[#1] Samsung SyncMaster 510MP
Używa ktoś tego modelu monitora ? Jak on sobie radzi z Amigą przez złącze Euro ? Ewentualnie przez S-video ? Albo podobnego 710MP, 711MP jakie wrażenia z użytkowania ? W sieci coś tam na ten temat znalazłem, ale za mało.
[#2] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #1

Albo podobnego 710MP

Ja osobiście jestem zadowolony, choć wielu twierdzi, że się nie nadaje.
[#3] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@_Skiba, post #2

No właśnie opinie są różne, ale wnioskuje z nich że jakość obrazu zależy od: jakości kabla i ustawienia monitora.
[#4] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #3

Dużo od jakości kabla, w sumie od schematu.
[#5] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@_Skiba, post #4

Mój kabelek jest z 3 rezystorami. na monitorze Daewoo spisywał się świetnie. Na ten 510MP jeszcze czekam, więc sprawdzę jak będę miał go w rękach
[#6] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@_Skiba, post #4

Sam aktualnie szukam monitora i chętnie bym zrobił sobie kabelek RGB->SCART. Ale po przeczytaniu kilku wątków mam mętlik. Każdy robi po swojemu, jednemu działa drugiemu nie i w sumie nie wiem jaki schemat ostatecznie jest najlepszy.

Co do monitora, sam zastanawiam się nad samsungiem MP, wymienione wcześniej w wątkach NEC są bardzo słabo dostępne.

Przyklejam zestawienie z innego wątku które robiłem.

Nazwa | Test | Rozmiar | Format | Rozdzielczość | Matryca | Głośniki
NEC 1550M | Y | 15 | 4:3 | 1024 x 768 | 25 ms | Y
NEC Accusync 71VM | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 16 ms | Y
BENQ 702A | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 5 ms | N
BenQ BL912 | N | 19 | 5:4 | 1280 x 1024 | 5ms | N
Acer v226hql | N | 22 | 16:9 | 1920 x 1080 | 8ms | N
BenQ G2420HD | Y | 22,4 | 16:9 | 1920 x 1080 | 5ms | N
DELL ST2320L | N | 23 | 16:9 | 1920 x 1080 | 5ms | N
Samsung SyncMaster 940MG | Y | 19 | 16:10 | 1440 x 900 | 8ms | Y
Samsung Syncmaster 941MP | Y | 19 | 5:4 | 1280 x 1024 | 8ms | Y
Samsung Syncmaster 710MP | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 8ms | Y
Samsung Syncmaster 711MP | Y | 17 | 5:4 | 1280 x 1024 | 8ms | Y
[#7] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@codi, post #6

Jedynym właściwym schematem jest ten
Najlepiej się sprawdza z moim tv.
[#8] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@_Skiba, post #7

Ten znam, ale ponoć były do niego w którymś wątku zastrzeżenia jakoby palił bezpieczniki na płycie. Jest jeszcze kilka wariacji tego schematu, tej jest jako ostatnia wersja.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2015 16:47:37 przez codi
[#9] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@codi, post #8

U mnie nic takiego się nie działo
[#10] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@codi, post #8

Co do tego schematu to mam wątpliwości czy te kondensatory są prawidłowo podłączone.
[#11] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #1

Miałem 711MP. Radził sobie dobrze, ale bez rewelacji. Rewelacja to 1084S lub telewizor Sony Trinitron 14' z tym że trochę migocze, jak to CRT.
[#12] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #10

Wróciłem z pracy, paczka z monitorem już czekała. Po rozpakowaniu szczęka mi opadła :) MONITOR NIEMA WEJŚCIA EURO ! Tylko mi się takie coś przytrafiło czy to jakiś wybrakowany model ? W miejscu gdzie powinno być wejście euro jest fabryczna zaślepka. Ma ktoś ten konkretny model 510MP ? Może ktoś rozkręcał ten model i wie czy chociaż jest tam miejsce na wlutowanie tego złącza ?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2015 19:47:49 przez KrisbA
[#13] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #12

Samsung 510mp Tu na zdjęciu widać że jest, co do lutowania to nie wiem czy gra jest warta świeczki. Czas, gniazdo, ewentualnie usługa będą kosztować więcej niż np taka 710mp, które są do namierzenia już od 50zl.
[#14] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@codi, post #13

wlutować to sobie sam wlutuje ale czy jest ?. Ostatecznie pozostanie zrobić S-video, albo użyć konwertera.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2015 19:54:10 przez KrisbA
[#15] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #14

Przeglądałem pdfa z tego monitora i miał mieć euro a tu lipa - niema.
[#16] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #15

Na fotkach widzę że gniazdo antenowe tunera w tym monitorze jest typu BNC, a w moim wkręcane na gwint. Kolejny inny szczegół
[#17] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #16

Cenne doświadczenie dla kupujących Samsungi z serii MP, przed kupnem prosić o zdjęcie gniazd.

Tę zaślepkę co jest w miejscu SCART da się jakoś zdjąć? Zakładam ze płyta będzie taka sama możliwe ze widać pod zaślepką oryginalne punty lutownicze SCART'a. Wtedy robota byłaby banalna.
[#18] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@codi, post #17

gniazdo SCART jest na oddzielnej płytce której tam nie ma, jest ona połączona z płytą główną wiązką przewodów
[#19] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@codi, post #17

Zaślepkę trzeba wyłamać, nie widać płyty trzeba monitor rozkręcić.
[#20] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@Kilos, post #18

No to pozostaje s-video. będę musiał spreparować jakiś układ, schematy są dostępne.
[#21] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #20

jak by się uparł... serwisówki od 510MP nie widzę, ale jest od 710MP, a to zdaje się to samo, więc pewnie można było by sobie podpiąć to gniazdo w jakiejś formie...
[#22] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@Kilos, post #21

Serwisówka do 510mp to ta sama co do 710mp, ale jakoś w niej nie widzę schematu tego modułu nie wiem czy to tylko na kabelkach podpięte czy jest jeszcze jakaś elektronika. no i pinologia złącza na płycie ? Chociaż nie, pomyłka jest rozpiska gniazda. Da się zrobić

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 11:18:24 przez KrisbA
[#23] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #22

Witam.
Mam 741 mp.Działa.Oba nie redukuja przeplotu w takich trybach.Mogą byc jeśli cena jest ok. Przy poważnej pracy - cos innego, bądz vga w trybie dblPal.
Pozdrawiam
[#24] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@Mikrobi, post #23

Dzięki za info, ogólnie jestem zadowolony z tego monitora mimo że trzeba będzie pokombinować z podłączeniem Amigi. Kosztował grosze 30PLN.
[#25] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #24

To w takim razie WYśMienita okazja!
Używac az się rozpadnie ! :D
Pod najlepszym możliwym kablem!
Jest przejściówka z euro na svhs.
Ja bym wypróbowal czy vga pociągnie sygnał 15khz.
Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 11:52:09 przez Mikrobi
[#26] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@KrisbA, post #22

jeśli tylko nie wywalili z softu możliwości przełączenia na EXT to da się zrobić... musisz sprawdzić na płycie czy jest złącze i nie brakuje jakichś elementów w okolicach, do rozłożenia monitora polecam kartę kredytową, bo to wszystko jest na zaczepy
ja mam 941MP i nie narzekam, co prawda dwa razy wymieniałem już po świetlówce w matrycy, a ostatnio całą matrycę, bo już mi się znudziło kiedy padła trzecia sztuka, to po za tym jest ok
muszę przypolować na matrycę do tego, bo ta którą wsadziłem z jakiegoś monitora Belinea nie do końca jest zgodna i mam taki pasek pół centymetra z prawej strony
[#27] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@Kilos, post #26

A nie lepiej świetlówki wymienić na LEDy? Wiem że nie zawsze da się bezpośrednio ale w jednym prywatnym monitorku jak zobaczyłem że monitor wart 100-150 a drugie tyle świetlówki to poleciałem po LEDy za 30zł i dorobiłem otwór na dodatkową wtyczkę zasilania (nie chciało mi się bawić w przeróbki płytki zasilającej). Wadą tego jest to że monitor nie reguluje sobie światła bo ledy swiecą cały czas ale mniej prądu zużywa a działa. Gdyby pokombinować to pewnie dało by się to podpiąć i pod linie tak by monitor mógł brac zasilanie ledów tak jak powinien i mógłby tym sobie zarządzać. Co do samych ledów najlepiej pasek o jakiejś większej gęstości ledów zakładać.
[#28] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@Kilos, post #26

941MP i u mnie na pokładzie, 0 problemów. I jestem zadowolony jeśli chodzi o Amigę OK
[#29] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@jogg, post #27

Jak rozumiem zasilasz ledy z dodatkowego zasilacza, pomysłowo
w 941MP trzeba było by oszukać układ zabezpieczający inwertera, bo w przypadku padu choć jednej świetlówki monitor po chwili się wyłącza.
Ja miałem jakieś zbite matryce na przeszczep, bo gdybym miał kupować świetlówki to raczej bym odpuścił
[#30] Re: Samsung SyncMaster 510MP

@Kilos, post #29

A no jak miałeś świetlówki to faktycznieszeroki uśmiech.
Tak, ledy puściłem z dodatkowego zasilacza 12v.
Ale robiłem to z 3-4 lata temu i moje pojęcie wtedy o elektronice i serwisowaniu było śladowe. Pewnie można to zrobić lepiej wywalając przetwornice i w miejscu wejścia po przetwornicy można wziąć zasilanie i dopasować odpowiednio napięcia, wtedy pewnie działało by równie dobrze jak świetlówki i bez dodatkowego zasilania. Ale rozwiązanie działa do dziś i to wystarczająco dobrze do tego do czego jest używany
I w sumie od tego eksperymentu się zaczęło, i dziś pracuję na serwisie IT
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem