[#1]
Apollo 1260 grzeje się, ustawienia zworek CLK
Jakiś czas temu trafiła do mnie karta Apollo 1240 przerobioną na 060 (przeróbka wykonana super, luty jak oryginalne, MACHy równiutko, stabilizator od Stacha100 - szacun za robotę), później jeszcze prawdopodobnie przerobiona na 50MHz, bo kwarc wymieniony przez kogoś kto umiejętności lutowniczne ma powiedzmy dość umiarkowane.
Nie mam żadnych doświadczeń z prockiem 060 ani z przeróbkami 1240->1260 w związku z czym mam 2 pytania:
-procek na karcie grzeje się bardzo mocno (dłuższe "testowanie palcem pomiarowym" grozi oparzeniem

), a nie jest przetaktowany, w dodatku obudowa (desktop) nie jest zamknięta, czy procek powinien się aż tak grzać? Jedną z zalet 060 miało być to, że bez problemu działa w desktopie bez żadnego dodatkowego chłodzenia. Mimo wysokiej temperatury procka karta działa stabilnie. No i przy obecnej aurze w pokoju mam temperaturę 30-35 stopni, więc do wychłodzenia się procka warunki kiepskie.
-zworka CLKEN przelutowana jest na CLK (czyli wg. internetu domyślnie dla 060 ASYNC), natomiast zworka/jumper CLK 040/060 jest ustawiona w pozycji 040, czyli dla proca 040 lub np. 66MHz 060 (przynajmniej tak wyczytałem w necie) - prawdopodobnie pozostałość po wyższym taktowaniu karty przed przróbką związaną z wymianą kwarcu, czy mam przestawić zworkę na CLK na 060 bez obawy o to, że stanę się szczęśliwym posiadaczem padniętej karty 1260?