@Banderas,
post #1
Standardowe ikonki mają 4 albo 8 kolorów. Jeżeli używasz NewIcons albo GlowIcons (ten standard z AmigaOS 3.5, 3.9) to można więcej. Nie jestem pewien ale chyba nawet do 256. Jakiś program do tworzenia NewIcons albo GlowIcons zapewne wymaga takich obrazków (czyli w 256 albo mniej kolorów). Na Amidze Classic ciągle rządził format IFF więc pewnie i w takim formacie wypadałoby zapisać ten plik. Trzeba więc ikonkę PNG wczytaj do dowolnego programu graficznego, skonwertuj do <=256 kolorów i zapisz jako IFF-ILBM. Potem taki obrazek powinien się wczytać do innego programu do tworzenia więcej niż 8 kolorowych ikon. Niestety nie przypominam sobie żadnego tytułu tego typu programu. Może Aminet...
Pamiętać jednak musisz, że po skonwertowaniu obrazka ikony do <=8 bitów oprócz redukcji kolorów zostanie utracony także ładny wielostopniowy kanał alpha (czyli przezroczystość) ikonki PNG. Nie wiem jak to zostanie skonwertowane (to zależy od użytego programu) ale możliwe, że miejsca, które mają być przezroczyste będziesz musiał ręcznie wypełnić kolorem numer 0. Niestety klasyczne ikonki mają tylko jednobitową przezroczystoć - albo obrazek jest albo nie. Nie ma niestety 256 stopni przezroczystości jak w PNG.
Jeżeli bardzo się upierasz przy używaniu ikon PNG to możesz używać nakładki na Workbencha stworzonej przez tę pegasosową expertkę od fraktali. Zapomniałem jak się nazywa ale na pewno wiesz o kogos chodzi. Jak nie wiesz to znajdziesz ją po nazwie jej sztandarowego produktu czyli Zone XPlorer. Jak to działa to nie wiem, bo jak sie to pojawiło to ja już od dawna miałem Pegasosa i ikony PNG w standardzie. :)