[#1] Update A1200 - jak?
Witam wszystkich grupowiczów.
Mam kilka problemów z moją A1200. Chciałem uruchomić na niej wszystkie możliwe urządzenia. I tutaj pojawły się schody, ale z nimi w jakiś sposób sobie poradziłem, mianowicie: podlaczenie i uruchomienie karty rozszerzeń, zmiana zasilacza na mocniejszy, uruchomienie dysku twardego i zainstalowanie na nim Workbencha. Tyle udało mi się praktycznie samemu zrobić (teorją wspierała mnie osoba ze strony www.ppa.pl. Teraz pozostało mi tylko zainstalowanie następujących rzeczy:
1. CD-ROMu (Model: AOpen CD-936/AKW).
Wspierany pomocą kolegi z ppa.pl bardzo dużo udało mi sie zrobić (instalacja aplikacji Atapi_PnP300, instalacja IDE-fix), a CDROM dalej nie startuje. Przy uruchamianiu Amigi wygląda jakby się inicjował, w systemie mogę go wyszukać za pomoca modułów w powyższych aplikacjach, a i tak nie chce pokazywać ikonki po wlożeniu CD z danymi do napędu.
2. Instalacja i konfiguracja sieci.
Karta sieciowa PCMCIA to IBM.
3. Przygotowanie i uruchomienie przerzucania danych za pomoca kabelka NULLMODEM. Chodzi mi tutaj o schemat przygotowania takiego kabelka oraz aplikacje (na Amigę i na PC).
Proszę o pomoc, bardzo interesuję się Amiżką, ale niestety dane na różnych stronach są nie spójne.
Radek

[#2] Re: Update A1200 - jak?

@radzioslaw, post #1

Kabel rownolegly zrobilem do Amigi sam co ciekawe wedlug schematu ktory znajduje sie w bardzo staryyyyyyyyym programie na PC Norton Commander byl tam schemat wpliku tekstowym. Soft to Ami2pc (przynajmniej ja takiego uzywalem) znajdziesz na www.aminet.net

Cd rom prawdopodbniesz masz blad w dh0:devs/dosdrivers/cd0

sprawdz czy pliki z pakietu masz tam gdzie maja byc katalog L: oraz devs:

jelsi to nie zadziala wyprubuj stara ale sprawdzona a1200_atapi.device na systemie 3.0 ruszy na 100%

sieciowki kupisz tanio na allegro tylko sprawdz czy dzialaja z amiga lista takich sieciowek tez jest na aminecie. Zakladam ,ze Amige masz w desktopie bo inaczej albo dizura w towerce albo katowka ktora juz taka tania nie jest :(

Benedykt

[#3] Re: Update A1200 - jak?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Jeżeli chodzi o CDROM to juz zszystko działą bez problemu (pomógł mi jeden kolega z ppa.pl). Nad NULLMODEMEM posiedzię dzisiaj, schemat już mam brakuje mi tylko aplikacji (Amiga, PC). Może i można je znaleźć na Aminecie, ale ja nie znam nazewnictwa, jeśli ktoś byłby raczył mi podać to byłbym wdzięczny.

Jeżeli chodzi o sieciówkę to już sobie ściągnąłem listę z Aminetu (cnetdevice.lha) i tam jest lista działąjących z klasycznymi A1200. Brakuje mi tylko oprogramowania, np. sterowników, przeglądarki internetowej, komunikatorów (najlepiej jakby ktoś znał nazewnictwo plików, a najlepiej linki do ściągnięcia). Mile widziana instrukcja instalacji.

Zastanawiam sie jeszcze 'pobawić' VBSem. Jeśli ktoś ma jakieś namiary na schematy i oprogramowanie to byłbym wdzięczny.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Bardzo interesują mnie kompy inne niż PC więc zacząłem pracować na A1200. Może niedługo wpadnie mi A4000. To już będzie jazda.

Pozdrawiam wszystkich,
Radek

[#4] Re: Update A1200 - jak?

@radzioslaw, post #3

hmm umiesz czytać???

bo chyba nie bardzo.

przeczytaj dokladnie mojego posta i sie nie wygłupiaj , że nie masz nazy PROGRAMU.

Benedykt

[#5] Re: Update A1200 - jak?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Tylko ten program nie nazywa się PC2Ami, tylko PC2Am. Jak szukasz według pierwszej frazy to nic nie znajduje.
[#6] Re: Update A1200 - jak?

@wali7, post #5

szczęka opada! szczęka opada! Przepraszam :D

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem