[#1] nowe obudowy tower dla Amigi
Skoro wiemy już, że ruszył projekt obudów desktopowych dla Amigi 1200, może czas pomyśleć o nowych obudowach tower?????? pomysł

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 16:18:27 przez pat999
[#2] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #1

Teraz do 600tek qfa! szeroki uśmiech
[#3] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@Vato, post #2

a600 jest dla gimbazy, nie czytales tego tematu?
Czas coś zrobić dla A500 - najpopularniejszej Amigi !
Jej obudowa jest najfajniejsza, bo.... jak ktoś kiedyś powiedział "można na niej postawić bigos" OK
[#4] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@Vato, post #2

czemu nie, skoro udało się do 1200 to i do innych modeli też się uda, ale ja osobiście stawiałbym na nowe towerki dla Amigi 1200 a nawet towerki dla Amigi 600 szeroki uśmiech
[#5] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #1

Nie wiem czy zauważyłeś, ale czas na obudowy tower już minął. Teraz w modzie są obudowy klasyczne. Wątpię, czy znajdziesz wystarczająco dużo chętnych na towerki, ale jeśli już - to ja bym uderzał do kolegi Tomskiego - już coś podobnego kiedyś wykonał:

[#6] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@zmiennik, post #3

No czytałem ten temat i dlatego są tam też moje wpisy :)
Najpopularniejsza w tych czasach jest A1200 i A600 (z tego co widzę na zlotach)
A500 jest trudna w rozbudowie... i to pewnie dlatego :/
Pewnie kolorowe obudowy dla pińcety by wyglądały super, ale ja chcę do A600 i co mi zrobisz?
[#7] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@recedent, post #5

Podejrzewam, że i na towerki nie zabrakło by chętnych..........wpadła mi do głowy myśl pomysł a gdyby zakupić drukarkę 3D i samemu drukować np takie infinitivy plastikowe albo stworzyć zupełnie nowy projekt plastikowej obudowy tower szeroki uśmiech
[#8] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #7

Kolega ma drukareczkę 3D obudowa Amigi jest za duża dla niej ale nawet jakby się udało to bardzo drogo wychodzi taka ilość materiału.
[#9] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #7

Fajni towerek kupili już A4000T, reszta A4000D lub CDTV. Większość woli poręczne A1200 i A600, ew. A500.
A tak poważnie, tak jak pisali przedmówcy, czasy towerek do A1200 się skończyły. A1200 w obudowie tower kupisz taniej niż w oryginalnej. A jak ktoś chce, to kupuje obudowę do PC za grosze i robi sobie moda.
[#10] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@Vato, post #6

Pewnie kolorowe obudowy dla pińcety by wyglądały super, ale ja chcę do A600 i co mi zrobisz?

zawsze możesz sobie pokolorować, albo daj, moje dzieci to zrobią lepiej
[#11] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@Vato, post #8

A nie prościej przygotować projekt, a później w odpowiednio grubej plexi kombinować. Są firmy, które oferują cięcie wg. przesłanego wzoru, więc wyglądałoby to elegancko, a i kolory można sobie ładne wybrać.
[#12] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@flops, post #9

tylko skąd takie ceny obudów tower na alledrogo, śledzę od dawna takie pozycje na allegro i powiem że jak tylko ktoś wystawi na licytację takiego żółtego infinitiva plastikowego to w mig robi się wielu licytujących i jeszcze się nie spotkałem z tym żeby taka obudowa nie została wylicytowana i to za parę dobrych złotych...więc zapotrzebowanie jest szeroki uśmiech
[#13] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #12

A1200 desktop mieści mi się na biurku w miejscu na wysuwanej półce dla klawiatury PC :)
a jej wygląd każdy kojarzy i jest +10 do retroszpanu :)
a taki tower to co?
dużo zajmuje miejsca, wygląda jak PC... chociaż jak to mówią, o gustach się nie dyskutuje.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 17:19:35 przez zmiennik
[#14] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #12

pewnie, że prościej ale np. plastikowe przednie panele to już te firmy się tym nie zajmą tylko trzeba by było kombinować, najprościej wychodzi drukarka 3D i odpowiednik infinitiva, ja chyba po nowym roku zainwestuje w taką drukarkę szeroki uśmiech
[#15] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #14

tylko, że do desktopa nie wsadzisz mediatora itd. itp. a jest wielu Amigowców którzy chcieliby rozbudowy Amigi a niestety desktop ma swoje ograniczenia
[#16] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #7

Jaki sens ma kopiowanie najbardziej gównianej obudowy? Mam taką i się kiwa cała w większym przeciągu. W zasadzie się tego nie obejdzie inaczej jak przez zamawianie w chinach gotowych obudów. Ewentualnie tylnej ścianki kompatybilnej z ami oraz adapterów do montażu płyty. Wtedy we własnym zakresie można wywalić tylną ściankę z obudowy PC i wmontować amigową.
[#17] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@codi, post #16

Może i najbardziej gówniana ale rozchwytywana, poza tym można wzmocnić konstrukcje aby się nie kiwało, sam kiedyś miałem taką obudowę i powiem że nie było aż tak źle
[#18] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #17

sprawdź skrzynkę PW pat999
[#19] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #17

Niby tak, ale moja ami stoi obok PC w obudowie za 300zł i jest przepaść w pc nic sie nie giba, napędy montowane w sankach , wyciszona matą, sztywna, może robić za taboret. Jestem na tę obudowę (amigową) uczulony, choć kiedyś była moim marzeniem (miałem wystruganego PC big towera). Nie mniej jakby realnie podchodzić do tematu to konstrukcje tego typu można, a nawet trzeba olać. A jeśli już rzeźbić z wzmocnieniami to na to miejsce można pctową adoptować. Mam u siebie mediatora i jakbym miał możliwość wyboru to bym wolał obudowę w stylu A4k desktop. Można postawić na niej monitor amigowy.
[#20] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@codi, post #16

Pozwolę się nie zgodzić. Owszem, bujała się w przeciwieństwie do EBoxa czy Gift-śmiech-tower-lol-system :). Ale jako jedyna - była autentycznie dedykowana Amidze. Nie było żadnej adaptacji dzieła tajwańskich kowali, tylko prawdziwa, dedykowana Amidze towerka. Zawsze ją właśnie za to lubiłem. Dodatkowo jest funkcjonalna i nigdy nie zardzewieje :). Mam taką od 1996 roku i jestem z niej bardzo zadowolony.
[#21] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@baderman, post #20

Moja pożółkła w losowych odcieniach. Co element to inny kolor.
[#22] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #1

a elbox nie ma nowych ?
[#23] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@codi, post #21

Moja też pożółkła nieco. Najbardziej przedni panel, reszta jest mniej lub bardziej ok. Jak wspomniałem, ma swoje wady, ale i ma swoją niewątpliwą zaletę - jest w 100% amigowa :)
[#24] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #1

Myślę, że optymalnym rozwiązaniem byłyby obudowy typu desktop ale nie takie jakie uświadczymy do Amigi ale w pc-towym wydaniu. Można na niej postawić monitor. Dużo miejsca na różne rozszerzenia i napędy oraz system chłodzenia aby kanapka się nie zagotowała ale nie tak duża gabarytowo jak obudowa typu tower. Najlepiej aby była prostokątna nieco szersza i wyższa o kilkanaście centymetrów od oryginału. Miejsce na dwa napędy FDD, dwa optyki. Nic więcej absolutnie nie potrzeba. Klawiaturę i mychę można by obsługiwać bezprzewodowo adapterem dostępnym na allegro.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 18:35:56 przez miro_78
[#25] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@miro_78, post #24

czyli w skrócie najleposza by była obudowa od A3000 nowa, przystosowana do A1200, tylko tak żeby zmieścił się wymieniony mediator z zabawkami.
Na taką bym się pisał OK

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 18:45:25 przez zmiennik
[#26] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@pat999, post #1

Taka nie byłaby zła tylko trochę jest za duża do A1200.

Pod tym linkiem więcej zdjęć przezroczystej obudowy firmy AVALON.
Może daliby radę wykonać trochę mniejszych wymiarów dla Amigi?
Pewnie gdyby było wielu chętnych to kto wie. szeroki uśmiech
[#27] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@Leon, post #26

Koniecznie przezroczysta w czerwonym kolorze.
[#28] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@Leon, post #26

Nie wiem czyj jest ten komputer, ale zasilacz w nim to straszne badziewie. Tak strasznie szybko rozwala kondensatory i inne elementy w płytach głównych że to szok. Jak najdalej od zasilaczy marki codegen i innych tej klasy.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 21:51:09 przez gilban
[#29] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@zmiennik, post #25

Taaa, może by tak konkurs ogłosić na najładniejszą i najużyteczniejszą obudowę?

Przecież nie jeden z nas pamięta Adama Słodowego.

I już widzę te kolejki za sklejką, pleksą, brzeszczotami i pilnikami.
[#30] Re: nowe obudowy tower dla Amigi

@gilban, post #28

Ogólnie świadomość użytkowników komputerów na temat roli zasilacza w komputerze jest niestety marna. Z doświadczenia wiem że większość krzywi się jak widzi zasilacz za >100zł, ja odpuściłem sobie tanie zasilacze jakieś 12 lat temu i od tego czasu mam zero problemów, wszystko działa stabilnie. Z reguły po pierwszej spalonej przez zasilacz płycie zmienia się podejście do tematu zasilania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem