kategoria: A1200
[#1] Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę
Witam
Mój konfig to B1260+scsikit+rom3.1. Na codzień używam WBClassic 3.1 i tu nie ma żadnego problemu. Problem pojawił się gdy wpiąłem fastata żeby skorzystać z cdrw. Po resecie gdy uaktualnia się scsi.device komputer się usypia tzn reaguje tylko na reset i nic więcej, nie ładuje dysków scsi, nie widzi flopów. Pomaga dopiero wyłączenie i włączenie komputera. Stwierdziłem że może fastata pada. Wypiąłem fastatę. Żeby to sprawdzić postanowiłem uaktualnić scsi.device w WB3.1 komendą LoadModule i scsi.device 44.2. Okazuje się że po załadowaniu historia jest ta sama. Zainstalowałem OS3.9 w wersji WBClassic i też to samo (pomaga dopiero zmiana nazwy amga os rom update na inną) co prawda system się załaduje lecz scsi dalej stare 40.12. Nie wiem czy ktoś mnie zrozumiał lecz jeżeli tak to może jakaś podpowiedź bo nie wiem czy to wina sprzętu czy systemu. Sytuacja identyczna czy to zworka na blizku założona czy też nie.
[#2] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@Sosabowski, post #1

Nie uaktualniaj scsi.device gdy używasz FastATA, nie jest to potrzebne i prawdopodobnie koliduje ze sterownikiem FastATA (który ma własną wbudowaną implementację).

Aha, jeszcze jedno. FastATA źle reaguje gdy na kanale jest tylko urządzenie slave, upewnij się że CDRW jest na master.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 11:55:50 przez strim_
[#3] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@strim_, post #2

Ok. Tylko dlaczego bez fastaty jest to samo?
[#4] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@Sosabowski, post #3

Ok... dobre pytanie. Ale podejrzewam jakiś konflikt czysto programowy. Może sterownik FastATA gdy ładuje się ze startup-sequence tak czy inaczej chce podmieniać scsi.device nawet gdy nie ma FastATA zainstalowanego...

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 11:57:58 przez strim_
[#5] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@Sosabowski, post #1

Sterownik FastATA zawiera w sobie własną wersję SCSI.device. Więc jak chcesz uruchomić fast ATAe (ATA3.driver o ile dobrze pamiętam) to nie powinieneś ładować rezydenta SCSI.DEVICE ani za pomocą LoadMOdule/ LoadREsident a w przypadku OS3.9 za pomocą rom update.

Oczywiście uruchamiasz sterownik ATA3.driver (czyli będziesz wtedy widział urządzania na drugim porcie ID) i wtedy dopiero sprawdź wersję SCSI.device?

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 11:58:31 przez BULI
[#6] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@BULI, post #5

Ok. Tylko pomińmy już fastatę. Ładuję WBClassic3.9 i to samo. Pomaga dopiero wyrzucenie os rom update. Wtedy system się ładuje ale scsi.device stare 40.12. To jak uaktualnić scsi.device żeby było dobrze?
[#7] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@Sosabowski, post #6

Piszę z pamięci, ale powinno pójść.

Zmodyfikuj sobie linijkę z setpatch (scsi z os39 nie będzie ładowane):

SetPatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET

żeby mieć nowe/inne scsi.device użyj np programu LoadModule i dopisz sobie to przezd linijką z setpatch (zakładam, że nowe scsi.device masz w devs:)

LoadModule devs:scsi.device reverse noreboot
[#8] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@BULI, post #7

Jakakolwiek aktualizacja scsi.device prowadzi do tego samego, komputer się zatrzymuje. System ładuje się tylko wtedy kiedy w s-s jest
SetPatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET
Nie rozumiem tego w ogóle
[#9] Re: Aktualizacja scsi.device wstrzymuje amigę

@Sosabowski, post #8

Nie jesteś odosobniony w swoim przypadku. Moja ami też "nie polubiła się" ze scsi.device z BoingBag 2.
Na pewno warto zastosować się do rad Strima oraz przyjrzeć się ata3.driver. Przede wszystkim pytanie, czy używałeś FastATA z powodzeniem w przeszłości? Jeżeli tak, czy przy tych samych warunkach sprzętowych??
Zakładam, że wiesz, że ata3.driver ma być odpalony przed SetPatch i że masz dwie możliwości załadowania sterownika - jako rezydentny (dodatkowy reset, alokacja nowego scsi.device w wydzielonej przestrzeni pamięci, która powinna być utrzymana po miękkim resecie amigi) lub uruchamiany każdorazowo przy starcie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem