[#1] Potrzebna osoba z USA
Witam.
Mam zamówioną pewną kartę do A4000 z ebay (USA) i koszty przesyłki są dość spore, a do tego grożą opłaty celne/VAT.
Czy ktoś mieszka w Stanach lub ma kogoś w USA tak, żeby kartę nadać do niego na adres USA?
Odesłanie jej do mnie nie jest sprawą priorytetową, mogę poczekać nawet pół rok).
Ktoś może pomóc?
[#2] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #1

pisz do pong777
[#3] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #1

A nie możecie się tak umówić żeby rzekomo po koleżeńsku zapłacić?

Wtedy paypal nie pobiera opłat no i nie sądzę aby cło doliczyli (powołasz się, że to wieloletni kolega z forum ppa )
[#4] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #1

Jeżeli nikogo nie znajdziesz, to zainteresuj się Polemerem:

link

Robią to zawodowo. Używam, polecam.
[#5] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #1

ja mam dobrego koleżkę w USA.
tylko, może zacznijmy od tego ile Ci krzyknęli za tą przesyłkę do Polski? wtedy porównam z tym co ja mogę załatwić. Są dwie drogi morska (7kg) i powietrzna (2kg).
p.s. ryzyko, że wpadnie na cło jest zawsze, małe ale jest w każdym przypadku niezależnie od sposobu wysyłki. Oczywiście w jednej opcji ryzyko jest większe, w innej mniejsze, ale jest i tu, i tu. Można je zminimalizować pewnymi sposobami. Jak coś to możesz pisać na PW. Dodam, że ta wersja statkiem jest fajna szczególnie, że tam można naładować 7kg - więc im więcej rzeczy, tym lepiej się opłaca. Można np w kilka osób zamówić parę rzeczy i się zrzucić na koszt przesyłki.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 14:56:35 przez zmiennik
[#6] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #1

ja mogę przywieźć, ale wracam do kraju dopiero 28 października.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 15:07:22 przez charliefrown
[#7] Re: Potrzebna osoba z USA

@charliefrown, post #6

Napisałem do Ciebie na PW
[#8] Re: Potrzebna osoba z USA

@stachu100, post #4

Staszku, widzę, że Polamer ma też własny magazyn celny- jak to działa?
W Polsce zapłacę VAT a oni załatwiają opłaty importowe w cenie?
[#9] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #8

Ile chcą za przesyłkę? Spróbuj dogadać się ze sprzedającym, żeby wpisał cenę na paczce 15 dolarów na przykład. Wtedy unikniesz cła i podatku. A samo cło to jest około 2,5 - 5 % ceny towaru i przesyłki + 23% VAT z ceny towaru i przesyłki, po kursie dolara z dnia zakupu.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 17:19:36 przez SuperBuster
[#10] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #8

Cła ani VAT-u nie płacisz, jeżeli zadeklarowana przez Ciebie wartość towaru to 20$.
[#11] Re: Potrzebna osoba z USA

@stachu100, post #10

Przez sprzedawcę.
[#12] Re: Potrzebna osoba z USA

@SuperBuster, post #11

Nie.
Przez importera - osobę z Polski która towar ściąga.
Na tym polega myk.
[#13] Re: Potrzebna osoba z USA

@stachu100, post #12

Myk będzie jak Ci to po drodze zniknie albo przyjdzie rozdupcone ;)
I Ci potem powiedzą, że wartość niska i spadaj gościu a tu masz na waciki
[#14] Re: Potrzebna osoba z USA

@stachu100, post #12

To moze i tak, ale jak kupujesz prywatnie, to zalezy to od sprzedawcy. Jak zamawialem wtyczki do zasilacza, to sprzedawca wpisal wartosc 8 dolarow. A zaplacilem 4 razy tyle plus przesylka.
[#15] Re: Potrzebna osoba z USA

@SuperBuster, post #14

A ja zamawiałem ostatnio płytki drukowane (w Chinach), wystawili list przewozowy z zaniżoną wartością ponad 4x (bynajmniej ich o to nie prosiłem, podejrzewam, że tak kantują swojego fiskusa).... dostałem maila z Agencji Celnej przewoźnika, że jest paczka dla mnie i mam zapłacić cło, a wcześniej zadzwonić do nich. Dzwonię, a tam miła pani (wrrrrrrrrrrrrrrrrr ) słodziutkim głosikiem mówi, że teraz to już prosto, muszę tylko udokumentować zamówienie na określoną w dokumentach przewozowych kwotę, oraz przesyłkę pieniędzy (oczywiście na zadeklarowaną przez Chińczyków kwotę), a po zapłaceniu cła paczusia jest moja. A tam wszędzie oczywiście kwoty sporo wyższe...
Poradziłem się paru osób (w tym jedną co miała już taką historię), zacisnąłem zęby i porobiłem dokumentację faktycznych kwot, tudzież podpisałem oświadczenie, że Chińczycy się "pomylili" i proszę o owatowanie mnie ponad 4x więcej. Przychylili się do prośby , zapłaciłem kupę forsy i kolejnego dnia płytki były moje. Ale i tak wyszedłem na swoje, bo zamówienie płytek w Polsce to są straszne pieniądze.
Co do tzw. ceł, to w przypadku elektroniki nie ma cła, płacimy Urzędowi Celnemu "jedynie" 23% VAT udokumentowanej kwoty.
Wcześniej nie raz płaciłem VAT celnikom, ale nigdy z takimi jajami (najprawdopodobniej trafiła mi się upierdliwa urzędniczka, albo mają jakieś nowe "wytyczne"). A najczęśniej zamówienia spoza UE (bo zabawa z celnikami grozi tylko przy zamówieniach spoza eurolandu) przychodziły bez opłat celnych.
Przy przesyłkach od osoby fizycznej raczej rzadko celnicy zaglądają do środka... o ile wysyłąjący nie zadeklaruje jakieś większej wartości. Z drugiej strony, nie wiem czy kupując od osoby fizycznej należy płacić VAT.... ale to jest pytanie do prawnika.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 21:47:55 przez wali7
[#16] Re: Potrzebna osoba z USA

@wali7, post #15

nie wiem czy kupując od osoby fizycznej należy płacić VAT.... ale to jest pytanie do prawnika.

Tak. Tak samo jak kupujesz auto od osoby prywatnej, to musisz w ciągu 14 dni zapłacić podatek. A jak kupujesz w komisie, to podatku nie płacisz, bo to osoba prawna sprzedaje, która odprowadza VAT po sprzedaży auta. Jakoś tak mniej więcej.

A co do cła na elektronikę to nie wiedziałem Zamawiałem przeważnie części do samochodów i to prawie zawsze kończyło się listem z UC, o przedstawienie dokumentów zawierających ceny produktów. Czyli wydruk z aukcji, faktura ze sklepu itp.
[#17] Re: Potrzebna osoba z USA

@SuperBuster, post #16

Dotychczas celnicy VATowali mnie według dokumentów wystawionych przez sprzedawcę. Po raz pierwszy musiałem dokumentować przelewy itp.
Co do samochodów to dochodzą jeszcze inne opłaty np. akcyza, z tym że dotyczy na pewno całych samochodów, części nie wiem... ale akurat to na pewno wiesz jak jest :)

A ile wynosi ten podatek przy kupnie samochodu od osoby fizycznej? Nigdy w ten sposób nie kupowałem samochodu ( i nie wiem), a właśnie zamierzam się rozglądnąć za jakimś niewielkim, używanym pojazdem co by uniknąć kłótni z żoną o samochód.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 22:19:32 przez wali7
[#18] Re: Potrzebna osoba z USA

@SuperBuster, post #16

Tak samo jak kupujesz auto od osoby prywatnej, to musisz w ciągu 14 dni zapłacić podatek

Tak, podatek PCC niech ich szlag trafi. I nie ważne jaką kwotę masz na umowie kupna-sprzedaży i tak pojadą z taryfikatora. Przechodziłem to parę lat temu gdy kupowałem 10 letniego Punciaka. Przy zapłacie podatku okazało się że muszę wybulić kwotę trzy razy wyższą niż zapłaciłem za brykę (trzy lata temu dałem 2,5k a modele z tego rocznika chodziły po 7k). Dopiero fotografie (auto było i dalej jest pod gradobiciu, mi to nie przeszkadza) sprowadziło ich na ziemie.

Sorki za OT, tak jakoś mnie naszło.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2015 22:23:19 przez waldiamiga
[#19] Re: Potrzebna osoba z USA

@BULI, post #1

Zamawiam z USA i z Chin. Odbywało się to tak, że Warszawa puszczała pakę że jest ok. Pod Rzeszowem na sortowni pakę przejmowali celnicy z Przemyśla i fizycznie brali do siebie. Wysyłali mi list żebym:
a) określił co jest w pace - wartość i ilość
b) przysłał print screen z aukcji
c) przysłał print screen z PayPal'a
Oni to Vatowali - 23% do wartości.

Puszczali pakę za pobraniem - tyle ile VATu - pod Rzeszów. Z Rzeszowa szło na moją pocztę. Listonosz przynosił mi paczkę za pobraniem = ile mam do zapłaty VATu.

Ważne, że:

a) nigdzie nie musiałem jeździć
b) nic nie wysyłałem pocztą i nie czekałem wieki jeśli chodzi o papiery - celnicy umieją obsługiwać e-maila i dobrze im to idzie
c) poszło szybko i sprawnie - około 9 dni lagowania
d) nie pytali o certyfikaty CE / RoSh itd itp.
e) wiedziałem ile mam zapłacić z góry i tyle naszykowałem dla listonosza
f) fakt zarekwirowania widać na statusie przesyłki online z Poczty Polskiej

Z USA jeśli to była paka prawie zawsze piszą faktyczną wartość towaru więc na dzień dobry miałem VAT.

Jeśli z Chin/Singapuru/Tajlandii to często sprzedawcy eBay piszą niższą wartość niż faktycznie jest ale i tak warto zadeklarować faktyczną aby nie mieć kłopotu w razie W.

Liczba kontroli na 100 paczek moim zdaniem trafia do kontroli około 8 pod warunkiem niskiej kwoty.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2015 00:10:28 przez pong777
[#20] Re: Potrzebna osoba z USA

@stachu100, post #10

Dzięki wszystkim za informację/ pomoc.
Rozmawiam z charliefrown i mam nadzieję, że mi pomoże OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem