kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Zasilacz 3A zbyt słaby?
Cześć,

zasilacz 3A nie daje rady w A600 z dyskiem 2,5" (wg producenta nominalnie 0,5A, przy rozruchu 0,9A) - to normalne? Nawet gdy w Amidze mam tylko rozszerzenie do 2MB i mysz to dysk się nie rozkręca i nie jest widoczny.

Grzesiek
[#2] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #1

3A przy 12V to 36 wat.

Czy to zasilacz impulsowy czy transformatorowy ?
[#3] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #1

Jaką masz wersje "kicka"?
[#4] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@Hubez, post #2

Ten dysk korzysta tylko z linii 5V :) Zasilacz to 391029. Jest lekki, więc chyba impulsowy.
[#5] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@Stoopi, post #3

Kicka mam 4 w 1. To nie jego wina, bo pod zasilaczem 4,5A właśnie spartycjonowałem dysk, sformatowałem partycje i zainstalowałem 2.1. Tylko że potrzebuję tego zasilacza do A500 :)

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2015 19:12:17 przez jaa2
[#6] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #5

ten zasilacz 3A po prostu może już kucać, albo masz słaby kontakt wtyku z gniazdem zasilania, bo w normalnych warunkach 3A na A600 i dysk 2.5'' powinno wystarczyć z zapasem, na takim zasilaczu odpalam A500+ z Mega Ramem i dyskiem 3.5''
[#7] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@Kilos, post #6

Da się coś z tym zrobić? Może wymiana kondensatorów?
[#8] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@Kilos, post #6

Da się coś z tym zrobić? Może wymiana kondensatorów?
[#9] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #8

Wymiana kondensatorów pomoże jeśli nie trzymają pojemności już.

Jeśli to zasilacz impulsowy wówczas warto coś takiego wykonać.

Zakładając większych nie poprawisz wydajności, trzyma Cię reszta elementów.
[#10] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #8

Miałem podobny problem. Jeżeli nie zależy Ci na oryginalnym, ładnym i oldschoolowym zasilaczu, to możesz spróbować wziąć zasilacz AT. Na pewnym serwisie aukcyjnym raz na jakiś czas pojawia się przejściówka AT-Amiga. Działa, wystarczy podpiąć do jakiegoś sensowniejszego blaszakowego.
[#11] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #8

Zasilacz 3 A ma przy 12V, a przy 5V jest tylko 0,5 Ampera. Dlatego nie wyrabia ta konfiguracja. Trzeba by dać kartę CF, to może jeszcze by poszło.
[#12] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@gilban, post #11

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2015 00:00:12 przez Kilos
[#13] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@Kilos, post #12

Najlepiej mieć 5V 4.5A i 12V 1A
Mi na takim wszystko lata z turbiną włącznie.
Niestety mam tylko jeden taki
1
[#14] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@Kilos, post #12

Dzięki - to mi się pomerdało.
[#15] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #1

Mam 2 płyty A1200 ... Z jedną płytą, ACA 1233 i z dyskiem 2,5 zasilacz 3A daje radę, z drugą nie (ten sam zasilacz), ale z CF jako dysk już działa. Ta pierwsza płyta ładna (stan igła) rev 2B, druga taka trochę po przejściach rev 1D1. W pierwszej ostatnio wymieniłem kondensatory, ale przed wymianą też śmigało. Druga czeka na wymianę kondensatorów. Powiem za pewien czas czy coś pomogło, gdy kondensatory zostaną wymienione.
1
[#16] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@misiek2, post #15

Kondensatory na płycie wykluczam, były wymieniane przez flopsa jakieś 3 lata temu - polecam człowieka!

Mógłby ktoś poratować spisem kondensatorów do zasilacza 3A oznaczonego 391029? Został w domu, a dopóki jestem w mieście to kupię oszczedzając na wysyłce ;)
[#17] Re: Zasilacz 3A zbyt słaby?

@jaa2, post #16

Już po wymianie. Kosztowała mnie całe 13,30 i przyniosła rezultat - Amiga wstaje nawet z bardziej prądożernym dyskiem (max. 1A).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem