[#1] Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz
Witam!
Dziś zrobiłem se przejściówke z AmigaVideo na monitor VGA - testowany miał być na Amidze CDTV. No więc jak podepne Amige pod TV anteną to wszystko (z obrazem) gra a na VGA obraz jest zniekształcony, wygląda to tak jak by monitor pracował na mniejszej rozdzielczości niż podaje komputer, niby widze środek a to co ma być po bokach i góra/dół to jest tak jak by na środek nałożone( ). Mało tego mam chyba uszkodzony CD-ROM ( ), no więc jak włącze komputer a adapter na płyty jest w środku to komputer nie odpala, zresztą jak nawet sie dostane do ekranu startowego i tego menu do podstawowych ustawień to po włożeniu adaptera komputer... staje - więc wygląda na to że CD-ROM powoduje zawieszanie sie kompa jak tylko ten sie do nigo odwołuje( ). Jakąś tam dyskietke zczyta, odpali ale zależy mi na tym aby mieć Amige podpiętą pod monitor a nie TV i na sprawnym CD-ROM'ie. Macie może jakieś sugestie dalszego diagnozowania albo od razu naprawy sprzętu?

Ostatnia modyfikacja: 18.07.06 19:43
[#2] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@NeooeN, post #1

Mogę się mylić, ale chyba amigi z chipsetem OCS nie dadzą rady z monitorem VGA ? Minimum ECS, a i to dopiero po wystartowaniu systemu i poinformowaniu amigi że ma generować obraz w 31 kHz.
Jest szansa że to uruchomisz jak masz CDTV z ECS, były takie wg: http://www.amiga-hardware.com/
[#3] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@zyga64, post #2

A można jakkoś w WB ustawić żeby na starcie przestawiał Amige na te 31kHz?
[#4] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@NeooeN, post #3

Poczytaj tutaj: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=30537&t=30537
[#5] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@zyga64, post #4

11MASTEr napisał(a):

> Dodaj w s-s:
> devs:monitors/VGAOnly
> devs:monitors/multiscan
Czy o to chodzi?
[#6] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@NeooeN, post #5

Amiga cdtv potrzebuje scandublera zeby mozna bylo zobaczyc obraz na monitorze VGA tak naprawde to tylko kosci AGA potrafia wygenerowac taki obraz.I kosci uzyte w a3000+
[#7] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@Dziadziomiecio, post #6

No tak, Amiga3000 jest jedyną amiga z wbudowanym Scandoublerem. Ale chyba da się na A600 (ECS) otworzyć ekran VGA w 4 kolorach ?
Co prawda przydatność takiego rozwiązania jest znikoma...
[#8] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@zyga64, post #7

No to jest jakiś sposób żebym miał porządny obraz na monitorze nie inwestując w to setek zł?
[#9] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@NeooeN, post #8

jak mnie pamiec nie myli to cdtv-ecs,sprawdz adapter i ustaw ntsc
[#10] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@piwosz, post #9

No dobra, jestem w tym momencie zielony :/ możesz mnie na coś naprowadziź albo pociągnąć przez całość za rączke?
[#11] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@piwosz, post #9

cdtv nie ma ecs

[#12] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@NeooeN, post #8

Najlepszym wyjściem wg. mnie jest kupno monitora C= 1084S za parę zł i podłączenie przez RGB.
[#13] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@Fazior, post #11

w uklady ecs byly wyposazone nowsze amigi 500,500+,600,
2000,3000 i cdtv.
przy systemie 1.3 prawdopodobnie nie masz sterownikow
w devs oraz przelotka moze byc zla,jak mnie pamiec nie myli to
w przelotce powinien byc zainstalowany uklad scalony,
a najlepiej to zaopatrz sie w flicker-fixer.
[#14] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@zyga64, post #7

Hmm..A3000 nie ma Scandoublera,ma flicker-fixer..Różniece są spore.
[#15] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@piwosz, post #13

ecs w cdtv jest niepelne

[#16] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@piwosz, post #13

Jeśli chcesz używać monitora VGA na CDTV to musisz kupić Scandoubler. Możesz kupić stary monitor PAL (np. C1084S), lub Multiscan z obsługą PAL (np. A1438S, A1538S lub Nec3D). Te ostatnie monitory to zabytki 14 i 15 cali. Chyba lepiej (ale drożej) zdecydować się na Scandoubler i monitor LCD (nie będzie migać).
[#17] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@waldiamiga, post #14

Nigdy nie miałem A3000, na amiga-hardware piszą ze ma scandoubler i flickerfixer.
[#18] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@wali7, post #16

Chyba nie ma sensu kupować multisync'a do CDTV, bo generowanie obrazu VGA i tak zabierze większość mocy procesora ? Pozostać przy PAL i tyle.
[#19] Re: Rozwalony CD-ROM i zniekształcony obraz

@zyga64, post #18

masz rację... (co prawda spowolnienie wynika z obciążenia DMA, a nie CPU, ale efekt dla użytkownika ten sam :) ) chociaż warto chyba pomyśleć o scandoublerze i porządnym monitorze, zamiast męczyć się na zabytkowym C1084.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem