudowę do niego, wyprowadzić też dodatkowy kabel: link do forum PPA

Inna opcja to kupić osobny zasilacz 12 V tylko do wentylatora. Generalnie to najwięcej wentylatorów w sprzedaży jest 12 V. Tych 5 V są jakieś resztki.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2015 10:43:53 przez gilban
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem