[#1] samba - instalacja - konfiguracja
Mam A1200 - chyba cudem usalo mi sie zainstalowac karte sieciowa PCMCIA 3c589 i AmiTCP - teraz moge pongowac z AMI na PC i dziala.
Chcialbym jednak udostepniac zasoby AMI zeby widziec je na PC i usiluja zainstalowac sambe
Opis instalacji jest niestety dla mnie niezrozumialy

Moze ktos pomoc

Ostatnia modyfikacja: 04.08.06 02:01
[#2] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #1

Którym opisem instalacji się posługiwałeś? Jeżeli innym niż na PPA, to polecam lekturę, którą tutaj znajdziesz.
[#3] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@mailman, post #2

Oj ladnie
Zainstalowalem sterowniki do karty i AMITCP i pingowanie do i z Amigi dziala - wiec stos TCP/IP jest ok.
Teraz usiluje instalowac Tango ale mi sie upomnial "failed to create mui-application" no tak nie mialem zainstalowanego MUI - zainstalowalem wersje 3.8 ale prosi o rejestracje - czyli chyba nie dziala - Tango daje ten sam komunikat.

Usilowalem tez tak dla zabawy uruchamiac pliki sambu i i pisze mi ze can't open bsdsocket.library - ktorej oczywiscie u nie brak.
Wyczytalem tez cos o SMB-Handler ze nby potrzebny ale tego pliku tez nie mam.

Pomozcie jakos bo moja A1200 ma pewne braki bo przez lata nic na niej nie instalowalem a teraz chyba sie zalamie. Masa jakichs nowych nakladek, bibliotek ... straszne
[#4] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #3

zainstalowalem wersje 3.8 ale prosi o rejestracje - czyli chyba nie dziala

Niezarejestrowane MUI jest w pełni używalne. Nie można jedynie go w pełni skonfigurować w zakresie wizualnym. Jako MUI spełnia jednak swoje zadanie.

Usilowalem tez tak dla zabawy uruchamiac pliki sambu i i pisze mi ze can't open bsdsocket.library - ktorej oczywiscie u nie brak.

Ta biblioteka to stos TCP/IP. Po prostu musisz mieć uruchomione np. Miami, Genesis lub AmTCP.
[#5] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@mailman, post #4

>>zainstalowalem wersje 3.8 ale prosi o rejestracje - czyli chyba nie dziala
>Niezarejestrowane MUI jest w pełni używalne. Nie można jedynie go w pełni skonfigurować w zakresie wizualnym. Jako MUI spełnia jednak swoje zadanie.

No to niby dobre ale program i tak sie nie uruchamia bo nie moze strorzyc MIU aplikacji - co to za blad?

>>Usilowalem tez tak dla zabawy uruchamiac pliki sambu i i pisze mi ze can't open bsdsocket.library - ktorej oczywiscie u nie brak.
>Ta biblioteka to stos TCP/IP. Po prostu musisz mieć uruchomione np. Miami, Genesis lub AmTCP.

Atak juz doczytalem ze dynamicznie tworzona - ale przecierz AmiTCP mi dziala - pingowanie chodzi w obie strony - a nini to pisze mi za brakuje tej biblioteki

Probowalem zainstalowac MiamiDX .... tu sie dopiero zaczely schody - najpierw instalator nie ten
[#6] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #5

No to niby dobre ale program i tak sie nie uruchamia bo nie moze strorzyc MIU aplikacji - co to za blad?

Źle zainstalowałeś MUI.
[#7] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@mailman, post #6

Zle czyli jak? Instalacja poszla bez problemow - nawet po instalacji DEMOSy sie uruchamiaja bez problemow wiec MIU chyba dziala.

A u Ciebie siec chodzi?
Moze ktos moglby mi napisac jak ta siec inastalowac ale z podaniem wersji instalowanych komponentow bo podejrzewam ze moze tu jest problem tym bardziej ze pliki konfiguracyjne np AmiTCP wygladaja inaczej niz opisywane na ppa.
[#8] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #7

Z instalacja MiamiDX mam dokladnie tak - najpierw wybieram miejsce docelowe, poniej pyta mnie o "select icons..." wybieram "do not install ...."Pozniej pyta "Please select which GUI modules ..... The MUI requires MUI 3.8 ..." i do wyboru mam tylko MUI
Dalej pyta o GUI modole i do wymoryu mam tylko MUI ... a dalej pisze juz tylko ze "Sory .... Brfore you can install MiamiDX you first need to download and unpacka the archivwes thet contains the MiamiDX GUI modules you want do Instal"

Co to jest to "MiamiDX GUI modules" i skad to sciagnac?
[#9] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #8

Masz te obie rzeczy sciagniete z Aminetu?
MiamiDx10c-MUI.lha
MiamiDx10cmain.lha
[#10] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@Norbert, post #9

my lubimy deluxiaki deluxe paint miami delexe ogółem AMIGA DELUXE OK
a tak przy okazji to mój setny post :D

[#11] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@coco, post #10

A chcesz bana za nie trzymanie się tematu wątku?

[moderator]
[#12] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@mailman, post #11

no wlasnie
MiamiDx10c-MUI.lha - tago nie mam - juz sciagam i testuje
[#13] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #12

Ja sie dołączę...mam poważne problemy z Sambą. W skrócie wygląda to tak, że:
1. Internet mam na piecu. 2 sieciówki (radiowa i zwykła). System to XP. Zainstalowałem sobie WinRoute4.25, żeby podzielić łącze pod Ami i blaszaka.
2. Na Ami mam zainstalowane Genesis z OS3.9 Manipulacje dokonane w preferencjach zaowocowały udostępnieniem Internetu na Ami. Pingi chodzą w obie strony.
3. Zainstalowałem sobie Sambę 2.2.5 i się zaczęły schody. Po wielu bojach doprowadziłem do sytuacji, że na blaszaku w otoczeniu sieciowym pojawia się (czasem) ikona Amigi. Jednakże próba kliknięcia na nią kończy się tym, że na Amidze genesis wyświetla komunikat: "Access from host 192.168.2.83 to port 139 denied". A czasem blaszak stwierdza, że Otoczenie sieciowe w ogóle jest niedostępne. Stworzyłem sobie grupe roboczą DOM, w Genesis przypisałem do tej grupy blaszaka, wszystko jest poustawiane ale nie działa dostęp do dysku Ami. Podałem w smbf.conf "path=/DH1" i też nic...
4. POMOCY!! Najlepiej na GG...3976420

[#14] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@OSH, post #13

Ciąg dalszy...
Udało mi się zmusić wreszcie blaszaka, by zobaczył Amigę, przestał sie pojawiać komunikat o zakazie dostępu do portu 139. Ale to i tak nic nie daje, bo w dalszym ciągu nie da się przeglądać dysku pod blaszanką. NIe da się też z pomocą Tango przejrzć dysków pod Amigą. Program wykrywa co prawda sieć, ale się nie łączy...Opis Tango w PPA jest cholernie ogólnikowy i za bardzo nie mogę sobie poradzić. CZY KTOŚ BYŁBY TAK MIŁY I WYJAŚNIŁ MI, W JAKI DO CH...OLERY SPOSÓB MOŻNA TAK SKONFIGUROWAĆ SAMBE I TANGO ŻEBY KOMPUTERY WZAJEMNIE WIDZIAŁY SWOJE NAPĘDY???

[#15] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@OSH, post #14

a mnie wypowiedzi przedmowcow i kolegow z irca sklonily do postawienia serwera ftp na ami i zamapowania polaczenia ftp na amidze jako dysku problem jenak jest taki ze:

1. Jedyny fajny serwer jaki mi sie udalo znalezc to RCFTPd ktory wymaga bsdsocket.library 4+ ktorego niestety nie daje AMItcp22 (daje jakas wersje 2.xx)

2. Najlepszym polaczeniem dla mnie byloby AMItcp22 + RCFTPd ale w zwiazku z powyzszym sie nie da

3. Postanowilem sprawdzic AMItcp30b2 - ale to przy instalacji wywala jakies logowanie i nie wiem jak sie zalogowac, ponownie po starcie systemu

4. Postanowilem sciagnac jakiegos prostero ftp dla AMItcp22 i znalazlem ftpd ktory niby dziala - moge przegladazc zasoby na PC ale nie umiem nadac wiekszych praw niz przegladanie (konfiguruje sie prawa w pliku)

Moze wiec ktos mi powie;
1. Jak to chlerstwo AMItcp30b2 zainstalowac i co to za logowanie jest po drodze albo co oznacza gwiazdka w pliku hasel?
2. Czy jest jakis dobry serwr ftp (moze byc prosty) pod AMItcp22, jakis w ktoorym wiadomo jak uprawnienia ustawiac?
3. Czy da sie jakos zlamac MIAMIDX zeby sie nie rozlaczalo co chwila?

RATUNKUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
[#16] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #15

1. Jedyny fajny serwer jaki mi sie udalo znalezc to RCFTPd ktory wymaga bsdsocket.library 4+ ktorego niestety nie daje AMItcp22 (daje jakas wersje 2.xx)

No i prosty z tego wniosek - olej AmiTCP 2.x i skorzystaj z nowszej wersji lub innego stosu np. Miami.

3. Postanowilem sprawdzic AMItcp30b2 - ale to przy instalacji wywala jakies logowanie i nie wiem jak sie zalogowac, ponownie po starcie systemu

Na naszym portalu znajdziesz krok po kroku opis instalacji i konfiguracji AmiTCP 4.x. Z nim na pewno zadziała RCFTPd jak i prawdopodobnie duet Samba i Tango.

3. Czy da sie jakos zlamac MIAMIDX zeby sie nie rozlaczalo co chwila?

Jak to co chwila? Powinno co 30 minut z racji niezarejestrowanej wersji.
[#17] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@mailman, post #16

>>1. Jedyny fajny serwer jaki mi sie udalo znalezc to RCFTPd ktory wymaga bsdsocket.library 4+ ktorego niestety nie daje AMItcp22 (daje jakas wersje 2.xx)
>No i prosty z tego wniosek - olej AmiTCP 2.x i skorzystaj z nowszej wersji l>ub innego stosu np. Miami.

>>3. Postanowilem sprawdzic AMItcp30b2 - ale to przy instalacji wywala jakies logowanie i nie wiem jak sie zalogowac, ponownie po starcie systemu
>Na naszym portalu znajdziesz krok po kroku opis instalacji i konfiguracji AmiTCP 4.x. Z nim na pewno zadziała RCFTPd jak i prawdopodobnie duet Samba i Tango.

Na razie mam MiamiDX i RCFTPd i dzialaja ale nie jest to dla mnie zadowalajace ..... Chcialbym miec FTP ktory moglby startowac po cichu i stos TCP/IP ktory nie bedzie sie rozlaczal co chwila ....

>>3. Czy da sie jakos zlamac MIAMIDX zeby sie nie rozlaczalo co chwila?
>Jak to co chwila? Powinno co 30 minut z racji niezarejestrowanej wersji.

a 30 minut to nie chwila?
[#18] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #17

Troche jakby w temacie:
Petycja - MiamiDx
Darren Glenn z kolegą przygotowali specjalną akcjć wysyłania do Holgera Kruse prośby o wydanie dystrybutorom zezwolenia na generowanie plików keyfile dla MiamiDx. Dzićki temu Holger otrzymywałby należne mu pieniądze, bez potrzeby zajmowania sić rejestracją. Glenn ma nadziejć, że weźmiecie udział w jego akcji.
Petycja - http://www.amigahacks.co.uk/ lub bezpośrednio - http://gopetition.com/info.php?petid=740
Poniżej oryginalny news:
A friend and I have just setup a petition to try and get Holger Kruse to release the keyfiles for miami and miamidx to third party retailers who can sell the keys on his behalf allowing many amiga users around the world to experience the real power of these amazing TCP/IP stack. I hope you all can take the time to sign it and show your support.
you can either get to the petition by following the link from: http://www.amigahacks.co.uk/ or by going direct:
http://gopetition.com/info.php?petid=740

cytujac za http://akson.sgh.waw.pl/~ppawlo/arch21do31sty2002.html

Ktos tu kiedys stwierdzil ze amige zabilo piractwo - komentujac powyzsze uwazam ze Amige zabila pazernosc debilnych programistow ktorzy maja w d.... uzytkownikow

[post zmodyfikowany przez moderatora]
[#19] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@OSH, post #13

1) xp ma wbudowana mozliwosc wspoldzielenia lacza - tak mimochodem
2) z doswiadczenia wiem ze na zmiany dokonane w otoczeniu sieciowym trzeba chwilke poczekac - 3-5min. i duuzo klikac w ikonke siec na pc:)
3) do udostepniania zasobow amigi uzyj miamidx + samba - posil sie artykulem na tym portalu; po zainstalowaniu bedziesz mial swata i nim wykonuj wszystkie operacje dotyczace udostepniania; pamietaj ze musisz odczkac swoje - patrz wyzej

[#20] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@OSH, post #14

Sprawdz najpierw miami dx, a dopiero potem pomeczysz genesa.
Aby tango moglo sie polaczyc musisz wpisac do envarc: zmienna zawierajaca haslo (takie jakie ustawiles w xp: uzytkownik + haslo); i zmienna z nazwa uzytkownika - mozna to wszystko wyczaic za pomoca snoopdosa.
Swoja droga odpowiednie skonfigurowanie xp to tez temat na porzadny artkul, jest tam tyle roznych opcji ze czasami niewiadomo za co sie brac.

P.S. jesli dobrze ustawisz xp (uzytkownik haslo) i zainstalujesz mdx i samba to bez problemu powinienes ogladac zawartosc ami pod pc.

[#21] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #17

Ftp to nie jest to co tygryski lubia najbardziej.

Z doswiadczenia wiem, ze z w98 bylo latwiej niz z xp tam wystarczyla komenda smfs i wszystkoladnie smigalo.

[#22] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@11MASTEr, post #21

MiamiDx się rozłącza, tego to ja nie chcę. Poza tym jest wolne. A Genesis mam w pełnej wersji. Po drugie, przecież to też jest stos TCP/IP i na pewno się da jakoś to konfigurować. Po trzecie - miałbyś możliwość poGGadania ze mną wieczorem? Bo naprawdę to jedyna droga, ja muszę na bieżąco się z kimś konsultować...jestem zbyt zielony w kwestiach ethernetowych...

[#23] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@OSH, post #22

"A Genesis mam w pełnej wersji. "

Podziel sie albo zapodaj czy skads to mozna zassac?
[#24] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@tomcio, post #23

Genesis w pełnej wersji jest w AmigaOS 3.9, a ten za darmo jeszcze nie był rozdawany ;)

[#25] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@OSH, post #22

dzisiaj mozemy poklikac

[#26] Re: samba - instalacja - konfiguracja

@11MASTEr, post #25

O, to mi pasuje. O której będziesz na sieci? Odezwij się do mnie na GG, ja jeżeli jestem, cały czas jestem dostępny, nigdy się nie ukrywam :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem