kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 rozdziewiczenie
Witam wszystkich fanów i maniaków kultowego komputera ! :)

historyjka:
Na Amigę przesiadłem się (z Atari) we wczesnych latach 90tych,najpierw A500,potem A1200 oraz "tower'ka". Przez wiele lat służyła mi głównie do szeroko rozumianej rozrywki,ale również do nieco bardziej ambitnych celów.
Około 2000r. pożegnałem się z "amisią" (prezent dla kuzynki) , aby po niemal 13latach powrócić do korzeni (core) :) Udało mi się odzyskać spowrotem swoją 1200,do której zakupiłem (maxsoft) i ponownie schować Amigę do szafy,nawet nie instalując karty (brak czasu) :/
Obecnie mam nieco wolnego czasu i postanowiłem w końcu uruchomić komputer.
Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazało się że Amiga ma (miała) plomby gwarancyjne (foto).

I tu kilka pytań ,czy instalacja karty CF wiąże się z koniecznością wycinania blachy , próbowałem wciskać , ale ewidentnie osłona blaszana przeszkadza.
Czy warto zainwestować w adapter myszy 5+2 PS2 i USB , w jaki sposób najprościej przenosić gry (.adf) na ww.kartę.
Na pc posiadam prawie 30GB plików,najprościej wydaje mi się przenoszenie za pomocą pendraka,co w takim przypadku muszę jeszcze dokupić,jak sformatować itd. ?
Gryzonia również nie posiadam,czy lepiej dokupić oryginalnego czy może jakąś mychę na USB ?

z góry dziękuję za ewentualne sugestie i odpowiedzi,pozdrawiam

ps.pod dolną klapką znalazłem kartę turbo,ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć skąd ją mam :p Na co zwrócić uwagę przed jej odpaleniem ?

kilka fotek:

ps2.może jest ktoś z trójmiasta w temacie,ewentualnie czy odbywają się w gdańsku jakieś giełdy/party ?
[#2] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@look, post #1

Co do miejsca zamieszkania to trafiłeś, tutaj masz impreze, chyba bliżej nie trafisz.
Co do Amigi to kup adapter na CF i taśmę 44pinową. Wszystko jest na allegro.
Karta turbo to Blizzard MKIV.
Do przenoszenia plików wykorzystaj port pcmcia, kup adapter do kart CF. Lepszego sposobu na przenoszenie danych nie ma:)

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 12:52:51 przez _Skiba
[#3] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@_Skiba, post #2

Co do Amigi to kup adapter na CF i taśmę 44pinową. Wszystko jest na allegro.

Ewentualnie IDE-SD - mniej kłopotliwe, a CF zostaw do wymiany danych przez PCMCIA. Czytnik PCMCIA jak i przejściówkę IDE-SD kupowałem u kolegi z forum Sordana, kolega wyżej wkleił link do jego aukcji.

Mychy amigowe na dzień dzisiejszy są (dla mnie) nieużywalne, da się coś tam pojeździć po ekranie poklikać ale jakiejkolwiek pracy tymi myszkami nie widzę. Puki nie postawisz wszystkiego na nogi zostaw amigowa myszkę. Jeszcze będziesz miał czas na zabawy przejściówkami usb.
[#4] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@look, post #1

Wywal tą blache, tylko przeszkadza. A ta karta CF Kingston z Kwiatkiem moze nie działać, u mnie przynajmniej wogóle nie działa jako dysk, rowniez nie nadaje sie do przenoszenia danych przez pcmcia.
[#5] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@Geeman, post #4

Co kraj to obyczaj... Blacha w niczym nie przeszkadza. Była montowana fabrycznie również w A1200, w których zakładano dyski. Niezależnie czy masz dysk, kartę turbo, nie przeszkadza ona w czymkolwiek, powiem więcej, jest o tyle przydatna, że nie kusi, aby grzebać w płycie non stop. Jeśli nie masz chirurgicznych czy złomarskich zapędów, to zachowaj ją, a przynajmniej nie oddawaj na złom.
[#6] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@look, post #1

Gratulacje sprzętu - piękna sprawa :)

Jak kupiłeś kartę+przejściówkę od Maxsofta, to powinno działać. Chyba nie sprzedawałby niedziałającego sprzętu? Ponieważ już to masz, inwestycja, przynajmniej na razie, w ide<>sd jest zbędna imo.

Blacha nie jest konieczna, ale mimo wszystko, polecam nie wyrzucać, a co najwyżej zdemontować z kulturą. Masz ładnie utrzymany sprzęt, bez rdzy itp, zatem nawet jeśli miałbyś komuś to sprzedać (a bywają chętni), to warto to zachować w jak najlepszym stanie.

Do przenoszenia danych już masz przyzwoite narzędzie - kartę CF. Dodatkowo możesz kupić przejściówkę PCMCIA<>CF która pozwoli na używanie drugiej karty cf jako nośnika, bez otwierania Amigi.
Innym dobrym sposobem na przenoszenie danych jest zaopatrzenie się w kartę wifi do Amisi (na Amibayu handlował nimi np. Superbonio). Kosztuje to grosze, a jest wygodne. Choć ja np. osobiście preferuję kartę 3Com która pozwala na podpięcie Amigi kablem eth, ale to już - cytując spiżowego klasyka - każdemu według potrzeb ;).

Jeśli chodzi o interfejsy myszka usb<>Amiga - mam dwa takie. Jeden kupiłem dawno temu z allegro i działa bezboleśnie, ale wymaga, żeby myszka z którą gada była dwu-systemowa (USB i PS/2). Drugi który kupiłem to RyśUSB (MK1), tutaj od kolegi z forum, ale niestety, mam z nim drobne problemy (nie łapie RMB). Podobno RyśUSB MK2 jest pozbawiony tego feleru, więc myślę, że śmiało możesz atakować (choć warto dopytać).
Bardzo wygodnym jest też interfejs padPSX<>Amiga. Odciąża od problemów z brakiem porządnych joysticków, a gra się bardzo wygodnie imo.

A tak poza, to witamy na forum, pytaj o wszystko śmiało. A jak się zdarzy jakiś frustrat który będzie uprawiał heheszki, to zignoruj - ciągle zdecydowana większość z nas to normalni ludzie :).
[#7] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@baderman, post #6

mam z nim drobne problemy (nie łapie RMB)

Porozmawiaj ze spidim, też miałem problem z RMB i poprawił mi to w Rysiu MK1.
[#8] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@look, post #1

Sprawdź kondensatory czy jeszcze żyją.
[#9] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@damianx, post #8

Dzięki za wszystkie odpowiedzi , ile osób tyle sugestii :]

Póki co , podłączyłem kartę CF , którą zakupiłem u maxsoft'a półtora roku temu (foto 7) i wszystko śmiga na trzech partycjach. Karta turbo jest widoczna pod SysInfo , ale np.w Breathlesie (pixele 1x1),pełny ekran ,gra wcale nie jest jakaś mega płynna,tak ma być, czy coś z nią nie tak ?

Nadal nie bardzo orientuję się jak na tą kartę (która jest już zamknięta w Amidze) mogę coś dograć itp... Jeśli dobrze zrozumiałem to muszę kupić adapter CF PCMCIA (http://allegro.pl/pcmcia-czytnik-kart-cf-adapter-przejsciowka-amiga-i4938392097.html) oraz kolejną kartę CF i po włożeniu w boczny port pcmcia będą się ze sobą komunikować ? Jeżeli tak , to muszę dokupić jakąś przejściówkę do tej karty (CF),aby podłączyć ją do PC (pod USB?)

Kolejna sprawa to monitor,obecnie Philips 8833-II , nie dość że malutki to przy większej rozdzielczości workbench spowalnia... Znalazłem kabel-przejściówka na EURO (http://allegro.pl/kabelek-euro-scart-amiga-tv-i5765282922.html) ,czy po podłączeniu go do jakiegoś monitora (17-19'') z tym wejściem obraz będzie dużo gorszy (lepszy?) , a może zainwestować w jakieś inne rozwiązanie (s-video) , scandoubler nie wchodzi w grę (finanse,trzeszcząca żona ;)

Co do myszki to raczej zdecyduję się na adapter (http://allegro.pl/adapter-usb-mysz-i-joystick-na-amiga-atari-jerry-i5742200828.html) lub pojedyńczy , ewentualnie (http://allegro.pl/adapter-myszy-5-2-ps2-i-usb-do-komputera-amiga-i5754675210.html)

Jeżeli macie jeszcze cierpliwość,to proszę o odp. :)

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 18:09:33 przez look

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 18:11:01 przez look
[#10] Re: Amiga 1200 rozdziewiczenie

@look, post #9

Hehe! 30tka 50MHz i byś chciał w Breathless 1 na 1 grać na pełnym ekranie
Mam podobny konfig do Twojego i wiem, że nie ma tak pięknie szeroki uśmiech
Tak czy inaczej są różne gry i przykładowo taki Gloom wymiata nawet na 2 graczy na split screenie

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 22:51:52 przez Vato
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem