kategoria: A500
[#31] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #29

Jak już zakończyliśmy głupawe przepychanki z niewiernym Andrzejem (nie uwierzy póki nie zobaczy ) to czy ktoś ma pomysł jak jeszcze sprawdzić czy FBlit działa na A500 ? Czy ustawianie tapety powinno mieć wpływ na zużycie pamięci chip z i bez FBlita ?
[#32] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #31

Czy ustawianie tapety powinno mieć wpływ na zużycie pamięci chip z i bez FBlita ?

Tak. Z FBlitem ubędzie trochę Chipu i dużo Fastu. Bez FBlita wielka tapeta zje Chip.
Każde otwarcie nowego okna spowoduje minimalny ubytek Chipu. Jeżeli jest za duży, to załącz RTG w prefsach NewIcons i odpowiednio przestaw prefsy FBlita. Wtedy będzie ubywał Fast. Opis znajdziesz w dokumentacji FBlita (także opis jak jeszcze bardziej przekierować wszystko do Fastu).
Aby załączyć prefsy FBlita, nie uruchamiaj pliku FBlitGUI, tylko w "wykonaj polecenie" po prostu wpisz "fblit".

Aby oszczędzać Chip, w miarę możliwości wszystkie programy odpalaj na ekranie WB w okienku (np. DOpus, Filemaster, IBrowse, itd.)

Aha, wytłumacz jeszcze jak udało ci się wpakować 2 MB Chipu do A500.
[#33] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #32

Tapetę zaraz sprawdzę.

Co do pamięci - w mojej A500 jest płyta 8a, czyli płyta od A500+ ale bez niektórych układów. Wystarczyło dołożyć brakujące układy, dolutować na płycie brakujące 0,5MB, a potem zrobić tzw. piggyback mod, czyli dolutować kolejny 1MB na plecach tego pierwszego 1MB. O szczegóły możesz zapytac się wali7, bo to on jest autorem przeróbki w mojej Amidze.
[#34] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #33

Nie przesadzajmy z tym autorem. Wykonawcą znanej powszechnie przeróbki płyty rev 8
[#35] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #1

Mam de facto Twój konfig sprzętowy (poza pigi modem więc mam 1 mb chip, no i mam starszą werse aca bo 1232 40mhz). Z fbitem wyraźnie widzę zmniejszenie zużycia pamięci przy otwieraniu kolejnych okien czy programów na wb oraz już nie tak wyraźnie zmniejszenie ilości pamięci chip zjadaną przez tapete. Różnica jest o 100-200 kb a przy hippoplayerze z załadowaną playlistą jescze większa :)

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2015 22:28:41 przez sunater
[#36] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #32

Test z tapetą potwierdził działanie FBlita. Bez niego pamięć spada do 1,3MB, a z nim pozostaje na 1,8MB OK.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem