[#1] Adapter IDE-SDcard jako dysk
Na allegro sporo jest ostatnio takich malutkich emulatorów sprzętowych HD IDE o pojembości karty SD , którą na nie wsadzimy. Pomysł jest ciekawy zważywszy na ekstremalnie - jak sądzę - małe wymagania energetyczne jak i przestrzenne w obudowie.

Tak więc, czy ktoś z Was ma doświadczenie z takim rozwiązaniem jako główny dysk systemowy? Czy osiągi transferu na amigowym kontrolerze są zbliżone do zwykłego HD? Np. moja A600 z fast ma transfer z 2,5 cala HD ok. 650 kb co jak na potrzeby tej Ami mi wystarcza.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2015 13:24:04 przez xtro

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2015 13:24:37 przez xtro
[#2] Re: Adapter IDE-SDcard jako dysk

@xtro, post #1

Kupiłem sobie cuś takiego. Działa. Ciche. Energooszczędne. Ekstremalne łatwe przenoszenie danych. Na 060 nie zauważyłem jakich super problemów z transferem (szału nie ma).
[#3] Re: Adapter IDE-SDcard jako dysk

@xtro, post #1

Śmiga fajnie. Prędkość zależy też trochę od wersji SCSI oraz rewizji płyty A600 a także od obecności kart turbo. Transfery do 2.5 MB/s są osiągalne.
[#4] Re: Adapter IDE-SDcard jako dysk

@xtro, post #1

Taki transfer bez problemu na nierozbudowanej A600 z tego co pamiętam. Nie jestem w stanie Ci teraz powiedzieć dokładnie (po tym tygodniu potwierdzę skrinem) ale będzie wyżej, coś koło 800KB/s z... elsat.device? Jakimś zamiennikiem standardowego device'a.

Jeśli kupujesz to upewnij się, że dany adapter ma wyrzutnik w gnieździe SD - jego brak to rzecz mała a cholernie upierdliwa. Z tego wszystkiego zepsułem jeden adapter chcąc przelutować gniazdo na wyrzutnikowe. Za to ten mój z wyrzutnikiem cierpi na cały czas świecącą się diodę DRIVE w Amidze.

Ogólnie te cuda mają jeden z dwóch różnych czipów. Jeden niby pracuje szybciej, drugi wolniej (zasłyszane gdzieś na forumach). Osobiście nie odczułem.
[#5] Re: Adapter IDE-SDcard jako dysk

@teh_KaiN, post #4

Czy twoj adapter ide-sd bez karty SD pokazuje dysk 32MB?
U mnie tak jest.
Mogę bez problemu zrobić obraz tego "dysku"
[#6] Re: Adapter IDE-SDcard jako dysk

@Norbert, post #5

A tego to nie wiem. Sprawdzę w przyszłym tygodniu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem