kategoria: A1200
[#1] A1200 ratowanie klawiatury
A1200 przestała wykonywać reset z klawiatury, okazuje się, że nie działa ctrl i prawy klawisz Amiga, reszta w porządku. Nie podejrzewam więc uszkodzenia taśmy (wtedy chyba nie działają całe bloki), wyczyściłem wszystko w środku klawiatury, powymieniałem nawet te białe "gumki", ale dalej nie trybi. Nie ma żadnych oznak zalania jakimkolwiek płynem.

Zastanawiam się, czy nie kupić 1 ml srebrnego lakieru i nie pokryć nim tych dwóch punktów kontaktów na folii klawiatury - próbowaliście reanimować folię w ten sposób?
[#2] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@charliefrown, post #1

Sprobuj bez klawisza zewrzec sciezki
[#3] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@charliefrown, post #1

Ja miałem uszkodzoną ścieżkę w klawiaturze od A500. Użyłem kleju elektroprzewodzącego
[#4] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@charliefrown, post #1

Ja też naprawiłem tak klawiaturę do swojej A500. Nawet nagrałem krótki amatorski filmik jak to zrobiłem.
Naprawa folii do klawiatury Amigi 500
Użyłem do tego lakieru srebrnego pulsar volt. A, że kupiłem go za połowę ceny u siebie bo był troszkę przeterminowany to musiałem też dodać parę kropli rozpuszczalnika uniwersalnego. Ciężko było go wymieszać, ponieważ ten fabryczny rozpuszczalnik w większości wyparował.

Pozdrawiam i życzę udanej naprawy. Mi działa klawiatura do tej pory także sposób sprawdzony.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2015 16:36:00 przez luke9548

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2015 16:37:51 przez luke9548
[#5] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@charliefrown, post #1

W przypadku klawiatury do A1200 obstawiam problem z taśmą przy wejściu do gniazda klawiatury na płycie głównej.
[#6] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@BULI, post #5

U mnie w 600-tce starła się taśma na wejściu taśmy do gniazda. Nie odblokowałem gniazda i pociągając za taśme klawiatury zjechałem styki na taśmie. Naprawa wyglądała tak:
uciełem około 0,5 - 1cm taśmy która wchodzi w gniazdo.
Teraz aby styki taśmy były bez ilozacji musiałem papierem wodnym zetrzeć z pół cm foli na taśmie ( woda + papier wodny chyba 1000 lub 1200 ) . Równomiernie. Jak za długo będzie się papierem trzeć to się zjadą styki na taśmie i znów od nowa trzeba przycinać.
Po tym wszystko działa u mnie w 100%.
[#7] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@maliniak, post #6

uciełem około 0,5 - 1cm taśmy która wchodzi w gniazdo.

1cm ja ucinałem pół milimetra na starej klawie. Teraz zastosuje klej przewodzący.
[#8] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@QkiZ, post #7

no to prostuję -ja ucinałem 0.5cm.
0,5mm nic by nie dało bo u mnie pojawiły się paski wytarte na 2-3mm na taśmie od blaszek które są w gnieździe.

Klej przewodzący na pewno jest najlepszym rozwiązaniem i to polecam.
Niestety ja w tamtej chwili nie posiadałem kleju.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2015 11:25:00 przez maliniak
[#9] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@charliefrown, post #1

dzięki za wszystkie podpowiedzi. Znalazłem jeszcze coś takiego.
link
[#10] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@QkiZ, post #7

Gdy miałem jeszcze 600tke również przyciąłem tylko mały fragment taśmy i w moim przypadku poskutkowało.
[#11] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@mikser, post #10

ok, spróbuje przyciąć 0,5-1 mm.
[#12] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@maliniak, post #8

Ostatnio przerabiałem ten temat z klawiaturą A600 i klej przewodzący w ogóle się nie sprawdził (to jest "giętki/ruchomy" element).
Przyciąłem taśmę i zdarłem wierzchnią warstwę, małym prubokręcikiem, w moim przypadku papierem ściernym zdarłem wierzchnią warstwę + ścieżki
Przed zamontowaniem warto sprawdzić miernikiem "przewodzenie" odsłoniętych śnieżek.

Co ciekawe w A1200 niby taka sam taśma, ale znacznie trudniej jest sobie z nią poradzić niż w A600 ok, racja
[#13] Re: A1200 ratowanie klawiatury

@BULI, post #12

dlatego polecam papier wody 1000-2000 i woda. Nie używać zwykłego papieru ściernego.
Co chwile sprawdzasz miernikiem czy dotarłeś już do styków.
Wtedy styków nie zjedziesz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem