kategoria: Sprzęt
[#1] ACA1221 - wytarty procesor
Hej,

dzisiaj otrzymałem zamówioną w przedsprzedaży w RetroAmi kartę ACA 1221. Procesor wygląda tak, jakby ktoś przetarł go po betonie, można na nim trzeć placki ziemniaczane. Aby nie być gołosłownym - wygląda on tak:

KLIK

Pytanie mam do Was takie - czy uważacie, że powinienem zwrócić kartę? prawdę mówiąc nawet nie wiem czy działa, przerażony widokiem bałem się montażu w Ami. Oczywiście jestem świadomy tego, że procesorów Motoroli nie przybywa, nie mam więc co liczyć na nówkę, ale chyba nie powinno się montować na karcie procesorów w takim stanie. Mylę się? czy Wasze karty ACA też tak wyglądają?
[#2] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Ja bym oddał na Twoim miejscu. A gdybym był sprzedawcą, do klienta bym nie wysłał czegoś takiego.
[#3] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Na bank działa, to nie Intelowe mobilne i7 które po takim "zabiegu" na bank zeszło by z informatycznego padołu. Chcesz to reklamuj.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2015 22:40:17 przez waldiamiga
[#4] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Jak działa to zlej to, jak minie gwarancja, to zapraszam - mam kilka 68020RC20/33
[#5] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Olaboga! Ktoś chyba usłyszał o podkręcaniu procków i próbował to zrobić własnoręcznie... wiertarką
[#6] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@recedent, post #5

Adam Słodowy kręcił proca ;)
[#7] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

To wygląda jakby ktoś wycierał lutownicę o procek.Reklamacja na 100%
[#8] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Karta zapewne działa, ale fakt procek wygląda nieestetycznie. Cena karty powinna być niższa z takim prockiem. Ja bym zareklamował, choć nie wiem czy oni tam nie pisali że procki są z demontażu i mogą mieć mechaniczne uszkodzenia. Na mojej karcie jest w stanie idealnym więc pewnie to loteria.
[#9] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Informacja: procesory użyte do produkcji kart są używane, w związku z tym mogą nosić drobne ślady użytkowania. Jest to tylko sprawa kosmetyki, która nie ma żadnego wpływu na funkcjonalność karty, jak również na gwarancję.

Ślady użytkowania to szerokie pojęcie. Ze zwrotem nie powinno być problemu. Tylko czy warto?
[#10] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

W opisie ACA1221 na stronie producenta widnieje...
"Processors on this card are used and may have scratches"
... tak więc obawiam się problemów z reklamacją.
Jeśli montujesz ją w A1200 to siła rzeczy nie będzie kłuć w oczy.
Zupełnie odwrotnie w przypadku A500 w konfiguracji ACA500 + ACA1221 (jeśli nie zamknąłeś całości w obudowie), w takiej sytuacji estetyka zestawu mocno cierpi.
[#11] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@dez3, post #4

właśnie testuje ACA1221 i póki co strategiczne demka co na innych kartach "wywalały się" działają bez zarzutuszeroki uśmiech
[#12] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Jak zobaczyłem procek w swojej karcie to pomyślałem, że tym razem nie miałem szczęścia i trafił mi się przytarty ale Twój robi wrażenie. Moim zdaniem powinieneś dostać upgrade do pełnej pamięci i częstotliwości po cenie mocno promocyjnej, bo procek wygląda fatalnie, ja za tą samą cenę mam porysowany ale w porównaniu do Twojego mogę użyć słowa lekko. Karta zapewne działa, kupiłeś przez internet nowy produkt więc masz pewne prawa z których możesz skorzystać.
[#13] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Ja też dziś dostałem kartę. Procesor na mojej ma podobne ślady, lecz ich jest znacznie mniej. Mam za to inny problem... Mam problem z umieszczeniem jej na szynie. Strasznie ciężko jest ją wsunąć i szczerze mówiąc nie daje sobie rady. Nie chcę robić na siłę, by nie zepsuć. Jak to z tym jest? To moja pierwsza karta tego typu i nie mam wcześniejszych doświadczeń.
[#14] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Mój procesor na ACA1221 ma jedną małą kropkę. Aczkolwiek wszędzie jest informacja, że procesory mogą mieć 'zadrapania', co nie ma wpływu na gwarancję.

Twój jednak wygląda co najmniej strasznie.
[#15] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

To chyba dostawca procesorów link
[#16] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Mają dupochron bo napisali, że procki mogą być porysowane.
Gwarancja Ci działa bo przecież procki mogą być porysowane.
Estetyka... no cóż :) Pomyśl o historii tej sztuki, ile musiała przejść :)

Na Twoim miejscu napisałbym do sprzedawcy i załączył foto.
Może coś ci sami zaproponują i będziesz zadowolony :)

Tak czy inak podziel się tym z nami na forum szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 07:25:43 przez Vato
[#17] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Mariodj, post #6

Odczep się od Adama Słodowego. On wszystko robił elegancko i starannie. To coś to jakaś kpina. Zastanawia mnie jednak czy reklamacja zostałaby uznana, jeśli proc działa.
[#18] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Też może bym się na początku troszkę zdenerwował wyglądem procesorów, ale karta na pewno działa, każdy kto kupował kartę chyba wiedział, że procesory są z odzysku (tak samo jak kiedyś w kartach Blizzard ERC).
Karta wskoczy pod klapkę i wygląd procesora nie będzie miał znaczenia. Jak komuś bardzo przeszkadza, do pewnie za jakiś czas Dez wymyśli jak z tej zabaweczki zrobić całkiem szybką kartę tak jak w przypadku ACA1220
Ja też mam jeden procek MC68020RC33 i jeszcze gdzieś leżą dwa MC68020RP25 w stanie idealnym. Jakby ktoś w przyszłości potrzebował do wymiany to leżą i czekają. Czasem na Alledrogo można też uszczelić ze sprzętów medycznych lub myśliwców ;p
[#19] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@flops, post #18

Moim zdaniem jest różnica pomiędzy "porysowany" a "ekstremalnie skatowany". Reklamowałbym
[#20] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i za rady. Napisałem do sklepu i zapytałem czy istanie możliwość wymiany karty. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
[#21] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #20

Dostałem odpowiedź ze sklepu. Sklep wysłał zapytanie do producenta, czy widoczne ślady mogą mieć jakikolwiek wpływ na działanie karty, czy Amigi i jak wpływają one na jego "żywotność".

Jestem ciekaw co odpisze IndividualComputers. Zapewne będzie to zapewnienie, że każda sztuka przeszła QC i żebym się nie przejmował.

Narzuca mi się kolejne pytanie - czy nie powinienem w jakiś sposób zabezpieczyć procesora w taki sposób, aby nie doprowadzić do jego zwarcia z innymi metalowymi elementami?
[#22] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

Wygląda jakby jakiś kot ostrzył na tym swoje kły. Albo może ktoś na tym CPU gwoździe prostował ? Ale zapewniam, jak kupisz KOD do odblokowania wyglądu to CPU będzie jak nówka !

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 12:45:42 przez Art

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 12:48:37 przez Art
[#23] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #21

Obudowa standardowej Amigi jest plastikowa. Nic nie będzie nigdzie dotykać i zwierać. Przecież obudowy np. MC68020RCxx są pozłacane i nic nie zwierają.
IC odpisze, że wszystko jest ok, karta jest sprawna, a o procesorach wspominał, że są z demobilu. Brzydko procek wygląda, dobrze że kolejne osoby będą wiedzieć jak procek może wyglądać, ale ogólnie dla większości będzie to pryszcz. Ja jakby mi to bardzo nie pasowało, sprzedałbym tą kartę na giełdzie PPA za 20pln mniej i miałbym problem z głowy, bo sprzedawca nie może być w tym przypadku odpowiedzialny, dostarczył sprawny sprzęt, zgodnie ze specyfikacją i umową. Albo wymieniłbym na wersję RC i cieszył się złotym ślniącym prockiem, podkręcił i cieszył się większą wydajnością szeroki uśmiech Tylko oczywiście będzie po gwarancji.

Z drugiej strony, na miejscu Jensa, dopłacił bym parę pln i wkładał ładniejsze procki, a jakbym miał takie coś sprzedawać, to dałbym zdjęcie i informację, żeby nikt później nie miał obiekcji.
[#24] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Art, post #22

Także zamówiłem tą 1221, ciekawe co dojdzie za niespodzianka.

Odblokowane parametry tej karty to spowiedzi nowej zabawy.
[#25] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@flops, post #23

Obudowa standardowej Amigi jest plastikowa. Nic nie będzie nigdzie dotykać i zwierać. Przecież obudowy np. MC68020RCxx są pozłacane i nic nie zwierają.

Masz rację, ale jak bym ubzdurał sobie wsadzenie A500 do desktopowej obudowy, albo stworzył takową na zestaw ACA500+ACA1221, to mógłbym mieć problem. Zastanawiam się po prostu, czy nie można tego jakoś "zabezpieczyć", ot co.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 15:00:21 przez Tomarkus
[#26] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #25

No, to pozostanie ściągnąć z sieci fotkę procesora wydrukować w odpowiednim formacie, zalaminować i nakleić taśmą dwustronną na procka. A na serio pozostawić tak jak jest przynajmniej do końca gwarancji i używać, używać.
[#27] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #25

Widać to była loteria, moja ACA1221 przyszła z prockiem w bardzo ładnym stanie.

Co do reklamacji to jeśli karta działa to również sądzę, że szanse są marne, było wyrażnie napisane, że procki są używane, więc można się było spodziewać wszystkiego. Śliski temat. Osobiście uważam, że Twój przypadek to przegięcie i jakiś kod upgrade powinienenś dostać za free... Jeśli chodzi o kwestie estetyczne to polecam farbki do modeli - kilka PLN, trzeba podmalować, nie będzie jak nowy, ale będzie mniej raził Mówię to jako właściciel kolekcji kilkuset starych procków głównie z "odzysku"

Czego używacie do testowania / wygrzewania ACA przy wyższej częstotliwości CPU? Próbowałem demek TBL RISE, NELL, RAIN, ale raczej są "za ciężkie" dla tej konfiguracji
[#28] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@RaNGuN, post #27

Ja na razie puściłem na noc Frontiera (na intrze wektorki), aczkolwiek na nieodblokowanej karcie. Dziś uruchamiam różne gry przez WHDLoad. Mój konfig to ACA1221 + ACA500 + A500. Na razie zero problemów.

Za jakiś tydzień uruchomię kartę ze zworką w trybie sync i wtedy też trochę ją pogrzeję. Może ktoś ma namiar na jakieś fajne demka OCS, które mogłyby porządnie wykorzystać potencjał karty?
[#29] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Tomarkus, post #1

czy Wasze karty ACA też tak wyglądają?

Zdaje się, że po prostu miałeś cholernego pecha.
Dziś odebrałem 2 sztuki ACA1221 i do żadnej wizualnie nie ma się co doczepić.
[#30] Re: ACA1221 - wytarty procesor

@Sounder, post #29

Sprawa zakończyła się pomyślnie - karta została wymieniona pomimo tego, iż RetroAmi nie musiało tego robić. Wzorowa postawa!

P.S.
Nowa karta ma procesor beż żadnej widocznej skazy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem