kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 da sie grać ??
Witam jako zielony ale w Podstawówce się coś wiedziało na temat Amigi, odkopałem Amigę 1200 a miałem wcześniejszej 500+. Czy po tym zdjęciu da się grac w gierki z Amigi 500, co muszę jeszcze kupić i zrobić. Wiem na pewno że w Ami nie ma HDD. Dziękuje z góry za podpowiedzi choć cały czas tez przeglądam forum. I kit w oko kanciarzom i oszustom !!!
https://www.dropbox.com/s/x6y9gbjrqmkwm9g/IMG_20151029_133436383_HDR.jpg?dl=0
[#2] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #1

1. wariant tani - to wrzucasz na dyskietkę + kickstart 1.3;
2. wariant droższy - adapter + karta CF + ClassicWB + WHDLoad;
3. wariant optymalny - to + wariant numer dwa;

OK
[#3] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@_arti, post #2

4. wariant - jeśli ci się znudzi A1200 , zawsze możesz mi sprzedać - kontakt PW OK
[#4] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@_arti, post #2

Dziękuje za info "Świeżakowi", jak wybiorę wariant 2, czy później ciężko jest to wszystko uruchomić ?? czy dam rade z tym wystartować ?? Pozdrawiam.
[#5] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #4

Nie wiem. Pytaj jak coś
[#6] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@_arti, post #5

Poradzisz sobie. Dla mnie też to było skomplikowane, nie miałem wcześniej żadnej amigi . W sieci jest dużo poradników. Istotne jest to ile masz na to kasy. Najwygodniej odpalać gry z whdload (nie wszystkie mają instalatory) więc dobrze byłoby mieć chociaż 4 mb fast ram w postaci rozszerzenia pod klapkę lub karty wpinanej w slot pcmcia. Najtańsza opcja to dyskietki lub emulator stacji gotek.

Miało iść do postu [#4]

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 14:40:02 przez mikser
[#7] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #4

Ja po 20-to letniej przerwie ogarnąłem wszystko w tydzień, dasz rade. Z tym, że ja włożyłem zwykły dysk 2.5'. Jego odgłosów nie zastąpi żadna karta CF
[#8] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #1

Na zdjęciu z Sysinfo masz 4mb fastu (i kopro! W 99% gierkom to nie pomoże, ale lans jest :D), więc do wielu (nie wszystkich) gier odpalanych przez WHDLoad - wystarczy. Na pewno starczy na tyle, żeby przypomnieć sobie frajdę :). Jeżeli masz np. rozszerzenie, które obsługiwało do 8mb a tylko obsadzone 4mb (mało prawdopodobne, ale możliwe), to na pewno jak zapytasz kogoś na forum - sprzeda Ci brakujące simmy.

Świetny sprzęt, życzę dużo frajdy. W razie problemów pytaj, zawsze ktoś chętnie pomoże. A tymi nielicznymi, którzy pomarudzą - nie stresuj się, takich znajdzie się wszędzie ;).
Powodzenia OK
[#9] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@mikser, post #6

Mogę ci dać 8MB za darmo jakby coś...
Skoro masz juz fast ram to dołóż dysk - będzie bardzo wygodnie.
Dyskietki to koszmar.
Przejściówka na pcmcia jest fajnym rozwiązaniem zarówno jako dysk jak też wkładana z boku,
tylko że jest wolna i nie każda CF działa,ale jak ma służyc do wczytania systemu, potem gier ,
to jest jak najbardziej ok. Przy dłuższej pracy pod systemem - upierdliwie wolna.
Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 16:36:15 przez Mikrobi
[#10] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@Mikrobi, post #9

Moja karta Turbo to identyczna jak ta na alledrogo http://allegro.pl/rozszerzenie-amiga-1200-i5751024418.html czy na niej pójdzie 8Mb jak tak to chętnie przyjmę :D i nie będę narzekał, oczywiście pokrywam wszystkie koszty. A dziś już jestem posiadaczem CF 8GB Kingstona i uruchomiłem z narzeczona z dyskietek SUPER FROGA :) ale jazda aż mój syn spytał się czy może zagrać.......a przecież wcześniej tylko tel w dłoni u niego !!!!

Czy tak być powinno że z dyskietek Ami startuje tylko jak ją zresetuje, bo jak jest ekran KickStart to po włożeniu dyskietki jest brak rozruchu i znów trza reset z dyskietka żeby poszło

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 16:46:58 przez RTRkiller
[#11] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #10

Oj słabo to widzę.
Zobacz http://amiga.resource.cx/exp/mtec1200
W instrukcji jest że przyjmuje tylko simmy 1MB , więc masz juz max.
Koniecznie zobacz czy bateria przypadkiem nie wycieka/rozpada się bo "przeżre płytkę" i będzie awaria.
Na ww. stronie jest, że bateria jest tam jednorazowa, to może już nie działać=nie pamięta zapisanego czasu i daty.Jak wgrasz workbencha to tam jest clock w katalogu utilities bodajże.Ustaw czas, wyłącz amigę z prądu i po włączeniu sprawdź czy trzyma.

Co do syna to masz rację, bo starsze tytuły mają uproszczone menu i gra się od razu bez ustawiana po angielsku.Sam ujeżdzam Gameboya szaraka ostatnio.Nic nie widać, gra jest trudna i często widzę Game Over...

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 17:01:11 przez Mikrobi

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 17:05:46 przez Mikrobi
[#12] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@Mikrobi, post #11

Jak nic tylko do 4Mb :) cóż i tak nie mam źle :P ważne że nie mam golasa Ami
[#13] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #12

Bardzo Dobrze myśliszOK
Każda Amiga dostaje zauważalnych rumieńców z Fastem.
Wszystko jest znacznie wygodniejsze, także whd load wymaga fastu
żeby szybciej wgrywać np. rozpakowane wcześniej gry
Pakuj dysk z systemem, wgrywaj whdload,zasysaj składanki z grami,
i MORDUJ WSZYSTKIE DZOJSTIKI

Potem polecam ostatnie dema na OCS np.Sushi BOys http://www.pouet.net/prod.php?which=65405
Bardzo fajne i działa na gołej 1200
Także wit premium http://www.pouet.net/prod.php?which=4725
Do rysowania - personal paint, deluxe paint
do pisania .txt - CED i inne użytki
Ogólnie można już sporo tylko bedzie wolniej.
PoZDR

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 17:28:57 przez Mikrobi
[#14] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@Mikrobi, post #13

Czekam na adapter do CF i będę pomału działał i postaram się ogarnąć wszystko sam ale widzę że sam nie jestem :). Dziękuje wszystkim. A chętnych zapraszam na dyskietkę do Szczecina ;)

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 18:09:09 przez RTRkiller
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 da sie grać ??
[#16] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #14

Przyjedź z nią na jakieś party :)
Zawsze się znajdzie masa osób chętnych do pomocy :)
Zazwyczaj też idzie coś tanio kupić (np. karty CF, przejściówki itp.)
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 da sie grać ??
[#18] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #14

O, Szczecin! Robi się nas coraz więcej ;)

Co do adaptera CF to po raz kolejny się wtrącę, że chyba lepiej adapter kart SD. Działa każda i łatwiej o wymianę danych bo czytniki tego ustrojstwa są bardziej popularne.
[#19] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #14

Rozumiem, że to tajne, ale wiele pomaga podawanie przy nicku swojej lokalizacji. Amigowcy są wszędzie ... i zawsze wyciągną pomocna dłoń ok, racja
[#20] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@teh_KaiN, post #18

Przesiadłem się z CF na SD i wszystko pięknie śmiga. Adapter kupiony u kolegi z forum sordana (alle: sordan_rad), pierwsza lepsza karta hula od pierwszego podłączenia - z CF nie było tak różowo.

Kartę przygotujesz wg tego tutoriala.
[#21] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@codi, post #20

Czy znali państwo taki adapter z CF na SD :) dostałem od kumpla za darmo dobrej firmy.....i moje pytanie to co będzie lepiej ?? zakupić jakąś dobrą szybką CF czy ?? mam z GoPro mega szybka SD ale czy pójdzie bo ma pojemność 32GB.......
[#22] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #21

Użyj CF albo normalnego dysku twardego 2.5 cala (oczywiście w standardzie ATA).
SD czasami działają a czasami robią jaja i potrzebują dodatkowej elektroniki sterującej nazywanej przez Ciebie adapterem.
Im mniej przejściówek i styków po drodze tym lepiej.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 19:47:40 przez Vato
[#23] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@Vato, post #22

...eee?

Z tego co ja wiem, to CFy nie wszystkie działają, tylko najlepiej takiego z kwiatuszkiem kupować, itd. itp. Ale to zasłyszane z wielu wątków na tym forum. Wyprowadź mnie z błędu, jeśli jest inaczej.

Jeśli masz adapter SD->CF to nie masz gwarancji, że to zadziała z Amigą. Daj znać, jak to się będzie sprawować. Nie wszystkie karty lubi czytać, co dopiero taki adapter.

Za to adaptery SD wszystkie działają. Mam dwa rodzaje, oba były okej. Jeden z rodzajów ma taką przypadłość, że LED dysku cały czas świeci. Nie przeszkadza to w ogóle w pracy. Gdzieś na forum jest na to fix polegający na dolutowaniu jednego kabelka na adapterze, czy tam diody. Sam aktualnie się z tym borykam, ale fixa nie robię - za leniwy jestem żeby go znaleźć, co dopiero wykonać ;)

Jak coś to mam jedną tasiemkę do podpięcia dysku Amigowego, do odebrania za darmo na terenie Szczecina.

Co do prędkości karty to bym nie szalał - Amiga Ci może nie pozwolić na tak szybki odczyt, na jaki karta by normalnie pozwalała.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 20:49:47 przez teh_KaiN
[#24] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #21

Spróbuj ze wszystkimi dostępnymi. 32GB może nie być obsługiwane bez patchy systemu plików.
Ja postawiłem system na CF 64MB i dema/intra/gry dogrywałem przez pcmcia z CF 512MB,
bo 512 (kingston z kwiatkiem) nie chciała działać jako dysk systemowy.
Naprawdę trzeba posprawdzać u siebie
Pozdr
[#25] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@Mikrobi, post #24

Ja mam u siebie w A1200 z ACA1233 i OS3.9 kartę SD samsung evo 32GB i działa. Dysk twardy 80GB również chodził bez problemów.
[#26] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@snifferman, post #25

eeeehhhmmmm.......?! od Wtorku będę miał wszystko by odpalić Ami 1200 z CF, są chętni na dyskietkę i pomoc to wszystko zamontować i poinstalować i żebym wreszcie Zagrał !!!! bo na razie tylko wszystko oglądam jak mi leży na biurku i pachnie :).......choć oczytany już trochę jestem zawsze to lepsze od Krzyżaków. Oczekuje tylko Profesjonalistów "dyskietkę na łyka" :p

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 14:45:51 przez GTX
Poszło z konta Ojca mego :) bo ja to RTRkiller Szczecin i zaraz będzie mój post :).....aahhh te Amigi....same problemy :)

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 14:47:07 przez GTX
[#27] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@GTX, post #26

Pewnie chętny do pomocy się znajdzie, tj. ktoś z okolicy ... bliżej nieokreślonej
[#28] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@misiek2, post #27

eeeehhhmmmm.......?! od Wtorku będę miał wszystko by odpalić Ami 1200 z CF, są chętni na dyskietkę i pomoc to wszystko zamontować i poinstalować i żebym wreszcie Zagrał !!!! bo na razie tylko wszystko oglądam jak mi leży na biurku i pachnie :).......choć oczytany już trochę jestem zawsze to lepsze od Krzyżaków. Oczekuje tylko Profesjonalistów "dyskietkę na łyka" :p

UUUUFFFFF teraz to jest mój post :) przepraszam za zamieszanie
[#29] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #28

Jak chciałeś łatwo to trzeba było zainstalować emulator OK. Spróbuj sam a jeżeli będziesz miał z czymś problem to zapytaj na forum. Dużo satysfakcji da Ci skonfigurowanie komputera szeroki uśmiech
[#30] Re: Amiga 1200 da sie grać ??

@RTRkiller, post #28

Kartę z Amigi przełóż do PC. Odpal UAE i podaj mu kartę jako dysk. Instalujesz co tylko potrzebujesz, konfigurujesz, po czym przekładasz kartę do Amigi i startujesz.

Jakiś interfejs od WHDLoad wrzucasz do WBStartup i masz maszynkę do grania ;D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem