kategoria: A1200
[#1] Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?
Mam zamiar kupić taki popularny model

Allegro

Wtyka się to pionowo w port IDE. Stąd moje pytanie, zmieści się to w standardowej obudowie (przypuśćmy, że bez ekranu), czy krótki kabelek okaże się niezbędny?
[wyróżniony] [#2] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #1

Jak pionowo ?
Przecież ten adapter ma takie samo złącze IDE jak płyta główną Amigi. (Oba "męskie")
Krótki kabelek ide44 zalatwi sprawę.
[#3] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Norbert, post #2

Słusznie. Oj dawno sie klasykiem nie bawiłem...
[#4] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #3

Ja sprzedaje zestawy z kabelkiem i kartą SD z WB Cloanto. Napisz na prv.
[#5] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #1

Bierz na taśmie, testowałem bezpośrednio montowana do płyty i zdecydowanie wole kable.
[#6] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@pong777, post #4

Niestety byłem megaszybki i już kupiłem na Allegro, chociaż z innego linka (tańsza opcja dostawy). Nad kabelkiem się jeszcze zastanowię. W sumie mając 2 złącza żeńskie do druku i kawałek płytki drukowanej możnaby zrobić sztywną kątówkę. Bo na taśmie pozostanie kwestia jakiegoś zamocowania, nie chciałbym, żeby to tak sobie po prostu leżało na płycie głównej.
[#7] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #6

Ja mam akurat adapter z żeńskim złączem, ale nie kątowym a prostym. W towerze wygląda to jak półka z kart CF (zdemontowałem po 30 minutach), można kupić kabelek żeńsko męski i podcignc gdzie się da bezpiecznie położyć. Katówka ustali Ci położenie karty na 'sztywno' jak będziesz robił kanapkę kiedyś, może się okazać że będzie kolidować. Kartę na kablu na sankach możesz położyć, czytałem że zapobiegliwi jeszcze dodatkowo opakowują wszystko folia antystatyczną.
[#8] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@codi, post #7

Właśnie chcę, żeby było na sztywno. Lubię jak w elektronice jest wszystko solidnie i porządnie zamontowane. Co do kanapek, po przyjrzeniu się płycie A1200 dochodzę do wniosku, że jeżeli zrobię kątówkę odchyloną na lewo, to SD->IDE nie powinno w przyszłości z niczym kolidować, bo w tym rejonie płyty to chyba tylko Indivision.

Pomysłu z owijaniem folią nie będę przez grzeczność komentował...
[#9] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #8

Wiesz, z folia jest tak, że jak coś jest głupie ale działa to już nie jest głupie.

Ja się zdecydowałem na kartę CF (która padła przy pierwszym odpaleniu ami) jak wymienię na gwarancji to może sam bym spróbował przeskoczyć na SD (nie wiem czy karta nie padła przez adapter, więc profilaktycznie powinienem wymienić). Będziesz próbował większe karty niż 4gb? Polecam wstępne stawianie systemu z poziomu UAE, jeśli nie będzie chciał Ci zapisać tablicy partycji na karcie (systemy Win) trzeba odpalić diskpart i zrobić CLEAN dla karty SD. W Winuae pojawiał się monit o braku uprawnień administratora i niemożliwości zapisu sektora zero na karcie.
[#10] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #8

A ze swojej strony polecę nowe SCSI by Cosmos oraz NSDPatch'a.
W WinUAE najlepiej montować jako IDE 0 a nie UAE device.
Koniecznie WinUAE trzeba uruchomić jako administrator.
Czyszczenie karty wpierw diskpartem jak kolega wspomniał obowiązkowe przed użyciem!
[#11] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@pong777, post #10

Co ciekawe w najnowszym WinUAE fizyczny dysk IDE jest widziany TYLKO przez UAE device (możliwe że to odosobniony przypadek). Cała reszta działa normalnie.

Godzinę walczyłem zanim doszedłem do diskaparta.
[#12] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@codi, post #9

z folia jest tak, że jak coś jest głupie ale działa to już nie jest głupie

Głupie może i nie jest, ale wygląda cebulowo. Wykluczam coś takiego w moim sprzęcie.

Ja się zdecydowałem na kartę CF (która padła przy pierwszym odpaleniu ami) jak wymienię na gwarancji to może sam bym spróbował przeskoczyć na SD (nie wiem czy karta nie padła przez adapter, więc profilaktycznie powinienem wymienić). Będziesz próbował większe karty niż 4gb? Polecam wstępne stawianie systemu z poziomu UAE.

Wolę SD z tej prostej przyczyny, że mam czytnik SD w laptopie. Kart większych niż 4 GB nie planuję, bo rolą tej Amigi będzie bardziej testowanie softu (a może i sprzętu...), niż growo-scenowa nostalgia. W związku z tym 4 GB wystarczy aż nadto. Stawianie systemu z WinUAE dokładnie planowałem, więc podpowiedzi z diskpartem okażą się cenne. Ze względu na asortyment swoich wyświetlaczy chcę od razu ustawić system w Multiscanie i kablem RGB -> VGA skierować sygnał do monitora. W przyszłości rozważę Indivision AGA zapewne, ale nie ma się co rozpędzać z radosnym wydawaniem kaski .

Póki co wypucowałem czarną myszkę „Amiga” z tego zestawu. Trochę używana, ale stan bardzo dobry. Teraz czekam na kabel video i przelotkę...
[#13] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #1

u mnie pod tym IDE świeci dioda hdd na stałe w 1200
[#14] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Mariodj, post #13

u mnie pod tym IDE świeci dioda hdd na stałe w 1200

A w opisie aukcji: „Dioda H.Disk w komputerze Amiga pracuje prawidłowo razem z przejściówką.” Cóż, za parę dni sam się przekonam.
[#15] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #12

Głupie może i nie jest, ale wygląda cebulowo. Wykluczam coś takiego w moim sprzęcie.

Wydrukujemy 3d elegancką kieszonkę, może nawet da się zrobić sensowne punty montażowe. Zatrzaski z powodzeniem się drukują, jest lokalnie człowiek który to może wydrukować, z modelem problemu nie będzie.
[#16] Re: Czy przelotka SD-IDE mieści się w desktopie?

@Krashan, post #14

Raczej świeci na stałe. Na moich adapterach też tak jest. Przelotka ma swoją diodę zieloną. Czerwona oznacza podłączenie samo w sobie i to ten sygnał jest podawany na diodę w Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 01:04:43 przez pong777
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem