kategoria: A1200
[#1] przekładka romów z Escoma
musiałem przełożyć kick3.1 z Escoma do A1200 C=, żeby wykorzystać pełne 9 MB w ACA 1221 (nie chciało mi się zamawiać odblokowania mapromu). C= A1200 działa idealnie.

Tymczasem Escom A1200 z przełożonym kickiem 3.0 nie działa, czarny ekran bez tego charakterystycznego "mrugnięcia" przy procedurze resetu. Escomy wymagały bezwzględnie 3.1? Kości kickstartu dobrze dociśnięte, nóżki całe.

Są jakieś przeciwskazania (stabilność etc.) do używania tego escomowego romu (MX 1995) w modelach C=?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2015 19:39:34 przez charliefrown
[#2] Re: przekładka romów z Escoma

@charliefrown, post #1

Zamień je miejscami, bo może się pomyliłeś przy wkładaniu (kości HIGH i LOW).

Nie ma czegoś takiego, jak Kickstart Escomowy. Jest tylko jedna wersja Kickstartu 3.1 do A1200, czyli 3.1 (40.68).

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2015 20:34:24 przez RomanWorkshop
[#3] Re: przekładka romów z Escoma

@RomanWorkshop, post #2

to powinno normalnie hulać, stawiam, że nie kontaktują Ci terminale (blaszki) w podstawkach które po prostu z czasem w jednej pozycji tracą elastyczność, wyjmujesz układy po 20 latach i taki jest efekt, nie jest to regułą i zależy od jakości samych podstawek, ale zdarza się często
[#4] Re: przekładka romów z Escoma

@charliefrown, post #1

Jeżeli są osadzone prawidłowo na swoich miejscach to spróbuj delikatnie odgiąć nóżki układów do zewnątrz, prawdopodobnie któraś nie styka w podstawce.
[#5] Re: przekładka romów z Escoma

@Sounder, post #4

dzięki za wszystkie podpowiedzi, prawdopodobnie podważając kickstarty przerwałem jakąś ścieżkę (ścieżki) leżące w podstawce, bo jest niewielki odprysk w laminacie.
[#6] Re: przekładka romów z Escoma

@charliefrown, post #1

Nie ma różnicy w CRC32 pliku ROM 3.1 by Commodore a by Escom.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem