kategoria: A1200
[#1] Apollo Single SIMM MOD - 48MB zamiast 64MB
Czy ktoś z Was miał może sytuację taką, że przy Single SIMM MOD w Apollo Amiga widzi tylko 48MB? Mod zainstalowany prawidłowo (tak zakładam) bo na innej pamięci działa ok (widzi 64MB, wszystko działa stabilnie na 66MHz), ale udało mi się kupić mniejsze gabarytowo pamięci które nie będą wycychać klapki tak jak pamięć której teraz używam - no i niestety - widziane jest tylko 48MB (zakładam, że tylko połowa z "dodatkowego" 32MB), sprawdzałem na 3 modułach pamięci - jest to samo, pamięci sprawdzone w innym kompie - wygrzane i działają ok jako 64MB. Pamięci są bardzo podbne do tych które Dez pokazał na zdjęciu po montażu Single SIMM MOD w innym wątku - 2 stronne, 8 kości, Micron 50ns.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 11:34:50 przez RaNGuN
[#2] Re: Apollo Single SIMM MOD - 48MB zamiast 64MB

@RaNGuN, post #1

Ja w moim Apolku miałen onegdaj dwa SIMMy po 32 MB i też widział tylko 48. Ten typ tak ma, trzeba sporo szczęścia żeby znaleźć działąjące prawidłowo kości.
[#3] Re: Apollo Single SIMM MOD - 48MB zamiast 64MB

@recedent, post #2

Akurat tak nie miałem, puki karta miała 2 gniazda SIMM to bez problemu działało 2 x 32MB, ale dzięki za info, czyli to raczej może być wina kontrolera RAM o którym Jens tak "pochlebnie" się wypowiadał

Niestety żeby znaleźć kości 64MB to już trzeba mieć szczęście, a co dopiero takie żeby się zmieściły w Apollo i jeszcze w nim działały

Zostają jeszcze pad`y R1 i chyba R5 - jako alternatywa dla R2 (który z tego co pamiętam "should be ok"), może to coś pomoże - czy ktoś z Was musiał zmieniać konfigurację Single SIMM MOD w ten sposób?
[#4] Re: Apollo Single SIMM MOD - 48MB zamiast 64MB

@RaNGuN, post #3

Mam Apollo z single mod i simm 64mb slim, bez problemu wszystko chodzi na 50, 66, 75, 80 mhz
Machy 131 a kosc mam od pana Staszka - którego pozdrawiam.
[#5] Re: Apollo Single SIMM MOD - 48MB zamiast 64MB

@mwb113, post #4

I ja tak samo kostka od Stasia hula aż miło, Dez zrobił perfekcyjnie moda.
[#6] Re: Apollo Single SIMM MOD - 48MB zamiast 64MB

@Mariodj, post #5

Na szczęście ja też mam pamięć z którą MOD działa w 100% ok - czyli 64MB, całkowicie stabilnie, tylko klapkę trzeba zamykać mocno na siłę.

No właśnie Dez miał u siebie na foto bardzo podobnego SIMM`a, no i standardowe podpięcie MOD`a do R4 i R2, ale widać to, że SIMM jest podobny jeszcze nie wystarczy do działania.

Z mojej strony mogę natomiast przestrzec przed SIMMami "5V TOLERANT", niby jest dużo opinii, że takie SIMMy działają bez problemu, ale mam 2 sztuki i w moim Apollo nie działają wcale, nie mówię, że żadne 3.3V SIMM`y nie będą działać, tylko jakby co uważajcie. Oczywiście SIMM`y 3.3V sprawdzone w innym sprzęcie, działają ok przy 5V tylko mocno się grzeją.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2015 09:04:16 przez RaNGuN
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem