[#1] Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A
Niedawno nabyłem Amigę 1200. Wiadomo sprzęt stareńki.

Nie zauważyłem większych wad tego sprzętu mimo wieku.

Jedynie nie działają klawisze A i Z. Z wcale nie działa, a A działa falami, raz działa raz nie.

Jak działa nie trzeba mocno naciskać, żeby literka A pojawiła się na monitorze.

Zastanawiam się co może być przyczyną:

- czy coś z folią przewodzącą pod klawiszami,

- czy z taśmą, która wchodzi do płyty głównej,

- czy może jakiś układ padł?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 15:32:06 przez elekdj
[#2] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@elekdj, post #1

Może wystarczy wypiąć taśmę z płyty, przeczyścić złącze i taśmę i po bólu. Z opisu wynika, że tragedii nie ma. Mnie np. nagle zaczął na siłę pojawiać się znak "\". Wypiąłem taśmę i włozyłem w płytę i jest ok. Jednakże proponowałbym o szczególną ostrożność przy rozbieraniu komputera, zwalnianiu taśmy z płyty (plastikowa blokada). Łatwo można coś uszkodzić np. zagiąć taśmę od klawiatury i wtedy będzie większy kłopot.

Najlepiej podaj miejscowość, gdzie mieszkasz, masz duże szanse, że masz kogoś za rogiem, kto Ci chętnie pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 16:29:30 przez misiek2
[#3] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@elekdj, post #1

Rozbierałeś, czysciłes klawiature? Jeśli nie, to zrób to
[#4] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@elekdj, post #1

Mieszkasz gdzieś koło Krakowa? Pomogę.
[#5] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@_Skiba, post #3

Ok dzięki za podpowiedzi

Dziś niedziela i dam sobie z tym spokój. Chciałem się tylko dowiedzieć, czy to coś poważnego.

W wolnej chwili zajrzę do klawiatury i napisze czy dało to efekt.
[#6] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@elekdj, post #5

Przypomnę tylko o podstawowej rzeczy:Jeśli będziesz zakręcał śrubki w klawiaturze to zakręcaj je na skos.Jedna po lewej stronie druga po prawej itd.Tak samo jak śruby w kole samochodowym.
[#7] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@Stoopi, post #6

??? A czemu by to miało słuzyc? Nie bedzie sie odkrecac podczas klikania?
[#8] Re: Amiga 1200 problem z klawiszami Z i A

@_Skiba, post #7

Równomierne dociśnięcie płyty metalowej na całej powierzchni.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem