kategoria: A500
[#1] A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci
Wpadła mi w ręce A500 - brudna i zaniedbana. Za to jak się okazało w fajnej wersji - płyta z A500+, rev 8A. Pod klapka rozszerzenie do 1MB.
Po gruntownym czyszczeniu i myciu plastików nastąpiła próba generalna włączenia i seria testów. O dziwo stacja bez szemrania ruszyła, ale próba wczytania pierwszej z brzegu gry skończyła się komunikatem o wymaganym 1MB RAM. Za to ruszył Rick Dangerous (działa na 0.5MB) - ku mojemu zadowoleniu obraz i dźwięk (via SCART) żyleta.
Ale pojawił się inny zgrzyt - nie zadziałała kombinacja Ctrl+Amiga+Amiga. Po odpaleniu WB1.3 potwierdził się problem z pamięcią (na belce wolne ok 400KB RAM), a po sprawdzeniu klawiatury nie działają lewe: Ctrl, Shift, Alt i Amiga.

I pytania:
1) co do klawiatury - źle coś złożyłem, czy też usterka? Do naprawy, czy szukać nowej klawiatury? Obecna jakoś w ogóle w porównaniu do A600 i A1200 dziwnie chodzi (brak płynności przy wciskaniu klawiszy), więc w sumie skłaniam się ku wymianie (i w dodatku nie mogę znaleźć 2 sprężynek, arrrrgh).

2) pamięć - rozszerzenie to GIGATRON, pewnie uwalone, ale wychodzą z płytki dwa kabelki, które wiszą. Nie mam pojęcia czy trzeba je gdzieś podłączyć na płycie, żeby pamięć była widoczna? I co to za biały okrągły element na rozszerzeniu? Bateria? Czy zatem to rozszerzenie posiada zegar?

[#2] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@vojo, post #1

Ten okrągły, biały element to bateria a właściwie plastikowa nakładka na baterię. Zdejmij ja ostrożnie a dopiero wtedy będziesz mógł ocenić w jakim stanie jest bateria, a prawdopodobnie wylała. Najlepiej ją wylutować.
[#3] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@vojo, post #1

Posiada zegar. Układ scalony firmy OKI to właśnie układ zegara RTC.
[wyróżniony] [#4] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@vojo, post #1

Wyjmij kabelki z rozszerzenia i załóż zworke, pamięć powinna być widoczna.
[#5] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@vojo, post #1

Sprawdź najpierw tą baterię. Ja pisze Bacus10 założenie zworki powinno włączyć dodatkową pamięć. Co do klawiszy to sprawdź pod wb czy działają. W każdym razie wiele klawiatur padło, może i Twoja? Dla przykładu jak kupiłem swoją A500 to działało tylko kilka klawiszy. Dwóch kolegów poratowało mnie "sprawnymi" klawiaturami przy czym okazało się, że tez nie sa sprawne na 100%, bo nie działa kilka mniej ważnych klawiszy z klawiatury numerycznej. Jako, że są to klawisze dublujące się na głównej klawiaturze (tam działają) np. + -, to mi to lotto. To jednak pokazuje, że coś jest na rzeczy i ciężko o w 100% sprawną klawiaturę. Wiele osób próbuje je reanimować, zwykle z dobrym skutkiem.
[#6] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@bacus10, post #4

Albo po prostu zewrzyj ze sobą te dwa przewody, wtedy bedzie pozycja ON:)
[#7] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@Geeman, post #6

Lepiej byłoby wyciągnąć kabelek i wsadzić zworkę, u mnie w takiej pamięci przełącznik był uwalony właśnie w tym miejscu. Na próbę zworkę można wyciągnąć np. z dysku ata.
[#8] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@bacus10, post #4

Po założeniu zworki pamięć jest widoczna:

Ale czy ilość CHIP i FAST nie powinna być identyczna? Skąd różnica tych ~5k?

A druga sprawa - mimo że bateria wygląda OK, to jak widać na screenie ani setclock ani date nie działa, do usunięcia / wymiany.
[#9] Re: A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci

@vojo, post #8

BTW - moją pierwszą Amiga była A600, teraz obok sześćsetki jest jeszcze A1200 - nigdy nie było mi dane dłużej zająć się A500. Zawsze tez miałem twardy dysk i minimum 2MB pamięci. I szczerze mówiąc - A500 wydaje mi się strasznie ułomna :)
Cały czas mam wrażenie, że pracuję na popsutym komputerze, jakby ktoś wyłączył mi połowę, albo i więcej funkcjonalności :) Taki amigowy hardcore. A że trzeba odłożyć na Vampira, to chyba niebawem wyląduje na allegro...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem