[#1] Amiga 2 x Cf2
Witam

Temat juz byl pare razy
link

Postanowilem takie cos zainstalowac u mnie na A600

najpierw Amiga nie widziala dwóch kart potem w koncu gdy dobralem odpowiednie zobaczyla
tyle ze dopiero jak zaladowalem workbench z dyskietki
/rom3.0 mam /

w koncu zaladowal sie z jednej z kart CF ale tylko okno comend a nie workbench
/obydwie zrobilem botowalne przy formatowaniu-- -

uff

Pytanie
mam 2 karty -
jak ustawic te karte CF ktora ma byc botowalna z systemem jako pierwszą
tzn tak aby sie uruchomil z niej system ?

-czy nie jest tak ze w czasie formatowania i ustawiania partycji trzeba jakos ustawic te karty_?

Doprowadzilem do sytuacji ze ami widzi te karty ale nie moge zmusic do pracy jako 1 szej konkretna karte /zamiana miejsc kart zamian zworek master slave nic nie daje /
[#2] Re: Amiga 2 x Cf2

@AmigaFAN, post #1

Amiga wystartuje z partycji o najwyższym BOOT PRIORITY.
Ustawia się to np. w hdtoolbox
W bootmenu można wymusić start z dowolnej partycji. (Tylko w danym momencie)
Są też programy które wymuszają start z wybranej partycji.
[#3] Re: Amiga 2 x Cf2

@Norbert, post #2

Jak sie liczy Boot priority ?

mam 2 karty CF
jedna ustawie powiedzmy na 0
druga na 1

ktora wystartuje pierwsza ta z numerem 1 ?
[#4] Re: Amiga 2 x Cf2

@AmigaFAN, post #3

Zakres boot prio to od -127 do 127, w Twoim przypadku wystartuje ta z prio 1. Ale równie dobrze możesz ustawić 0 dla bootowalnej i -10 dla tej z której nie chcesz bootować. Jeśli oprócz kart są inne urządzenia z których komp może startować to boot prio musi uwzględniać ich wartości.
Ponoć standardowe wartości wygadają tak:
[znalezione w necie]
DF0 = 5, DF1 = -10, DF2 = -20, DF3 = -30, HDD = 0
[/znalezione w necie]
Prio 6 i wyższe dla bootowalnej karty w tym przypadku załatwi sprawę.
[#5] Re: Amiga 2 x Cf2

@codi, post #4

Mam propozycję: niech jak komuś to chodzi sprawnie da dokładne foto i dane tego IDE 2xCF czytnika , który użył + dokładne modele kart byśmy mogli bez ryzyka nabyć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem