kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Naprawa
Witam,szukam jakiegoś punktu (najlepiej we Wrocku) albo kogoś kto umie naprawiać Amisię 500-nie czyta dyskietek tzn. po włożeniu dysku ,stacja podejmuje pracę ale po 3 sek się wyłącza i na ekran powraca ''łapka ''. Wymieniłem stacje na nową ale efekt jest ten sam.Co to może być?Dlatego szukam pomocy.Pozdrawiam.
[#2] Re: Naprawa

@kisieks69, post #1

Może dyskietka jest nie-bootująca (nie ma sekwencji startowej)?
Jesteś pewien, że z dyskietką wszystko jest OK ?
Sprawdzałeś z innymi dyskietkami?

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 13:16:29 przez lekarz_med
[#3] Re: Naprawa

@kisieks69, post #1

może to dyskietka od Atari ST?
A może to dyskietka wyświetlająca łapkę na ekranie? A może może... dyskietka w środku jest nadgryziona?
lub ktoś wylał kompot, otworzył, wyjął i wysuszył na grzejniku
nie wiem no siedzi, pije i chrupki wszystko jest możliwe.
sprawdź z drugą Amigą

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 13:26:44 przez snajper
[#4] Re: Naprawa

@lekarz_med, post #2

Niestety ,nie chodzą nawet dyskietki których nie dawno używałem.
[#5] Re: Naprawa

@kisieks69, post #1

Nowa stacja jest poprawnie przerobiona?
[#6] Re: Naprawa

@snajper, post #3

może to dyskietka od Atari ST?
A może to dyskietka wyświetlająca łapkę na ekranie? A może może... dyskietka w środku jest nadgryziona?
lub ktoś wylał kompot, otworzył, wyjął i wysuszył na grzejniku

Zapomniałeś o kondensatorach
[#7] Re: Naprawa

@snajper, post #3

A nie napisał, że sprawdził z inną, sprawną stacją dyskietek?

Lista powodów jest długa, ale wykluczyłbym wymienione powyżej. Ostatnio jeden z kolegów miał podobny problem i pomogło przeczyszczenie pinów na płycie. Inne to np. uszkodzony kabelek, druga stacja dysków też uszkodzona, niesprawne dyskietki, brak danych na dyskietkach ... Miałem taki sam problem z A600 i do dzisiaj rozwiązania nie ma ... Płyta działa z dyskiem twardym, ale ze stacją już nie chce.
[#8] Re: Naprawa

@mikser, post #5

Tak, gość dołącza nawet podkładki dystansowe i śrubki oraz daje gwarancje.I ma same pozytywy.
[#9] Re: Naprawa

@misiek2, post #7

z inną stacją może i sprawdził. Ja mówiłem, żeby sprawdził z inną Amigą. siedzi, pije i chrupki Bo może stacje są sprawne.
[#10] Re: Naprawa

@_Skiba, post #6

e, pieprzenie, to na pewno zła dyskietka.
[#11] Re: Naprawa

@misiek2, post #7

Stacja chodziła dobrze, od jakiegoś czasu zaczęła pracować "wybiórczo'' tzn czytała np.co trzecią dyskietkę a teraz w ogóle nie chce.Ta którą kupiłem też nie czyta tzn . rusza wczytywanie a po trzech sek się wyłącza.
[#12] Re: Naprawa

@snajper, post #10

sprawdziłem 20 dyskietek :(
[#13] Re: Naprawa

@kisieks69, post #12

nie masz żadnej innej Amigi, żeby sprawdzić te stacje gdzie indziej?
[#14] Re: Naprawa

@zmiennik, post #13

Ano nie mam-20 latek temu nie było by sprawy :)
[#15] Re: Naprawa

@_Skiba, post #6

A te kondensy to gdzie są?
[#16] Re: Naprawa

@kisieks69, post #14

to uzupełnij sobie profil skąd jesteś i sprawdź na mapce czy jest ktoś blisko Ciebie i pisz.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 15:10:23 przez zmiennik
[#17] Re: Naprawa

@zmiennik, post #16

Już.
[#18] Re: Naprawa

@kisieks69, post #17

Spróbuj zamienić układy ODD CIA I EVEN CIA.
[#19] Re: Naprawa

@Esio, post #18

ok,jak zamienie to dam znać.
[#20] Re: Naprawa

@kisieks69, post #19

Przeczyść jeszcze IPĄ styki na płycie i wymień taśmę. Ewentualnie delikatnie rozepnij złącza, skróć tasiemkę po 1cm z każdej strony i na nowo zarób (imadło do zaciskania wskazane)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem