[#1] Mount - Dismount
Ostatnio bawię się trochę pakietem FAT95 i korzystając z urządzenia FILE0: "podpinam" różne pliki w celu przejrzenia ich zawartości, modyfikacji i tak dalej. Mój problem pojawia się wtedy, gdy zmieniam plik, "którym chcę się bawić". To znaczy nie mogę do tego samego urządzenia FILE0: podpiąć innego pliku (to oczywiste, bo przecież wypadałoby je najpierw "odpiąć"). Za każdym razem muszę tworzyć kolejne urządzenia FILE1:, FILE2:. Pytanie moje jest takie: w jaki sposób wykonać odpięcie pliku podpiętego pod urządzenie FILE0:, aby móc pod nie podpiąć inny plik lub usunąć urządzenie FILE0: (FILE1: czy jakiekolwiek inne), a następnie ponownie je utworzyć? Próbowałem kombinować z komendą MOUNT. Być może niczym ASSIGN posiada jakiś parametr usuwający "podpięcie" (przy ASSIGN to jest przypis), lecz ta komenda nie posiada żadnych parametrów za wyjątkiem DEVICE i UNIT.
[#2] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #1

Dla assign dodajesz po przypisie, spacji i dwukropku parametr remove np.

Assign Przypis1: remove

Powinno zadzialac - chyba, ze zle pamietam. A funkcja dismount powinna normalnie dzialac - no, chyba, ze wczesniej robiles do FILE1: jakies assigny??

Pozdrawiam!

[#3] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #1

Komendą o którą Ci chodzi jest właśnie Assign. W tym przypadku składnia to: "Assign FILE0: dismount".
[#4] Re: Mount - Dismount

@Lokaty, post #2

Tu w ogóle nie chodzi o Assign. Assign posłużył mi jedynie za przykład. Chcę właśnie zrobić coś takiego jak ASSIGN coś_tam: REMOVE, lecz na urządzeniu, które powstało komendą MOUNT.

A funkcja dismount powinna normalnie dzialac

Pic w tym, że AmigaOS nie posiada takiej komendy ani tym bardziej funkcji. Ale już znalazłem rozwiązanie. Na Aminecie jest napisana przez Jaca taka komenda i chyba ona jest tym czego szukałem.
[#5] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #4

Madman dobrze radzi, to przez wpisanie assign dismount dokonuje się wymontowania urządzenia, które zamontowało się przy pomocy polecenia mount. Inna sprawa, że to może czasam nie zadziałać, bo mogą być pozostawione jakieś locki w użyciu, no ale spróbuj ;)

[#6] Re: Mount - Dismount

@grxmrx, post #5

Tak, madman miał rację. Choć to sukces tylko połowiczny. Aminetowa komenda Dismount także nie rozwiązuje do końca problemu. Już tłumaczę co się dzieje.

Po zamountowaniu urządzenia FILE0: i podpięciu pod nie pliku RAM: PLIK.ADF mogę go sobie przeglądać, edytować i robić co chcę z tym do woli. Gdy zastosuję komendę DISMOUNT lub Assign FILE0: DISMOUNT urządzenie FILE0: staje się niedostępne dla systemu. W pewnym sensie o to mi chodziło, lecz dalej nie jest już tak fajnie, bo:

1. pliku RAM: PLIK.ADF nie można usunąć (a chciałbym),
2. po ponownej próbie zamountowania FILE0: ono automatycznie podpina ten plik RAM: PLIK.ADF. Chciałbym, aby (tak jak przy pierwszej próbie) wyskoczył requester, z którego wybrałbym plik do "podpięcia" (np. RAM: PLIK2.ADF). Tego uczynić nie mogę. Czyli w efekcie nadal muszę tworzyć kolejne urządzenia FILE1: i FILE2:...

Ma ktoś jakieś pomysły, czy "ten typ tak musi mieć"?
[#7] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #6

Użyj programu unmount Marka Szyprowskiego. Program obsługuje wg readme FAT95 (który prawdopodobnie posiada obsługję pakietu ACTION_DIE).

http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/unmount/

[#8] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #6

Oprócz Assign FILE0: DISMOUNT spróbuj dać również Assign dyskietka1: DISMOUNT jeśli ta emulowana dyskietka ma nazwę dyskietka1.

Ostatnia modyfikacja: 22.07.06 10:50
[#9] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #4

a assign urządzenie: dismount

[#10] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #1

a nie lepiej uzyc pakietu xfs.
Tam "zmiane dyskietki" wykonuje sie za pomoca CTRL+ATL+0 num. dla pierwszej stacji.
CTRL+ATL+1 num dla kolejnej
[#11] Re: Mount - Dismount

@QkiZ, post #9

> a assign urządzenie: dismount

To usuwa tylko urządzenie z listy urządzeń w systemie. Proces systemu plików odpowiedzialnego za ten dysk ciągle działa. Tak samo ciągle pozostaje w systemie wolumen danego dysku. Dlatego właśnie napisałem swój programik do tego celu (wspomniany wcześniej unmount). W przeciwieństwie do pozostałych rozwiązań wysyła on przed usunięciem urządzenia pakiet nakazujący zakończenie działania i zwolnienie wszystkich zasobów do procesu obsługującego system plików, co również usuwa wolumen dysku z systemu.

[#12] Re: Mount - Dismount

@Marek Szyprowski, post #11

I to byłoby właśnie to, czego szukam. GRX już mi dał w poprzednich komentarzach namiary, lecz jeszcze nie testowałem, więc dlatego nic nie pisałem.
[#13] Re: Mount - Dismount

@mailman, post #1

ASSIGN XXX: DISMOUNT REMOVE DEFER

Odmontuje każde urządzenie(przypis), usunie wszelkie połączenia blokujące możliwość usunięcia pliku/katalogu bez zadawania zbędnych pytań. ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 29.07.06 21:36
[#14] Re: Mount - Dismount

@APC74, post #13

A kto Ci to powiedział?
Wykonanie takiej komendy (swoją drogą parametr DEFER i DISMOUNT/REMOVE kolidują ze sobą, choć zapewne DEFER zostanie po prostu zignorowany) Proces obsługujący dane urządzenie dalej będzie aktywny, więc w systemie zostanie śmietnik, a np. wyjęcie i włożenie dysku spowoduje ponowne pojawienie się wolumenu. Do tego nie zostanie zwolniony plik używany przez device'a obsługującego wirtualną dyskietkę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem