kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] A1200 Escom i PPC - problem
Dostałem ładną płytę ESCOM-ową. Chodzi pięknie - sprawdzona z najmocniejszą ACA i jeszcze jedną 030 (M-tec). Ogólnie wszystko hula. Problem jest z Blizzardem PPC - karta raz wstaje, raz nie. Raz zdąży się z-remapować Kickstart, innym razem powiesi się w połowie startup-sequence. Domyślam się, że chodzi o zasilanie ale dlaczego na innej płycie, nie ESCOM, wszystko śmiga na tym samym zasilaczu? Mogę gdzieś podłączyć dodatkowe 5V?
[#2] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@_arti, post #1

W Blizzardach PPC tradycyjnie dodatkowe +5 V dawało się na złącze wentylatora na karcie. A może to te kondensatory na płycie, o których usuwaniu w instrukcjach obsługi do swoich kart pisuje Jens Schönfeld?
[#3] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@Krashan, post #2

Ja płytę główną "dosilam" za pomocą portu stacji dyskietek. Ale to nie jest potrzebne bez BVision.
Może inaczej, z BVision Amiga 1200 w ogóle nie startuje bez podłączenia zasilacza do portu zasilania stacji dysków. A bez BVision też można tak zasilić. Stabilność na pewno wzrośnie. PPC i jego wentylator są prądożerne.
[#4] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@Andrzej Drozd, post #3

To bezpieczne? Chyba po prostu zamienię te płyty i już...
[#5] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@_arti, post #4

Też tak robię. Z tego co pamiętam któraś amigowa firma zalecała takie rozwiązanie (Elbox, albo Phase5).
[#6] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@_arti, post #4

Tak, to jest bezpieczne.
[#7] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@Krashan, post #2

W Blizzardach PPC tradycyjnie dodatkowe +5 V dawało się na złącze wentylatora na karcie.

Tego akurat nie polecam. Powoduje to natychmiastowe upalenie dwóch dławików na karcie BPPC.
Wentylator się kręci, karta działa, więc użytkownik niczego nie podejrzewa.
[#8] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@jarob, post #6

Potwierdzam, też miałem problem ze "wstawaniem" Blizzarda PPC, pomogło dołożenie zasilania pod zasilanie stacji dysków. Na szczęście to działa w obie strony, więc można "dosilić" płytę. Z teoretycznych minusów jest większe obciążenie prądowe niektórych ścieżek i elementów, ale raczej nie słyszałem by komuś się przepaliło coś w ten sposób.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2015 12:03:00 przez Solo Kazuki
[#9] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@BULI, post #5

Faza 5 dołączała taką instrukcję do BVision. Czyli jest to pomysł/rozwiązanie producenta karty graficznej BVision. Tak zasiloną płytę odpalałem także z Apollo 040 - Amiga przestała się wieszać w mocno obciążających testach.
[#10] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@Andrzej Drozd, post #9

O, jestem blisko magicznej szafy z pudełkami, to zrobiłem fotki tejże instrukcji oraz jej tłumaczenia. Na drugiej fotce w instrukcji jest pokazana płyta główna i podłączone zasilanie do portu zasilania stacji dysków.

[#11] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@Andrzej Drozd, post #10

Z której strony mam być żółty kabelek?
[#12] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@_arti, post #11

Mając przed sobą A1200 w desktopie (czyli porty są z tyłu), kabelek żółty powinien być z prawej, od strony karty turbo, a czerwony z lewej od strony portu PCMCIA.
U mnie jest na tym porcie taki plastikowy czarny ogranicznik i nie ma możliwości włożenia na odwrót.

Tak czy inaczej Ami z PPC mam w E/BOXie i tam to zasilanie jest zrobione fabrycznie za pomocą takiej przelotki którą jednocześnie podłącza się do tego portu i portu kontrolek power, FDD i HDD. Czyli Elbox też poszedł tą drogą. Gdy Ami miałem w Infinitiv to użyłem kabelka z zasilacza.
[#13] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@Andrzej Drozd, post #12

Dzięki. Za godzinę sprawdzę.
[#14] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@_arti, post #13

Podpiąłem zasilanie pod gniazdo stacji dysków i wszystko śmiga OK
[#15] Re: A1200 Escom i PPC - problem

@_arti, post #14

jupi!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem