kategoria: Sprzęt
[#1] [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!
Czy ktoś ma PAL-owski soft do DCTV albo chociaż DCTV Paint w wersji PAL? Cały Internet poległ
[#2] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@_arti, post #1

Wysłane.
[#3] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@cholok, post #2

Jest, dzięki ale w takim razie mój problem nie wynikał niestety ze złej wersji oprogramowania. Czy ktoś potrafi powiedzieć, dlaczego DCTV Paint wygląda u mnie tak.

Zamiast 24 bitów mam coś, co wygląda na 16 kompletnie pomieszanych odcieni żółtego. Co dziwne, sam program DCTV wyświetla się normalnie, w kolorach. Dopiero przełączenie na "Paint" psuje wszystko.

[#4] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@_arti, post #3

Wygląda jakby sygnał był przepuszczany. Tak to wygląda jak uruchomisz painta bez urządzenia. Sam program DCTV nie korzysta z urządzenia, dlatego ma kolory.
[#5] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@cholok, post #4

Czyli uwalone czy coś jeszcze próbować?
[#6] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@_arti, post #5

Programowo nic nie zdziałasz, bo wyświetlanie jest automatycznie na podstawie sygnatury w obrazie.
[#7] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@cholok, post #6

Masz pomysł, co mogło walnąć?
[#8] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@_arti, post #7

Nie znam się na elektronice. Obraz nie jest jednak do końca przepuszczany, widać niebieskie tło, powinno być jasne. Potencjalnie można sprawdzić w innej Amidze by wykluczyć problem portu RGB.
[#9] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@cholok, post #8

Sprawdzałem na A500+ i A1200. To samo.
[#10] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@_arti, post #9

A czy wersja NTSC będzie pracować na PAL-skim TV/Amidze?
[#11] Re: [dctv] Ratunku! Soft PAL potrzebny!

@_arti, post #10

Gdzieś na forach było, że NTSC DCTV działa na Amidze PAL, choć zdaje się, że było bootowane w trybie NTSC. Z drugiej strony z portu RGB różnice są tylko w timingach (być może ważne tylko przy digitalizacji), software różnicuje tylko rozdzielczości, zaś output jest stosowny do wersji. Skoro TV obsłużył kolor przez composite to powinien działać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem