kategoria: A500
[#1] Problem z modulatorem ATRAX
Witam!

Jestem nowy na forum i w rzeczywistym (nieemulowanym) świecie Amigi również.
W ogóle, tematem Amigi zajmuję się już od dosyć dawna, bo już od co najmniej 6-7 lat - postanowiłem więc wybrać sobie Amigę 500. Pozostawmy już może temat rozszerzeń, czy ogólnych możliwości w porównaniu z nowszymi Amigami - jako, że uwielbiam klasykę i pod WinUAE testowałem sporą część oprogramowania na tej konkretnej wersji, uznałem, że ten model będzie dla mnie najlepszy.

Z początku wszystko działało doskonale i, tak naprawdę dalej działa, ale pojawił się jakiś dziwny problem z obrazem i nie jestem do końca pewien, skąd on się mógł wziąć. Mój zestaw posiada modulator ATRAX (niestety oryginalnego monitora nie posiadam), a z przyczyn technicznych chciałem łączyć moją Amigę poprzez cinch video, nawet nie poprzez złącze RF. Gdy już włączyłem cały sprzęt i zacząłem sobie pisać notatkę przy Workbench'u 1.3 nagle zaczął skakać mi obraz przechodząc między kolorami a odcieniem szarości - zupełnie tak, jakby częstotliwość sygnału ulegała zmianom - o ile dobrze rozumuję. Nie mam zupełnie pojęcia co może być problemem, czy może modulator się przegrzewa i zmieniają się charakterystyki, czy może problem jest na tyle trywialny, że wymaga wymiany jakiegokolwiek kondensatora, czy rezystora? Może teraz zadam dosyć głupie pytanie, ale czy jest możliwe, żeby ten modulator uległ uszkodzeniu po przyłączeniu go do konwertera S-Video -> VGA przez bardzo prostą przejściówkę Cinch -> S-Video? (gdzie odkryłem, że konwerter nie będzie działał właściwie - przejściówka znacznie pogarszała obraz, chociaż tak z 10 minut, raczej nie dłużej, używałem).

Nie mam już zupełnie pojęcia co zrobić. Strasznie mi szkoda - problem pojawił się po raz pierwszy właśnie teraz, gdy podłączyłem sobie Amigę do 21-calowego, kineskopowego telewizora, ale, żeby nie było, sprawdziłem nawet podłączając do magnetowidu sądząc, że może to jest problem telewizora, ale niestety nic się nie zmieniło.
Dodam jeszcze, że telewizor jest na pewno całkowicie sprawny.

Dlatego chciałem Was zapytać, czy może mieliście podobne problemy? A może jakieś sugestie? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję! OK
[#2] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #1

Czy po podlaczeniu Amigi do TV przez composite mono też masz ten "efekt"?
[#3] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@Norbert, post #2

Nie przyszło mi do głowy, żeby to sprawdzić. Sprawdzę i dam znać.
[#4] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@Norbert, post #2

Już sprawdziłem, celowo używałem dosyć długo (chyba nawet dłużej niż z modulatorem), żeby sprawdzić, czy gdzieś coś się np. nie przegrzewa. Przy używaniu złącza monochromatycznego Amigi nie ma najmniejszych problemów. Między nami mówiąc - CAŁE SZCZĘŚCIE. szeroki uśmiech
Czy z tego należy wnioskować, że z modulatorem jest coś nie tak?
[#5] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #4

Jak coś to mogę udostępnić kabel jak na aukcji (przykładowo) http://allegro.pl/kabel-amiga-scart-dzwiek-i5729386265.html żeby przetestować złącze w amidze. Modulatora nie mam w każdym razie. W Lublinie jest jeszcze kilku forumowiczów, z których pewnie ktoś ma inny egzemplarz modulatora. Najlepiej ustalić źródło problemu poprzez eliminację...

Jak coś mogę też udostępnić samą jednostkę, żeby zobaczyć czy sytuacja powtarza się wykorzystując ten modulator.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2015 14:51:51 przez misiek2
[#6] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@misiek2, post #5

Całkiem dobry pomysł, zwłaszcza, że nie jestem absolutnie pewny co może być źródłem problemów. Myślę, że początkowo moglibyśmy przetestować mój modulator, bo wydaje mi się, że tutaj może być coś nie tak - doprawdy wyglądało to tak, jakby problem wynikał z nagrzania sprzętu, bowiem, ten dziwny "efekt" pojawił się dopiero po jakichś 15 minutach używania Amigi.
[#7] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #6

Daj znać na PM możemy się umówić. Jutro (piatek) mam wolny czas do 15 i później po 20tej. Mogę Ci podrzucić A500 z kablem na weekend do testów. Na spokoju sobie przetestujesz różne konfiguracje. Jakby coś to w A500 mam goteka z hxc. Nie bardzo chciałbym to wyjmować.
[#8] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@misiek2, post #7

Wielkie dzięki za pomoc i wybacz, że w końcu się nie odezwałem nawet (byłem nieco zajęty), ale okazało się, że tak naprawdę nie było chyba żadnego problemu (w wolnej chwili potwierdzę to do końca i dam jeszcze znać) - winowajcą, bowiem, był kabel... szeroki uśmiech
Byłem absolutnie pewien, że cinch, którego używałem był w 100% sprawny (niedawno kupiony i nieszarpany, dla przykładu), a okazało się, jak wczoraj włączałem A500, że właśnie nie. Gdy uruchamiałem Amigę już prawie byłem zrozpaczony, bo nie widziałem obrazu w ogóle (a używałem złącza monochromatycznego), poruszałem trochę cinchem (od strony telewizora) i okazało się, że tutaj było źródło problemów. Zmieniłem kabel i już nic złego się więcej nie działo z obrazem. W wolnej chwili jeszcze tylko sprawdzę sam modulator (tak dla pewności).

P.S.: Tak już żeby nie zaśmiecać niepotrzebnie forum nowymi postami pomyślałem, że od razu tutaj zapytam tych, co znacznie dłużej ode mnie używają Amig. Pytanie to może nie będzie tak strasznie ambitne, ale ważne dla mnie, jako początkującego. Podłączenie dźwięku Amigi z poziomu przejściówki cinch -> jack chyba nie będzie stanowiło problemu natury technicznej? Wolałem podłączyć do zwykłych, komputerowych głośników, bo chwilowo nie mogę użyć mojego wzmacniacza, a nie chciałbym czegoś (zdaje mi się, że to niemożliwe) zepsuć w Ami.
[#9] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #8

[#10] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@_Skiba, post #9

Haha szeroki uśmiech dobre i nawet tanie!
Dzięki za podpowiedź, wezmę pod uwagę!
[#11] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #8

No cóż, w sumie odpowiadając na własną wypowiedź, no ale...
Miałem nadzieję, że będę mógł powiedzieć, że temat nadaje się do zamknięcia, ale niestety chyba nie mogę...
Właśnie nadeszła ta "wolna chwila", o której pisałem wcześniej. Jako, że miałem już trochę softu na dyskietkach to sobie dzisiaj posiedziałem przed Ami, na początku na monochromatycznym złączu - trwało to w sumie długo, bo chyba ze cztery godziny - ale potem postanowiłem, wreszcie, sprawdzić, czy z modulatorem wszystko jest w porządku...
No niestety... nie jest...
Tzn. "nie jest" - już sam w końcu nie wiem, co tak naprawdę się dzieje. Kabel parę razy z tego wszystkiego sprawdziłem (poruszałem nim w różne strony, żeby sprawdzić, czy nie jest gdzieś uszkodzony), ale z nim wszystko w porządku, a obraz z modulatora, cóż, tak jak pisałem jeszcze w pierwszym poście.
Do tego pojawił się dziwny problem, który wcześniej nie miał miejsca. Nie wiem, może to z przegrzania (możliwe?), w końcu 4-5 godzin Amiga chodziła i cały czas coś przy niej robiłem - używałem wyjścia monochromatycznego i w pewnym momencie zniknął obraz, ale nie całkiem - zupełnie tak, jakby cały obszar wypełnił się jakimś kolorem, bo ekran zrobił mi się całkiem szary. Co ciekawe, system wcale się nie zawiesił, zwłaszcza, że dało się zmieniać stan Caps Locka, dla przykładu. Druga ciekawostka, używając kombinacji klawiszy, służącej do restartu, obraz, przy ładowaniu systemu, pojawiał się, jakby w ogóle żadnego problemu nie było. Po jakimś czasie (powiedzmy po 10 minutach) znowu to samo...
Już tracę do tego siły - co jeden problem jakoś rozwiążę (chociaż z modulatorem w taki sposób, że używałem mono...) to następny, wcześniej kompletnie mi nieznany, przychodzi...
Nie mam pojęcia, co mam dalej robić, żeby już nic mi nie przeszkadzało używać mojego, naprawdę ulubionego, sprzętu...

Czy macie jakieś pomysły (nie wiem, jak to sprawdzać, co to może być)?
[#12] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #11

Zmontuj, zakup lub pożycz kabel scart taki jak w linku od misiek2, na nim sprawdź.
[#13] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@jaa2, post #12

Albo zakup/pożycz dedykowany monitor do Amigi i podłącz go przez złącze RGB. Albo najlepiej - przyjedź na AmiResET do Rzeszowa za 3 tygodnie to dostaniesz pomoc na miejscu.
[#14] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #11

Jest kilka opcji. Ja widzę to tak:

1/ dasz mi sprzęt w tym zasilacz i okablowanie na kilka dni do testów,
2/ dam Tobie swoją A500, kabel scart i zasilacz na kilka dni do testów. Niestety mam tylko 1 zasilacz i kabel scart, więc załóżmy maks. 2-3 dni.
3/ 1 i 2, więc raz wszystko u mnie i następnie u Ciebie.

Testy obejmować muszą różne kombinacje sprzętu. Tylko drogą eliminacji można określić w czym tkwi problem.

A! Jeszcze jedno. Jak jesteś zainteresowany to zabawa musi odbyć się w najbliższym czasie, bo 10.11.2015 dostanę Fallouta 4 i na jakiś czas przepadnę ...

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 19:47:41 przez misiek2
[#15] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@misiek2, post #14

Żeby nie dodawać ogromnej ilości postów, od razu zaznaczę, że odpowiadam na wiadomości #12, #13 i #14.

Do jaa2: Tak, to dobry pomysł, sam już nawet o tym myślałem. Ostatecznie modulator nie jest dla mnie najważniejszy, oby wszystko na płycie głównej Ami było w porządku.

Do recedent: Co do monitora, bardzo chętnie kupiłbym oryginał (lub dedykowany) i już prosto przez RGB podłączał - tylko tutaj powstaje pytanie: jakie modele? gdzie szukać? Dla przykładu Commodore 1084 na Allegro obecnie nie ma.
AmiResET - chętnie bym wpadł, chociaż byłbym na takiej imprezie po raz pierwszy w życiu, ale nie mam pojęcia, jak będzie z moim wolnym czasem - obecnie jestem jeszcze w liceum, w maturalnej klasie, więc nawet na samą Amigę czasami pozostaje zdecydowanie za mało czasu, a bardzo szkoda. Zresztą pozostaje jeszcze kwestia dojazdu, ale to jeszcze zobaczymy - naprawdę fajnie byłoby być. W razie czego, w przyszłym roku pewnie będzie trochę łatwiej, więc jeśli będzie jakaś impreza tego rodzaju, to bardzo chętnie się pojawię. szeroki uśmiech

Do misiek2: Rzeczywiście, to dobry pomysł, żeby przetestować różne kombinacje sprzętu. Ja jednak proponowałbym nieco inaczej. Na samym początku nawet byłoby zdecydowanie łatwiej tego dokonać. Mogę Ci dać mój modulator i przetestujesz go ze swoim sprzętem - nie powinien wyrządzić żadnych szkód, bo poza tym dziwnym problemem, z tego, co wiem, jest sprawny. Ja mogę wziąć od Ciebie przejściówkę RGB -> SCART i zobaczymy, jak to wypadnie w takiej konfiguracji. Jak dalej coś będzie nie tak u mnie, będziemy myśleć dalej.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 21:49:10 przez BW
[#16] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@BW, post #15

Jak nic się nie zmieni, to możemy wymienić się np. we wtorek pod Linguatonem. Ponadto za tydzień w Lublinie odbędzie się Falkon. W niedzielę będzie kącik retromaniaków (patrz inny wątek).
[#17] Re: Problem z modulatorem ATRAX

@misiek2, post #16

OK, zajrzę. No to zobaczymy, na razie (dzisiaj sprawdzane) jak używam złącza monochromatycznego to jakoś to daje radę, chociaż siedziałem może maksymalnie 40-50 minut przy tym, więc mimo wszystko nie sądzę, żeby, opisany wcześniej, problem zniknął. No ale to się jeszcze okaże - może rzeczywiście trochę za długo posiedziałem przy Ami w czwartek i trochę za bardzo się nagrzała? szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem