[#1] Początkujący....stacja i formatowanie
Ciągle jestem laikiem w sprawie Amigi a mam 2 problemy:

Mam ami 1200 od escomu więc nie chodzi dużo gier ndosowych z powodu pecetowej stacji dysków. Mógłym spróbować przerabiać, ale takie rozwiązanie mi nie pasuje, ponieważ nie chciałbym zrywać plomb z kompa.

- Czy podłączając stację zewnetrzną do ami uzyskam kompatybilność z commodorowską 1200 ?

- Jak chce sformatować jakiś dysk to trzeba 3 razy zmienić dysk w stacji (ponownie prosi o insert worbench dysk 3.1). Mozna to jakos usprawnic bo nie mam niestety zadnego innego programu do dysków ?

[#2] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@Piotrek28, post #1

Zamień na razie bez dodatków na 8MB Fast, HDD 1GB. Będziesz miał gry na dysku więc, powyższe problemy będą nieistotne

Ostatnia modyfikacja: 31.07.06 22:55
[#3] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@Piotrek28, post #1

hmmm... ja sie juz nie znam bo sie dawno ami nie bawilem ale:
-stacja zewnetrzna powinna chodzic, ale pytanie brzmi czy nodosy beda dzialac - niektore sa lipnie napisane i proboja czytac zawsze z fd0 (a ta masz pecetowa)
-formatowanie dyskow... a wez sobie przerzuc polecenie format z bodajze katalogu C do ram disku i sproboj stamtad je wykonac. ewentualnie mozesz pokombinowac co jeszcze do tego ramdisku przerzucic i jak zmienic sciezki systemowe zeby dzialalo ;) brzmi groznie ale jak juz ci sie uda to dowiesz sie czegos o systemie ;)

pozdrawiam!
[#4] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@Piotrek28, post #1

poszukaj program xcopy - kopiowanie, formatowanie dyskietek

[#5] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@Korni, post #2

Na razie mam w planie zamienic "na razie bez dodatkow" na "zewnetrzna stacja dyskow" hehe.

Stary dobry X-copy i ten dzwiek ktory oznaczal 2 zety w osiedlowym sklepie komputerowym za przegranie dysku hehehehe.. niestety x-copy na mojej amidze aczkolwiek sie uruchamia to nie chce formatowac.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.06 23:00
[#6] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@Piotrek28, post #1

Poczytaj ten artykuł:
http://beskidlan.hopto.org/~amiga/amiga/a1200ready/a1200ready.php
i dowiesz się jak wykonać przeróbke bez rozkrecania Amigi
[#7] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@11MASTEr, post #4

no to super duper - bedzie dzialal pod systemem

[#8] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@11MASTEr, post #7

Jeśli jesteś początkujący przeczytaj Users guide Amiga Workbench :P
[#9] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@pwe, post #8

Polecam 8mb fastu i jakiś tani dysk 2,5" poj. ok. 500mb. Takie coś będzie cię kosztowało może 20zł, a od razu znikną kłopoty z df0:, będziesz grał w gry WHD z Hardego dysku.

Od dyskietek odszedłem dopiero gdy zaczęły padać jedna po drugiej. Niedługo sprawię im pogrzeb (spalę, wywalę na śmientnik, zakopę czy coś) na pamiątke zostawiłem sobie 68 nieśmiertelników (blaszek:) )
Mam jeszcze trzy razy tyle dyskietek, a kto wie które z nich działają...

[#10] Re: Początkujący....stacja i formatowanie

@Piotrek28, post #1

Masz A1200 z plombami gwarancyjnymi? Jaki jest poza tym jej stan techniczny? Jeśli idealny, to mogę zaproponować zamianę na A1200, która czyta wszystko. Też jest w stanie idealnym, z tym, że bez plomb. Jeszcze Ci w gratisie HDD i CD dołożę z okablowaniem do Amigi.

Napisz na priv i przedstaw swoje ewentualne warunki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem