[#1] Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem
Wyszukałem inną ofertę, tym razem od pierwotnego właściciela A2000 z kontrolerem, którego nie rozpoznaję (w sumie, to ja ich niewiele znam, dlatego pytam).
Co to jest za kontroler i czy można pod to podpiąć jakiś normalny dysk, np. SCSI czy IDE? Bo te wtyczki w dysku są nawet dla mnie super dziwaczne :)

Amiga jest bez klawiatury niestety i nie sprawdzona, ale wiem, że sprzedaje ją pierwotny właściciel. Na zdjęciach wygląda całkiem czysto w środku, więc zakładam, że jest spora szansa na to, że działa (ew. bateria do wymiany).
[#2] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #1

kontroler dysków MFM, pewnie ALF
[#3] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Risc, post #2

Ale co to znaczy, bo wciąż nie wiem, czy mogę tam podpiąć coś innego niż ten zabytek na zdjęciu szeroki uśmiech
[#4] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #3

tzn odpusc sobie
[#5] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@_Skiba, post #4

Och, no to mnie dobiłeś tą radą
Już się prawie umówiłem na odbiór... Ale dobra, po to pytam, żeby nie pakować się w coś, co mi się do niczego nie przyda (poza A2000 rzecz jasna).

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2015 20:55:50 przez Umpal
[#6] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #5

Nie jest tak źle, jak działa to może ma z 20 mb pojemności :) mam taki zestaw
a scsi zawsze można dokupić za jakieś 200-300 zł z 8mb ram.
[#7] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #1

To karta Elaborate Bytes A.L.F. 2 z kontrolerem OMTI. Staruszka...
[#8] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@waldiamiga, post #7

No właśnie, też to zauważyłem. Ale to oznacza, że posiada kontroler SCSI, co nawet widać na zdjęciu. Posiada także autoboot, więc może nie jest tak źle? Szybkość działania dysku w A2000, to i tak śmieszna kwestia, więc jeśli tylko dałoby się tam podpiąć dysk SCSI 50-pin, to akurat mam taki po wymianie w mojej A2000.
W sumie kosztowałaby mnie ta Amiga razem z monitorem 1084 i dwiema myszkami 120 euro. Sam nie wiem... Oczywiście to minimalne ryzyko, że może nie działać.

[Update]
Mój błąd, nie ma tam na zdjęciu złącza 50-pinów. Policzyłem i jest coś ok. 36, więc to na pewno nie ta wersja.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2015 21:14:05 przez Umpal
[#9] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #5

Też mam podobny kontroler ale Commodore. I też z zamontowanym dyskiem o oszałamiającej pojemności 20MB OK Dyski raczej nie do zdobycia a jeśli już to o pojemności max. 80MB.
[#10] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@_arti, post #9

Rzekłbym, że to trochę ogranicza fantazję

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2015 21:20:54 przez Umpal
[#11] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #10

Kupisz sobie cos nowszego, z dyskiem scsi 68pin
[#12] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #10

To jest fajne, jak dostaniesz za bezcen - bo to kawał historii i dość nietypowa dziś zabawka. Na system wystarczy a pod Tandem IDE, który też jest tani ale nie bootuje, podpinasz sobie kartę CF, gdzie trzymasz gry i programy i jest luzik
[#13] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@_arti, post #12

Kiedyś w muzeum techniki dadzą za to walizkę z zielonymi (jeśli jeszcze będą)...
[#14] Re: Tym razem A2000 z dziwacznym kontrolerem

@Umpal, post #10

Pozatym dziala to bardzo wolno, i wydaje bardzo oldschoolowy dzwiek!! Ja mialem taki kontroler z dyskiem 65Mb czyli na wypasie!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem