kategoria: A1200
[#1] duży dysk w SFS
Witam,
mam problem, przekopałem ppa i inne poradniki, ale nie potrafie sobie poradzić
przygotowałem pod winuae dysk do A1200 ( 20 GB )
DH0 partycja 925 mb (FFS)
DH1 6338 MB (SFS)
DH2 6276 MB (SFS)
DH3 5515 MB (SFS)

pod winuae wszystko ladnie działało, poprzegrywałem co chciałem na odpowiednie dyski. Po tym jak włożyłem dysk do Amigi pojawiają się 2 pierwsze, a 2 kolejne są jako NDOS

Co zrobilem źle ? i co powinienm zrobić żeby zobaczyć dane na pozostałych 2 partycjach
[#2] Re: duży dysk w SFS

@macRush, post #1

Jaki system zainstalowałeś.
Jaką masz wersję scsi.device - sprawdzisz ją uruchamiając workbench i z górnej belki wybierz execute command. Wpisz version scsi.device i zobacz co "wypluje".
[#3] Re: duży dysk w SFS

@SuperBuster, post #2

Workbench 40.42
kickstart version 40.68
scsi.device 40.12
[#4] Re: duży dysk w SFS

@macRush, post #1

Zmien ustawienia dysku z UAE na IDE0 i wtedy pracuj
[#5] Re: duży dysk w SFS

@Norbert, post #4

gdzie mam to zmienić ?
[#6] Re: duży dysk w SFS

@macRush, post #3

No to musisz użyć nowszej wersji scsi.device (43.47) <---- jeszcze nowsze scsi.device

Rozpakuj archiwum, zmień nazwę pliku scsi.device_43.47_A600_A1200 na scsi.device i przegraj ten plik do katalogu DEVS na dysku systemowym (DH0).

Następnie pobierz Loadmodule Rozpakuj archiwum i przegraj plik Loadmodule do katalogu C na dysku systemowym.

Następnie wybierz z górnej belki execute command i wpisz: ed S:Startup-Sequence

Pod napisem ;Startup-Sequence for low-density floppies wpisz:
FailAt 20 <------- zapomniałem wcześniej o tym
C:Loadmodule >NIL: DEVS:scsi.device REVERSE NOREBOOT

Następnie zapisz zmiany przytrzymując prawy przycisk myszy i wybierając z górnej belki menu Project -> Save.
Zamknij okno i zrestartuj Amigę.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2015 22:22:59 przez SuperBuster
[#7] Re: duży dysk w SFS

@SuperBuster, post #6

Nie mogłem już edytować, więc wklejam jeszcze raz to co nalezy wpisać do startup-sequence:

Pod napisem ;Startup-Sequence for low-density floppies wpisz:
FailAt 21
C:Loadmodule >NIL: DEVS:scsi.device

Najlepsze jest to, że wszystko mieści się na dyskietce Workbench3.1 i można używać w ten sposób duże dyski (powyżej 4GB) OK Jeszcze tylko na dyskietce jakby się zmieścił SmartFileSystem na dyskietce Install, to było by super. Ale zawsze można go wrzucić na osobną dyskietkę.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2015 22:58:42 przez SuperBuster
[#8] Re: duży dysk w SFS

@SuperBuster, post #7

dzieki, musze znow przelozyc dysk do pc bo zapomnailem zainstalować cfd, a jest na tych partycjach ktorych nie widac :D
[#9] Re: duży dysk w SFS

@SuperBuster, post #7

Dziękuję, wszystko działa,
myślałem, że skoro działa pod winuae, to już nie trzeba do SS dodawać tej komedy
[#10] Re: duży dysk w SFS

@macRush, post #9

Jak pisał Norbert, WinUAE prawdopodobnie domyślnie używa uaehf.device i dlatego nie ma problemu z dużymi dyskami. Można to zmienić w czasie konfiguracji w WinUAE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem