[#1] os 3.5 kilka pytań
dobra rezygnujez os4.0 i kupie os 3.5 który bćdzie mni kosztował(na efunzine) 178-189(w tym rom 3.1)bardziej sie martwić czy wszystkie programy beda działać i czy jest jakieś localePl dla os3.5
no i czy warto?? :)
[#2] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #1

Moim zdaniem nie warto... To samo i wiecej uzyskasz biorac to samo robiace patche z aminetu.

[#3] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #1

Lepiej kup AmigaOS3.9 zamiast 3.5. ROM-u 3.1 tez nie musisz kupowowac - lepiej go zamapowac. Na forum ten watek przewijal sie wiele razy.

[#4] Re: os 3.5 kilka pytań

@reactor, post #3

Mapowanie to dodatkowe resety i konkretne wydluzenie startu systemu. Mnie to wkurzało.
[#5] Re: os 3.5 kilka pytań

@Daclaw, post #4

niekoniecznie - wystarczy zrezygnowac z mapowania systemowego na rzecz blizzkicka

[#6] Re: os 3.5 kilka pytań

@Daclaw, post #4

ale nawet przy sprzętowym Kicku3.1 warto mapować, bo daje to przyrost prędkości, a pozatym można sobie samego Kicka spatchować (np. jak masz SCSI wyłączyć IDE)
[#7] Re: os 3.5 kilka pytań

@wali7, post #6

a ja i tak to kupie tylko interesuje mnie jakiś polski locale dla os3.5(locale pl)
[#8] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #7

Chyba polskie locale do OS3.5 są już w nim (a nawet jak nie ma, to bez problemu je znajdziesz w sieci, lub ktoś ci prześle).
Ale OS3.5 nie warto kupować bo:
- jest to tak naprawdę zbiór łatek, które za darmo ściągniesz z Aminetu w nowszych wersjach
- istnieje OS3.9 który w podobnej cenie oferuje znacznie więcej.
[#9] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #7

a ja i tak to kupie tylko interesuje mnie jakiś polski locale dla os3.5(locale pl)

Powiem krótko, olej OS 3.5 i bierz OS 3.9 :). IMHO OS 3.5 to porażka. to taka wersja bea OS 3.9, który oferuje znacznie więcej niż 3.5 :)

[#10] Re: os 3.5 kilka pytań

@Olo, post #9

Olo napisał(a):

> IMHO OS 3.5 to
> porażka. to taka wersja bea OS 3.9, który oferuje znacznie
> więcej niż 3.5 :)

Choć nie wystarczająco duzo moim zdaniem.

[#11] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #1

Jak najbardziej warto kupić nowy AmigaOS. Polecam 3.5 jak również 3.9
Polskie locale oczywiście istnieje i bez problemu można je pobrać z sieci (jest chyba nawet częścią BoingBagów, które można pobrać m.in. tu)
[#12] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #1

OS 3.5 (i 3.9) to tak naprawdę "fabrycznie" ołatkowany i spatchowany 3.1. Będzie więc działać wszystko, łącznie z każdą wersją locali, która działa na 3.1.

Czy warto? Oczywiście. Choćby dla pozbycia się od ręki problemu obsługi dysków większych niż 4GB. Poza tym zawsze to lepiej, jeśli ktoś odwali za nas część łatania, patchowania i zintegruje od razu zestaw przydatnych narzędzi (notatnik, player mp3, rozpakowywacz różnistych archiwów).
[#13] Re: os 3.5 kilka pytań

@Daclaw, post #12

No niby prawda ("niby prawda"="prawie prawda" ), ale po co przepłacać, skoro to samo mozna pobrać za darmo z Aminetu i zainstalować samemu? I o ileż większa satysfakcja ;)
[#14] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #1

Tyle to kosztuje 3.9, natomiast 3.5 po okolo 35 zl. Pozatym jak wspomnial Kaczus, lepiej zalatac 3.1 (a gdy juz naprawde nie lubisz ograniczen WB3.1 to jako desktopa mozesz uzyc Magellana lub Scalosa). A tak na poczatku scignij sobie gotowy system 3.0/3.1 - AmigaSYS. Ze tak powiem wizualnie "spadną ci gały" :P
[#15] Re: os 3.5 kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #14

dbra decyzja todecyzja ale os3.9 na efunzine jest niedostćpny tylko os3.5 z 99zł
[#16] Re: os 3.5 kilka pytań

@wali7, post #13

No nie wiem. Dla mnie największą satysfakcją jest posiadanie oryginalnych systemów. Teraz czekam na AmigaOS4.0, bo 3.0 , 3.5 i 3,9 mam.
[#17] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #15

OS-3.9? W sieci jest dostępny, tylko nie powiem gdzie :P Szukajcie a znajdziecie.

[#18] Re: os 3.5 kilka pytań

@kmilota, post #16

No niby prawda, ale czy AOS3.1 z łatkami z Aminetu jest mniej oryginalny od tych 3.5 i 3.9?
Bo dla mnie OS3.1 ma nad nimi tę przewagę, że jest produktem Commodore, czyli prawdziwego producenta Amig (bo Escomowe produkcje to tylko 99.99% Commodorowskiego produktu z resztkowym wkładem własnym) i tej firmy, która przez lata rozwijała własny, oryginalny produkt: AmigaOS (chociaż na początku też kupiono go od firmy trzeciej). A póżniej - firmy z Amigą w nazwie produkowały według zasady: "byle jak, byle co, jak najdrożej, byle miało Amiga w nazwie to owce kupią"... jestem przekonany, że w Amiskarpetkach szybko zrobiły się dziury, a Amikoszulki szybko się sprały ;). Tak to widzę i nieukrywam awersji do produkcji z Amiga(R) w nazwie ery postcommodorowskiej.
[#19] Re: os 3.5 kilka pytań

@AlaN, post #17

I widzicie sami poco ktoś ma wkładać własną prace skoro wszystko można mieć za friko
[#20] Re: os 3.5 kilka pytań

@kmilota, post #16

3.5 i 3.9 nigdy nie mialy powstac, powstaly jedynie po to by dać
zarobić jednej firmie....

[#21] Re: os 3.5 kilka pytań

@Kaczus, post #20

ciakwe co z os3.2,3.3 3.6 3.7 3.8
[#22] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #21

to samo co z OS1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8 i 2.9
[#23] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #21

Mnie bardziej interesuje, co z procesorem 68050. ;)
[#24] Re: os 3.5 kilka pytań

@Daclaw, post #23

mówicie że na os3.5 i 3.9 można na patoczyć sić w sieci czy w google sobie wpisze os3.5 i już

[post zmodyfikowany przez moderatora]
[#25] Re: os 3.5 kilka pytań

@piwosz, post #19

można mieć za friko

Ale po co komu os3.9? Tego naprawde nie da sie uzywac po swojemu i lepiej zalatac 3.1 :)
[#26] Re: os 3.5 kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #25

to taki styl na topie jak m$ nikt nie bćdzie win95 patchował OK tylko kupi viste(wychodzimy w przyszosc
[#27] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #26

[post zmodyfikowany przez moderatora]
[#28] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #26

no tak... ale Amiga OS3.1 z OS3.9 to w zasadzie to samo, dodano tylko parę freewareowych/sharewareowych programów, zintegrowano parę patchów w jednym wielkim patchu odpalanym na starcie, a dla porównania Win95 z Vistą ma wspólne API (i to tylko częściowo!) i nazwę "Windows", całe jądro systemu, sterowniki, GUI jest zupełnie inne w Viście
[#29] Re: os 3.5 kilka pytań

@wali7, post #28

oto chodzi i jescze że pisze copyright 1985-200&
eee. z którego roku jest os3.9

[#30] Re: os 3.5 kilka pytań

@coco, post #29

copyright 1985-200&
"1985-2002"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem