[#1] SCSI
Chcialbym dowiedziec sie czegos o scsi - jak to podlaczyc co to sa terminatory itp. itd mam 2 dyski i nagywarke scsi i nie wiem jak je razem podlaczyc -jeden kabel maja kupe zworek jakies id i inne takie.Czy jest ktos kto moze udzielic mi kilku rad ?Aha korzystam ze zlacza scsi na BPPC
Marcin
[#2] Re: SCSI

@Marcin, post #1

Każde urządzenie musi mieć ustawione inne ID. Kontroler ma ustawione własne ID na 7. Terminatory służą do zakończenia elektrycznego taśmy i z reguły są wbudowane w napędy i tylko się je uaktywnia zworką w urządzeniu ostatnim (fizycznie a nie o największym ID) na taśmie.
[#3] Re: SCSI

@Jacek Rzeuski, post #2

Dzieki za informacje.Ale jak do konca to do konca- na nagrywarce jest jeszcze taka zworka o opisie bodajze parity czy cus ?Do czego ona sluzy czyzby do sparowania jakis napedow ?
[#4] Re: SCSI

@Marcin, post #3

Zworka parity sluży do włączenia kontroli parzystości na szynie. Przydatne wyłącznie przy pracy w obecności dużych zakłóceń elektromagnetycznych (np. w jakiejś fabryce).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem