[#1] Dziwne zachowanie Ami
Witam, nie znalazłem niczego w tym stylu na forum więc pytam.

Ostatnio jak włączam Ami zdarza mi się, że na WB i programach pod niego pojawiają się migające paski, jak gdyby jakiś bug. Raz zdarzyło się, że po takim dość silnym ataku "pasków" Ami nie chciała się włączyć w ogóle (czerwony ekran).. po rozłożeniu wszystkiego i złożeniu z powrotem było znów ok, ale paski nadal czasem się pojawiają. Co to może być?

Mój config: A1200 E/Box rom 3.0, Blizzard 040/40, 32 mb RAM, AGA

[#2] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #1

Czy te paski maja szerokosc jednego pixela i sa rozmieszczone w rownych odstepach na calym ekranie?
Jesli tak to plyta glowna do wymiany, mialem kiedys podobny objaw.
[#3] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Phibrizzo, post #2

Teraz włączyłem Ami i chwilowo ich nie ma, ale z tego co pamiętam to były poziome, o różnej szerokości ale o wysokości 1 pixel z tym że niektóre łączyły się ze sobą w większe figury ;)

Przypominało mi to nieco efekt uruchamiania programu spakowanego PowerPackerem :)

[#4] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #3

W ilu kolorach masz WB?
[#5] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Norbert, post #4

64

[#6] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #1

AGA Ci się przegrzewa.

[#7] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #5

Problemy jak pamietam byly przy 128 kolorach.
Mozesz zrobic zdjecie ekranu?
[#8] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Prince, post #6

U mnie Aga sie grzała trochę, choć bugów na ekranie nie było, jednak profilaktycznie dałem radiator. Zanim coś sie uszkodzi przy agacie od przegrzewania to będa bugi na ekranie czy padnie bez słowa?

Ostatnia modyfikacja: 09.08.06 22:54
[#9] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Malin, post #8

Ok, następnym razem jak się pojawią to zrobię skrina.

A w najbliższym czasie zainwestuję w radiator :)

[#10] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #9

Ja dałem taki ze starego Voodoo, lekko tylko spiłowałem co by zmieścił się pod klawiature, jednak ty masz towerke więc ładuj tam co sie da ;)

[#11] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Phibrizzo, post #2

Jesli tak to plyta glowna do wymiany

Ja bym się cieszył jakby to była płyta główna. Pamiętam, że jak coś nie grało w mojej A1200 to zawsze się modliłem żeby to była płyta główna, bo wszystko dookoła było trudniej dostępne i droższe od niej (BlizzardPPC+060, BVision, FastATA, dysk twardy, RAM). Niestety płyta zawsze była ok, bo to jest z tych nowszych z Escomu więc jeszcze jej czas nie nadszedł widocznie. :(

Dzisiaj płyta główna A1200 kosztuje grosze. Przekłada się ją i działa. :) Problem tylko w tym żeby kupić nie gorszą od tej którą się właśnie wyrzuca. :)

Ostatnia modyfikacja: 09.08.06 23:01
[#12] Re: Dziwne zachowanie Ami

@MDW, post #11

Herezje prawisz, dysk twardy czy ram można kupić gdziekolwiek a płyty główne kiedyś się skończą, za kilka lat to będą białe kruki. Jakby coś to mam 3 sztuki na chodzie. :P
[#13] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Malin, post #8

Jak Agata jest gorąca...

to na ekranie pojawiają się przekłamania w obrazie w postaci poziomych linii, przekłamania koloru...

...to trzeba ją przedmuchać :D

[#14] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Sylwester, post #12

Ja mam jedną escomową

[#15] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Malin, post #14

Sylwester, Malin: ok, to jakby co to już wiem, że mam się do was zgłosić w celu taniego zakupu płyty głównej, tak? :D

[#16] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #15

ja nie sprzedaje

[#17] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #1

tak jak pisze princ-chodzi o aga,sprawdz w jakiej rozdzielczości pracujesz-wybiesz najgorszy tryb i sprawdz co się dzieje
[#18] Re: Dziwne zachowanie Ami

@piwosz, post #17

A takie pytaniem mam, bo z tych rzeczy zielonym.... które na płycie głównej to AGA? :D

[#19] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #15

AceMan, dwie są używane a trzecia czeka aż któraś padnie.
[#20] Re: Dziwne zachowanie Ami

@Sylwester, post #19

Yyyy... ok, to już wiem że jest tego 3 :D

A które dokładnie? Może jakiś schemacik? ;)

Dobrze by było znaleźć to, co mam ochłodzić... :D

----------------- EDIT

Ok, przystawiłem coolera z pecetowego zasilacza (duży :D) do dwóch dużych chipsetów i jakoś systemik zaczął szybciej chodzić ;)

Więc chyba to to :D

Ostatnia modyfikacja: 10.08.06 21:10
[#21] Re: Dziwne zachowanie Ami

@AceMan, post #18

Prociem

http://www.amiga.ukhq.co.uk/pics/photos/amiga_mainboard-severin-adolescent-steve.jpg
[#22] Re: Dziwne zachowanie Ami

@TJindy, post #21

Dzięki wielkie! :)

A więc zamontowałem coolera na GAYLE i ALICE :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem