kategoria: A1200
[#1] Upgrade ACA1221
Czy ktoś robił upgrade ACA1221 na max? Jeżeli tak, to jaki jest czas oczekiwania na klucz?
[#2] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #1

klucz płynie przez ocean :)
[#3] Re: Upgrade ACA1221

@pabloz, post #2

Wykuwa u kowala artystycznego lub dorabia w punkcie usługowym. A tak serio, napisałbym, bo niektórzy traktują Polskę jako zaginioną krainę.
[#4] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #1

Teraz chyba wszyscy zainteresowani czekają na Ciebie i leją na kody od Jensa
Będąc na jego miejscu nie wysłałbym Ci kodu

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2015 16:25:37 przez Jacenty
[#5] Re: Upgrade ACA1221

@Jacenty, post #4

Teraz chyba wszyscy zainteresowani czekają na Ciebie i leją na kody od Jensa

Jensowi też trzeba dać zarobić, żeby było co hackować OK
Będąc na jego miejscu nie wysłałbym Ci kodu

Jens przewidział taką sytuację inaczej nie umieszczałby tego cytatu
Jak to leciało?? Płacę, wymagam?! Jens łaski nie robi albo niech zwróci euro
[#6] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #5

Racja. Niech robi to co robi. W sumie jest jednym z nielicznych którzy w ogóle cokolwiek robią w świecie Amigi klasycznej.
Ale z drugiej strony gdyby ten "nieśmiertelny" 68020 padł to trochę przykre powitanie dla ewentualnego serwisanta.
[#7] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #5

Teraz to Ci nie sprzeda ;)
[#8] Re: Upgrade ACA1221

@spidi, post #7

W takiej sytuacji to chyba nikomu nie sprzeda
[#9] Re: Upgrade ACA1221

@_Skiba, post #8

upgrade zrobiony
[#10] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #9

Kodem?
[#11] Re: Upgrade ACA1221

@Jacenty, post #10

Czekaj na ogłoszenie w dziale "Giełda" - odblokowanie ACA1221 za pół ceny ;)
[#12] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #1

Początkowo ten model sprzedaży mi się nie spodobał, ale za nie wielkie pieniądze mam całkiem fajną kartę. 40 euro czy 45 w ratach to o wiele ciekawszy sposób finansowania niż jakbym miał to zapłacić od razu w cenie karty. Namawiam na upgrade, kupowanie kodów, zakupy ACA jak będzie ruch to będzie więcej kart. Jens ma swoja politykę i różne projekty, myślę że jeszcze nie jednym zaskoczy ale wiadomo aby to realizować trzeba mieć kasę, my to finansujemy zakupami i od nas zależy czy nowe karty będą się pojawiać. Zapewne da się złamać zabezpieczenia i pewnie jest to ciekawe jako wyzwanie, projekt edukacyjny na sprawdzenie czy da się a może da się coś więcej. Jednak nie jesteśmy trzecim światem i chleba nam nie zabraknie jak kupimy kod w sklepie. Inna bajka to taka że kody powinny być wysyłane automatycznie po wpłacie, inaczej to o dupe rozbić.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 09:19:40 przez cossack
[#13] Re: Upgrade ACA1221

@cossack, post #12

Nie wiem skąd masz ta cenę ... 40 euro. Ja widziałem 330 zł czy okolice 80 euro wersji podstawowej.
[#14] Re: Upgrade ACA1221

@misiek2, post #13

Mówi o kosztach odblokowania dodatkowej pamięci i przyspieszeniu procesora.
link
[#15] Re: Upgrade ACA1221

@cossack, post #12

Jens ma swoja politykę i różne projekty, myślę że jeszcze nie jednym zaskoczy ale wiadomo aby to realizować trzeba mieć kasę, my to finansujemy zakupami i od nas zależy czy nowe karty będą się pojawiać

Ale też od nas trochę zależy JAKIE się będą pojawiać. A polityce kastrowania kart z RTC (by drożej dokupić osobno) czy 2 MB RAM w ACA500 możemy dać wyraz także poprzez "lokowanie popytu" przy kartach wchodzących na rynek
[#16] Re: Upgrade ACA1221

@dez3, post #5

Jensowi też trzeba dać zarobić, żeby było co hackować

OK
[#17] Re: Upgrade ACA1221

@BULI, post #16

Jens napisał mi kiedyś, że w momencie, kiedy karta zostanie zhackowana, wówczas wszystkie egzemplarze ACA1221 jakie będzie miał, będą sprzedawane w full opcji po znacznie wyższej cenie niż obecnie.
[#18] Re: Upgrade ACA1221

@ITU, post #17

To skłoni wielu do szybkiej decyzji zakupu tej karty.
Jens nie lubi żartować jeżeli chodzi o interesy. I ma rację.
[#19] Re: Upgrade ACA1221

@ITU, post #17

Ciekawe, czy wprowadzenie złego klucza po raz któryś powoduje usmażenie mikrokontrolerem podzespołów poprzez programowe przyłożenie napięcia nie tam gdzie trzeba, hyhy.
[#20] Re: Upgrade ACA1221

@ITU, post #17

To ciekawe, że to nie oficjalne info, jednak znając limitowany charakter serii jego produktów (pewnie po wyprzedaniu obecnych sztuk długo nie będzie kolejnych) to nie jest to żadna pogróżka. Widocznie Jens chce podeprzeć się tym argumentem z zaskoczenia by skierować całą nienawiść potencjalnych kupców na hakera szeroki uśmiech

Zhackowanie karty powinno być odebrane jako ciekawostkę, a nie sposób na nielegalne oszczędności albo zarobek, tak by to potraktował niemiec, bo polak tylko zakasa rękawy szeroki uśmiech
[#21] Re: Upgrade ACA1221

@ITU, post #17

jesli to prawda, to warto kupic sobie taka karte juz teraz - na czarna godzine ;) W tej chwili nie ma żadnej alternatywy pod wzgledem cenowym. Wystarczy, ze JS podniesie ceny lub skonczy sie zapas, to bedziemy widywac obrazki takie jak ten:

link
[#22] Re: Upgrade ACA1221

@charliefrown, post #21

Miałem ma tylko 4 mb
[#23] Re: Upgrade ACA1221

@Dorian3d, post #22

Da się rozszerzyć do 8MB, ale potrzebny jest specjalny moduł rozszerzający dedykowany do tej karty.
[#24] Re: Upgrade ACA1221

@BULI, post #23

Jaki problem zrobić, moduł jest bardzo prosty w swojej konstrukcji.
[#25] Re: Upgrade ACA1221

@Architect1200, post #24

To dobra wiadomość bo to dość dobra karta OK
[#26] Re: Upgrade ACA1221

@Architect1200, post #24

A zrobiłbyś mi. Bardzo byłbym wdzięczny. Mam tę kartę razem z koprocesorem i tylko te dodatkowe 4 MB FAST by się przydało. Oczywiście razem z wyłącznikiem.
[#27] Re: Upgrade ACA1221

@gilban, post #26

Ja tez byłbym chętny :)
[#28] Re: Upgrade ACA1221

@gilban, post #26

Zakończę aktualne projekty to zajmę się tym.
[#29] Re: Upgrade ACA1221

@Architect1200, post #28

Dobrze poszukajcie, bo ktoś już ten moduł zrobił gdzieś widziałem do niego pcb, nie wiem czy dokumentacja jest ogólnie dostępna ale może tylko wystarczy poprosić.
[#30] Re: Upgrade ACA1221

@KrisbA, post #29

Tu jest wątek na ten temat, kto wie może skończyli. link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem