kategorie: A1200, Sprzęt
[#571] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Vato, post #569

Świetna maszynka, może można sobie na niej zaemulować Amigę, w niej pc, z kolei w tym emulowanym pc znowu amigę, w niej znowu pc i na tym emulowanym pc postawić windows 10 i na nim znowu amigę pomysł
[#572] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Fest3r, post #571

...i odpalić Dooma
[#573] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
[#574] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Canga, post #568

Na Allegro raczej nie spotyka się komputerów/stacji roboczych w takich cenach. Mnie osobiście to zdziwiło. Wiadoma sprawa, że cena wynika z zaawansowania technologicznego, jednak nie mniej jest bardzo, bardzo wysoka.

Pewnie za 30 lat ten super komputer nie będzie warty nawet ułamka tej ceny, w przeciwieństwie do Amigi i jej podzespołów, które często przeganiają obecnie cenę z dnia premiery.

Vato - OK

Pozdrawiam,

Azz
[#575] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Azzorek, post #574

Pewnie za 30 lat ten super komputer nie będzie warty nawet ułamka tej ceny

W tym aspekcie amigowcy nie mają się czego wstydzić, po prawie 30 latach cena Amigi wciąż rośnie
.
[#576] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@rePeter, post #575

Nie tylko cena Amig rośnie. Są komputery, których wartość jest wielokrotnie większa niż w dniu premiery.
[#577] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Azzorek, post #574

Nie za 30 lat stanieje, lecz już za parę, bo takie osiągi będą możliwe w normalnej obudowie i z jednym zasilaczem. Jeszcze 10 lat temu niewyobrażalne było dla zwykłego zjadacza chleba 8 rdzeni w jednym procesorze, technologia już była, lecz nikt nie słyszał, bo to nie dla ludzi sprzęt, lecz dla organizacji państwowej lub wojska. Tak samo jest z tym sprzętem, lecz to raczej kierowany jest sprzęt dla grafików i twórców gier, gdzie zarabia się kilkadziesiąt tysięcy dolarów miesięcznie. No i oczywiście dla hakerów, którzy żyją z wykradania ważnych informacji rządowych i szpiegów, dla których kasa się nie liczy. Dziś już nikt się nie bawi we włamywanie do banku, bo to za małe pieniądze :)
Ale na taki sprzęt to nie ma bata przez kilkanaście lat, że najnowsza gra by nie poszła w maks detalach :)
[#578] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@misiek2, post #576

Skoro już jesteśmy przy ciekawostkach aukcyjnych,
może ktoś widział gdzieś niedrogą aukcją z takim futerałem na fona???

.
[#579] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
[#580] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@kaka, post #579

[#581] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
[#582] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
[#583] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
[#584] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Stoopi, post #580

Przynajmniej od 1zł, a nie od 500zł lub więcej za sprzęt niesprawny.
[#585] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
[#586] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@KM, post #584

Jak dla mnie to wyglądała na całkiem sprawną - menu się wyświetlało na ekranie. Na górnej płycie jakieś dwie szare smugi - czy to przybrudzenia czy uszkodzenia obudowy to nie widać dokładnie.

Z inne beczki dyskietka z grami do atari a na dyskietce jak byk - Amiga 500/500+... compatible. Widocznie dla Sprzedającego amiga i atari to to samo.
[#587] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@jimmy, post #586

"gierka z grami".....
:)
[#588] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@dragon_x, post #587

A tu taki przypadek, że główny prowadzący w licytacji pewnie przeliczył piniądze i stwierdził chyba, że mu na prezenty nie starczy. Taki przypadek.
a3000-plyta

Ech.M.
[#589] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@moneo, post #588

Taa normalna procedura na allegro "kolega podbij mi cenę, jak nikt nie przebije to wycofamy".
[#590] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@moneo, post #588

Takie coś się zgłasza do Allegro, niedawno zgłosiłem coś podobnego - osoba sprzedająca i jej koledzy dostali po ostrzeżeniu, niby niewiele ale jest jakaś tam satysfakcja.
[#591] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Fest3r, post #590

Funkcjonalność wycofania oferty jest udostępniona w serwisie allegro. Dlaczego niby mają za to karać? Powinni to po prostu wyłączyć.
[#592] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Vato, post #591

W sumie masz rację, ale wysłałem informację o podejrzanym zachowaniu na aukcji i dostałem w odpowiedzi info o karze za naruszenie zasad allegro, o jakie dokładnie zasady chodzi nie napisali. Kurczę, siedzę na allegro od 2000 roku i nigdy sam tych zasad nie przeczytałem
[#593] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Vato, post #589

Nie osądzałbym wszystkich w ten sposób.
Kilka dni temu sprzedałem na licytacji kartę i Pan się wycofał.

Musiałem wystawić drugi raz, tym razem z informacją, że bezwzględnie dam negatywa jeżeli ktoś bezmyślnie kliknie kupno.
[#594] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Duracel, post #593

To troszkę inna sytuacja - licytujesz sobie coś, dajesz jakąś konkretną kasę i ktoś Cię przebija (kumpel sprzedającego), żeby zobaczyć jaki dałeś max, następnie kilka minut przed końcem aukcji ta oferta wyższa od Twojej zostaje wycofana i dziwnym trafem pojawia się druga z kwotą o złotówkę niższa od Twojej. Takie coś zawsze będę zgłaszał i jak widać allegro w jakimś tam stopniu reaguje.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 22:43:36 przez Fest3r
[#595] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Fest3r, post #594

Aukcja albo przetarg.
Mają podobne zasady - wygrywa ten kto daje najlepszą ofertę.

Wiecie jakie są konsekwencje gdy po wygranym przetargu albo aukcji powiesz że jednak się wycofujesz?
1 nie zwracają Ci wadium
2 grozi Ci kara (w zależności tutaj od rodzaju aukcji czy przetargu)
3 przy recydywie dostajesz bana na kolejne ogłoszenia.

Allegro... jak daleko od normalności.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 22:49:04 przez Vato
[#596] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Vato, post #595

Dla Allegro liczy się tylko kasa i ich autorytarne decyzje, często podejmowane w zależności od widzimisię administratora na którego trafisz.

Naliczają sobie tyle i takie prowizje biorą, że banknotami chyba sobie tyłki podcierają. Wystawiłem ponad 60 aukcji w ciągu dwóch dni. Sprzedało mi się za 300zł, ale każde wystawienie aukcji to około 1,50 plus prowizje od sprzedaży i Allegro sobie łyknęło ponad 100zł za to. Teraz weź jeszcze podatek zapłać...

Poza kwestią haraczu jeszcze kwestia autorytaryzmu. Już kiedyś opisywałem sytuację w której wystawiłem kasety z hologramami, a oni uparcie zdejmowali mi aukcję pod zarzutem sprzedaży piratów i grozili, że jeszcze raz wystawię i będzie blokada. Nic ich nie interesowały argumenty i fakty. Tak sobie ubzdurała panienka i koniec, nie ma przebacz.
[#597] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Vato, post #589

Parę lat temu licytowałem Amigę 1200. Przebijała mnie jedna osoba non-stop i to ona wygrała właśnie.

Cena za jaką wygrała to było jakieś 160zł.
Parę minut po zakończeniu aukcji gość pisze do mnie: "witam, osoba która wygrała aukcję to jakaś dziewczyna, która się pomyliła, sama nie wiedziała czego chce i jednak nie chce tego komputera, jak Pan chce to za 155zł Panu sprzedam".

Cwaniaczek, zajrzałem w jego komentarze i ostatni komentarz pozytywny miał wystawiony od tej właśnie rzekomej dziewczyny która po prostu podbijała mu ceny.

Zgłosiłem do Allegro, zablokowali gościowi konto. Dokładnie opisałem, że sprzedający ma jakieś drugie konto które podbija mu ceny, udaje, że nie zna tego konta, a ma od niego pozytywne komentarze.

Było to około 8 lat temu.
[#598] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Hubez, post #597

Witam jeśli chodzi o odwołaną ofertę Amigi 3000 to była moja. Dodałem do obserwowanych bo chciałem sprawdzić za ile się sprzeda. Niestety mój małoletni syn zalicytował za mnie jak dostał się do komputera. Wpisał taką kwotę, że na pewno bym wygrał. Nie było to celowe zachowanie.
[#599] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Bartol, post #598

Małoletni syn wpisał kwotę, dał licytuj i potwierdził?
No to lepiej wylogowuj się na przyszłość albo blokuj windowsa bo mało kto uwierzy w takie wytłumaczenie szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 10:47:05 przez Vato
[#600] Re: Ciekawostki aukcyjne 2015

@Vato, post #599

Uwierzy lub nie napisałem jak było nie chciałem, żeby z mojej winy ktoś zgłaszał i robił jakieś problemy sprzedającemu z mojej winy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem