kategoria: A1200
[#1] Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK
Jakiś czas temu trafiła do mnie karta Apollo 1240 przerobioną na 060 (przeróbka wykonana super, luty jak oryginalne, MACHy równiutko, stabilizator od Stacha100 - szacun za robotę), później jeszcze prawdopodobnie przerobiona na 50MHz, bo kwarc wymieniony przez kogoś kto umiejętności lutowniczne ma powiedzmy dość umiarkowane.

Nie mam żadnych doświadczeń z prockiem 060 ani z przeróbkami 1240->1260 w związku z czym mam 2 pytania:
-procek na karcie grzeje się bardzo mocno (dłuższe "testowanie palcem pomiarowym" grozi oparzeniem ), a nie jest przetaktowany, w dodatku obudowa (desktop) nie jest zamknięta, czy procek powinien się aż tak grzać? Jedną z zalet 060 miało być to, że bez problemu działa w desktopie bez żadnego dodatkowego chłodzenia. Mimo wysokiej temperatury procka karta działa stabilnie. No i przy obecnej aurze w pokoju mam temperaturę 30-35 stopni, więc do wychłodzenia się procka warunki kiepskie.
-zworka CLKEN przelutowana jest na CLK (czyli wg. internetu domyślnie dla 060 ASYNC), natomiast zworka/jumper CLK 040/060 jest ustawiona w pozycji 040, czyli dla proca 040 lub np. 66MHz 060 (przynajmniej tak wyczytałem w necie) - prawdopodobnie pozostałość po wyższym taktowaniu karty przed przróbką związaną z wymianą kwarcu, czy mam przestawić zworkę na CLK na 060 bez obawy o to, że stanę się szczęśliwym posiadaczem padniętej karty 1260?
[#2] Re: Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK

@RaNGuN, post #1

napisz przede wszystkim co to za procesor, jeśli XC to naturalne, że grzeje się bardziej niż MC
[#3] Re: Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK

@Kilos, post #2

Aha, no co mogę powiedzieć, przekonałem się o tym dosłownie i w przenośni na własnej skórze

Procek to XC68060RC50 (Q1F43G QEDL9545A). Doczytałem już o różnicy między XC i MC i rozumiem, że jedyną rozsądną opcją w tej sytuacji jest wymiana na MC? Zwłaszcza jeśli ma działać w desktopie i przy 66MHz?

A jak wygląda sprawa z tymi zworkami od clock`a? Czy to prawda, że 060 działa z 2x większą częstotliwością niż karta? Czyli klasyczny FSB x mnożnik?

Czy jest jakakolwiek szansa, że taki procek to nie szlif? Czy jedyne co warto próbować kupować to MC68060RC50 np z UTSOURCE na eBay?

http://www.ebay.com/itm/MC68060RC75-Manu-MOTOROLA-Package-PGA-M68060-User-Manual-/191654869103?hash=item2c9f85386f

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 10:31:40 przez RaNGuN
[#4] Re: Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK

@RaNGuN, post #3

ma się grzać, to normalne, musisz zamontować chłodzenie
dopiero rev 6 jest letni, lecz jak mocno obciążysz procesor to też potrafi się zagrzać
[#5] Re: Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK

@dez3, post #4

No tak, tyle, że teraz już mam 1240 z radiatorem i buczącym wentylatorem, nie po to chciałem 1260 specjalnie na 50MHz żeby znów mieć radiator i wentylator, zamienił stryjek siekierkę na kijek tyle, że portfel dużo lżejszy.

Żeby montaż chłodzenia miał jakiś sens trzeba by chociaż procka przetaktować na 66MHz, tyle, że czytając to co piszą o prockach z serii XC jakoś mam poważne wątpliwości czy w desktopie się to nie ugotuje.

Mając rev.6. pewnie było by marnotrawstwem nie pogonić go na 80MHz. Ale by kupić rev.6. szans raczej nie ma - nawet zgodnie z informacjami z PPA, bo albo nie ma wcale, albo chińskie szlify. Pytanie czy wymiana XC na MC (które akurat są do kupienia bez większych problemów, pomijając kwestie finansowe) pozwoli używać karty na 50MHz bez chłodzenia?

Pozostaje aktualne pytanie odnośnie zworki CLK.
[#6] Re: Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK

@RaNGuN, post #5

Pytanie czy wymiana XC na MC (które akurat są do kupienia bez większych problemów, pomijając kwestie finansowe) pozwoli używać karty na 50MHz bez chłodzenia?

Tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem