[#1] ikonki
jak mozna przerobic ikone png na info probowalem wczyac najpierw png w standardowym iconedit(os3.9) ale pisze ze nie mozna wczytac obrazka, a iconian sie wywala po odpaleniu:/

[#2] Re: ikonki

@Banderas, post #1

Standardowe ikonki mają 4 albo 8 kolorów. Jeżeli używasz NewIcons albo GlowIcons (ten standard z AmigaOS 3.5, 3.9) to można więcej. Nie jestem pewien ale chyba nawet do 256. Jakiś program do tworzenia NewIcons albo GlowIcons zapewne wymaga takich obrazków (czyli w 256 albo mniej kolorów). Na Amidze Classic ciągle rządził format IFF więc pewnie i w takim formacie wypadałoby zapisać ten plik. Trzeba więc ikonkę PNG wczytaj do dowolnego programu graficznego, skonwertuj do <=256 kolorów i zapisz jako IFF-ILBM. Potem taki obrazek powinien się wczytać do innego programu do tworzenia więcej niż 8 kolorowych ikon. Niestety nie przypominam sobie żadnego tytułu tego typu programu. Może Aminet...

Pamiętać jednak musisz, że po skonwertowaniu obrazka ikony do <=8 bitów oprócz redukcji kolorów zostanie utracony także ładny wielostopniowy kanał alpha (czyli przezroczystość) ikonki PNG. Nie wiem jak to zostanie skonwertowane (to zależy od użytego programu) ale możliwe, że miejsca, które mają być przezroczyste będziesz musiał ręcznie wypełnić kolorem numer 0. Niestety klasyczne ikonki mają tylko jednobitową przezroczystoć - albo obrazek jest albo nie. Nie ma niestety 256 stopni przezroczystości jak w PNG.

Jeżeli bardzo się upierasz przy używaniu ikon PNG to możesz używać nakładki na Workbencha stworzonej przez tę pegasosową expertkę od fraktali. Zapomniałem jak się nazywa ale na pewno wiesz o kogos chodzi. Jak nie wiesz to znajdziesz ją po nazwie jej sztandarowego produktu czyli Zone XPlorer. Jak to działa to nie wiem, bo jak sie to pojawiło to ja już od dawna miałem Pegasosa i ikony PNG w standardzie. :)

[#3] Re: ikonki

@MDW, post #2

probowalem tak przerobilem to personal paintem 7 na iff w 256kolorach nawet mniej ale nic to nie dalo dalej ten sam blad mam winuae z os 3.9

[#4] Re: ikonki

@Banderas, post #3

To pod tym PPaintem wejdz w opcje i daj mu, zeby oprocz pliku zapisywal ikonke-podglad (np. NewIcons). I po errorze.

[#5] Re: ikonki

@MDW, post #2

MDW napisał(a):

>
> Jeżeli bardzo się upierasz przy używaniu ikon PNG to możesz
> używać nakładki na Workbencha stworzonej przez tę pegasosową
> expertkę od fraktali. Zapomniałem jak się nazywa ale na pewno
> wiesz o kogos chodzi.
Elena Novaretti :D No wstyd MDW, żeby jej nie znać. :D Ja Pegaza nie mam, marzę, by go kupić a wiem, a Ty...

[#6] Re: ikonki

@OSH, post #5

Zapomnialem tylko imienia i nazwiska. :) Znalazlbym to w mgnieniu oka na google czy chocby w katalogu ZoneXPlorer ale mi sie nie nie chcialo. Kosmiczne lenistwo ostatnio mnie ogranelo. :)
[#7] Re: ikonki

@OSH, post #5

Sa ludzie, tak jak np ja, co nie maja pamieci do liczb, imion i nazwisk, natomiast bardzo dobrze pamietaja okolicznosci, przebieg wydazenia, emocje ect...

[#8] Re: ikonki

@Kaczus, post #7

Ja ogólnie mam niezwykle słabą pamięć. Całe moje bliskie otoczenie wie o tym doskonale i już nikt nie ma pretensji. Chociaż to zależy do czego. To jest taka bardzo wybiórcza pamięć, bo słowny raczej jestem. Jak coś obiecam to mi to spędza sen z powiek i mowy nie ma żebym zapomniał. :) O niektórych sprawach ku zdziwieniu innych pamiętam przez lata, o innych nie. We wszystkich szkołach/uczelniach jakie dane mi było skończyć to właśnie pamięć była moim największym problemem. Jak mnie coś nie interesuje to nie ma mowy żebym zapamiętał. :) Dlatego przez lata opracowałem system ściąg, który zawiódł mnie tylko raz. :)
[#9] Re: ikonki

@MDW, post #6

Kosmiczne lenistwo ostatnio mnie ogranelo.

Nie tylko Ciebie. Przez te upaly bardzo modne sa teraz poludniowoamrykanskie hasla - maniana (co masz zrobic dzisiaj, zrob jutro) i sjesta. W zasadzie najlepiej zalaczyc cichy wentylator, odpalic jakis film i tak przez caly dzien. No, czasami trzeba sie jeszcze zmusic aby wejsc do auta lub autobusu, aby pojechac nad jakas wode :)
[#10] Ikony PNG i Amigowe edytory

@Banderas, post #1

Suchar jak trza.
Ale żeby nie zaczynać nowego wątku, zapytuje tutaj.
Jaki program polecacie do robienia 32-bitowych plików PNG, pod ikonki. Osobiście troszkę grzebałem w Arteffect'ie. Jeśli chodzi o ikony New i Glow Icons, to oczywiście PPaint dla mnie najlepszy.
[#11] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@don_rafito, post #10

32 bity chyba nie będziesz rysował ręcznie, nie?. Tu się bierze screenshota, albo zdjęcie i skaluje/przycina do ikony, a potem poprawia alpha channel/dodaje cień. Do tego pierwszego możesz użyć ShowCase, a do drugiego - z powodzeniem nada się Sketch (chyba że chodzi o programy na klasyka, to trzeba zostać przy ImageFX albo ArtEffect).
[#12] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@recedent, post #11

Tu i ówdzie, radzę sobie za pomocą Photoshopa. Mnie chodzi o to, czym ludzie robią to na Klasyku (prócz ArtEfect'a, na którym już pracowałem w temacie).
ImageFX? Tego nie sprawdzałem.
[#13] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@don_rafito, post #12

Wiedz tylko, że ImageFX ma porąbany interfejs, bazujący na kosmicznej ikości okienek z przyciskami. Nie wiem czy zdołasz się przystosować - po Photoshopie i ArtEffect.
[#14] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@recedent, post #13

No ma, ale nigdy nie robiłem w nim ikonek.
[#15] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@don_rafito, post #12

Na Amidze klasycznej jest jeszcze Photogenics, którym porobisz w 24-bitach, przy czym wersja dołączana do Amigi Magic zapisuje w następujących formatach:

• JPEG
  • Windows BMP
  • IFF-24
  • IFF-ILBM

Więc do PNG musisz przekonwertować.

Deluxe Paint V może również pracować w 24 bitach dzięki 24-bit RGB Back store. Ale takie obrazy zapisuje tylko do formatu IFF-24.
[#16] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@Hexmage960, post #15

No tak ale wydaje mi się że po konwersji z jpg'a przykładowo, nie będzie kanału alfa i ikonka będzie z tłem.
[#17] Re: Ikony PNG i Amigowe edytory

@don_rafito, post #16

No tak, JPEG odpada, bo ma stratną kompresję. Ale te pozostałe formaty powinny sobie poradzić z kolorem tła/kanałem alfa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem