kategoria: A1200
[#1] Problemy z wykrywaniem HDD.
Witam Forumowiczów, zarejestrowałem się 2 dni temu, ale forum przeglądam regularnie od kilku, jeżeli nie kilkunastu lat.

Jestem w posiadaniu Amigi 1200 włożonej do obudowy tower.
Dysk 80GB podłączony przez przez przejściówkę 2.5-3.5"
Problem z nim mam taki, że nie zawsze jest wykrywany i bootowany. Rzadko, ale czasami muszę wcisnąć kilka razy przycisk reset, aby dysk był wykryty i zbootowany poprawnie. Czasami działa od "kopa".
Googlownica jest moim narzędziem pracy, ale nie znalazłem rozwiązania. Nie mam już sił szukać rozwiązania, więc pytam Forum.
Kondensatory w części zasilania wymienione.
Podpowiedzcie co jeszcze mogę poprawić.
Nie mam teraz dostępu do "bebechów", ale jeżeli będzie coś potrzebne, to ogarnę.

Pozdrowienia.
[#2] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #1

Czym zasilasz komputer ?
[#3] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Hubez, post #2

Zasilacz ATX, z tego co pamiętam, ten sam problem miałem na oryginalnych kilku zasilaczach (ciężkich i lekkich).

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 23:22:29 przez Desp3r
[#4] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #3

dyski muszą się rozkręcić, więc często po włączeniu kompa możesz widzieć obraz kickstartu... resetuj wtedy z klawiatury raz czy dwa... powinien załapać... a jak nie to może pomyśl o karcie pamięci zamiast dysku... one nie mają takich problemów... zwykle działają od kopa... odpowiednie przejściówki są dostępne do kupienia w sieci.
[#5] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@zmiennik, post #4

To, że dysk musi się rozkręcić jest dla mnie jasne. Dlaczego w takim razie czasami się rozkręca w "sekundzie" po włączeniu zasilania, a czasami nie widać go po kilku resetach, czy to z klawiatury, czy z przycisku. I nie chcę zmieniać dysku na kartę pamięci, mam świadomość, że dyski działają od "kopa" (praca w DTP na A1200 i HDD we wczesnych latach 90).
[#6] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #5

Jaki masz kickstart w tej Amidze? Może wystarczy zmienić go na 3.1, tam jest wydłużony czas oczekiwania na dysk. A w ogóle jesteś całkowicie pewny sprawności tego dysku?
[#7] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #1

Przetnij czerwony kabel na taśmie ide
[#8] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #5

Spróbuj z innym dyskiem. Z 2,5" nie mam takich problemów, a miałem podobnie jak Ty z 3,5". Musiałem zasilać ten duży dysk z zewnątrz, chwilę odczekać i startować Amigę, po tym jak dysk 3,5 już się kręcił.
[#9] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@lysyzastary, post #6

Kickstart 3.1
Dysku pewny nie jestem, ale pod PC i WinUAE dziala bez zarzutu.
[#10] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Norbert, post #7

Nie wybuchnie? :)
A na poważnie, z odczytem CD nie będzie problemu?
[#11] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@misiek2, post #8

Dziwny jest dla mnie fakt, że często startuje normalnie, czyli rozkręca się w określonym czasie, a jak go nie widzi, to kilka resetów i dopiero ...
[#12] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #10

To jest tylko reset urządzeń ide.
Nic się nie stanie.
Napędy nie będą się resetowac po resecie komputera
[#13] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Norbert, post #12

Nic to nie zmienia.
Nadal po poprawnym wykryciu dysku (czasami od włączenia zasilania), po resecie z klawiatury/przycisku, nie wykrywa go :(
Chciałbym sprawdzić na dysku 2.5", ale obawiam się, że nie znajdę kabelka pod ręką i pozbędę się napędu CD. Potrzebne będą zakupy. Da się prosto ogarnąć dysk 2.5" z napędem CD?
[#14] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #11

Może ta przejściówka 2,5-3,5 jakaś stara albo trefna.
[#15] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@lysyzastary, post #14

To prosty kawałek płytki i dwóch złącz, nawet jak ja poruszam w czasie pracy Amigi i systemu, to się nie wiesza, więc przejściówkę wykluczam.
CD też na niej działa bezproblemowo.
[#16] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #15

Zacznij szukać od głupot, jak m.in. taśmy do napędów.
Potem zasilanie. A dalej szukaj już sprzętowo.

Na PC będzie działało bo to nie jest tak kapryśne jak Amiga.
[#17] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Tom Rain, post #16

Taśma nowa. Zasilanie sprawdzę. Forumowicz podsunął pomysł z zewnętrznym zasilaniem dysku. Sprawdzę.
[#18] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Tom Rain, post #16

Zewnętrzne zasilanie dysku nic nie zmienia :(

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 22:20:41 przez Desp3r
[#19] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #18

Może w takim razie warto pomyśleć o teście z innym dyskiem, względnie przejściówką?
[#20] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #18

Dwa razy trafiła mi się płyta A1200 z ułamanym goldpinem w złączu HDD na płycie tuż przy laminacie. Ułamanie było na tyle wredne, że pin cały czas był. Czyli ocena wizualna była niewłaściwa.

Dopiero próba wyciągania każdego goldpina kombinerkami pokazała, że jeden wyszedł bez najmniejszego problemu...
[#21] Re: Problemy z wykrywaniem HDD.

@Desp3r, post #1

Moja A1200 rev 1B kick 3.1 też tak ma. Co ciekawe escom uruchamiał te napędy dobrze za każdym razem. Zauważyłem też że ta płyta bootuje nieco szybciej. Jaką masz rewizję płyty?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem