kategoria: Sprzęt
[#1] Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie
Mam jedno krótkie pytanie: dlaczego?

A teraz kontekst:
Mam płytę A1200 by Commodore. Gdy podłączam ją do przerobionego zasilacza AT (200W), to komputer z podłączoną PPC + BVision normalnie startuje i działa.

Kiedy zaś przełoże ją do budy (Infinitiv) z podobnym zasilaczem - chyba 230W, to muszę podłączyć dodatkowe zasilanie do portu stacji dyskietek, żeby w ogóle płyta się podniosła, bo inaczej nawet dioda power się nie zapala. Ponawiam pytanie - DLACZEGO?
[#2] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #1

dlatego, że za dużo jest kombinacji ze złączami zasilania, jeśli do tego są zasyfiałe to takie są efekty, to co wchodzi w gniazdo na płycie amigi jest szczególnie marne, ja wlutowałem się bezpośrednio w płytę i problemy z zasilaniem się skończyły
[#3] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@Kilos, post #2

No ale wchodzi przecież zasadniczo tak (to) samo. Różni się tylko tym, że Infinitiv ma interfejs klawiatury z adapterem zasilania po drodze. To ma aż taki wpływ?
[#4] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #3

ten "niby wtyk" jest marny, nie wchodzi do końca itd. spróbuj go docisnąć, przytrzymać i wtedy sprawdź, interface klawiatury zasilany jest ze złącza klawiatury dlatego ja olałem cały ten adapter, bo same problemy z tym były
[#5] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #1

Spotkałem się z tym, że A1200 w obudowie tower z interfejsem klawiatury bez podłączonej klawiatury nie startuje a po podłączeniu klawiatury działa za każdym razem od strzału.
Tak jak pisze @Kilos może być problem z kablem zasilającym płytęok, racja
[#6] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #1

Zdarzało się że ścieżki zasilania na adapterze Infinitiv potrafiły się przepalić pod wpływem obciążenia.

Jak miałem A1200 w Infinitiv to przylutowałem przewody z gniazdem ATX w miejscu gniazda zasilania Amigi. Rozwiązanie to pozwalało na bezbolesne używanie zasilaczy ATX.

[#7] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@iZi, post #6

Chyba też tak zrobię.
[#8] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #1

Przyczyną może być też różne napięcie w zasilaczach. Dla jednego 5 woltów to 5,12, dla drugiego np. 4,74...
[#9] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #7

ja też tak mam
[#10] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #3

U mnie największy problem stanowiła ta "kostka" która łączyła interjejs Micronika z gniazdem zasilania to jest źle spasowane nie wchodzi dobrze bolce są zbyt ktrótkie i powierzchnia styku bolców z gniazdem jest mała. Ja je przedłużyłem czyli maksymalnie wylutowałem z płytki i było zdcecydowanie lepiej. Najlepiej byłoby zastąpić je dłuższymi.
[#11] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #1

z podobnym zasilaczem

[#12] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@stachu100, post #11

No właśnie, zasilacz zasilaczowi nie równy. W tych starszych najczęściej wysiadają... nasze ulubione kondensatory elektrolityczne, które mają znaczny wpływ na parametry zasilacza ;)
[#13] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #7

Do pinów wtyczki ATX (zielony i czarny przewód) możesz jeszcze podłączyć przewody od włącznika zasilania z frontu obudowy.
[#14] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@iZi, post #13

Nie będę już tworzył drugiego tematu ale mam inny, dość dziwny problem po przełożeniu Amigi do obudowy tower. Otóż stacja dysków zachowuje się tak, jakby miała w środku nieprawidłowy dysk - zaraz przy starcie próbuje go "odczytać" dwa razy i koniec (mimo, że jest pusta!). Po załadowaniu WB widnieje jako DF0:unreadable. Sprawdzałem dwie stacje i dwie taśmy - to samo. Na drugiej A1200 obie działają. Może to być jakiś problem z zasilaniem?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 19:42:49 przez _arti
[#15] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #14

Tak. Pomierz sobie napięcia z zasilacza podczas pracy.
[#16] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@RomanWorkshop, post #15

5V - 5.02V, 12V - 11.65V (orientacyjnie, mierzone na moleksie).
[#17] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #14

1) Zaśniedziałe styki:
link
2) Kondensatory w stacji dyskietek (to nie żart)
[#18] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@stachu100, post #17

Dobra. @mwb113, kiedy wpadniesz z lutownica?
[#19] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #16

Napięcia są w normie, ale mimo wszystko winny może być zasilacz, który z powodu wieku (kondensatory elektrolityczne lub inne elementy) stracił swoją moc. Jeśli po założeniu drugiego (dobrego) zasilacza do obudowy problem ustąpi, to wiadomo kto jest sprawcą.
[#20] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@RomanWorkshop, post #19

kondensatory elektrolityczne lub inne

Na wszystkie amigowe problemy świata jedna odpowiedź
[#21] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@_arti, post #18

Jak bedzie trzeba to wpadne
[#22] Re: Jedna płyta, dwa zasilania - krótkie pytanie

@mwb113, post #21

No to tak:
- adapter AT-ATX trzeba zlutować;
- wyprowadzić zasilanie w postaci wtyczki AT;
- chyba coś wymienić przy chinch-ach, bo przy grach w WHDLoad gra tylko jeden kanał (drugi bardzo cicho);

To chyba tyle. Ogólnie Amiga jest trochę niestabilna. Grzać się przesadnie nie grzeje a w desktopie chodziło to jak skała, więc to chyba ten zasilacz.

Sobota? szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem