[#1]
A500 - problem z 3 klawiszami i rozszerzeniem pamięci
Wpadła mi w ręce A500 - brudna i zaniedbana. Za to jak się okazało w fajnej wersji - płyta z A500+, rev 8A. Pod klapka rozszerzenie do 1MB.
Po gruntownym czyszczeniu i myciu plastików nastąpiła próba generalna włączenia i seria testów. O dziwo stacja bez szemrania ruszyła, ale próba wczytania pierwszej z brzegu gry skończyła się komunikatem o wymaganym 1MB RAM. Za to ruszył Rick Dangerous (działa na 0.5MB) - ku mojemu zadowoleniu obraz i dźwięk (via SCART) żyleta.
Ale pojawił się inny zgrzyt - nie zadziałała kombinacja Ctrl+Amiga+Amiga. Po odpaleniu WB1.3 potwierdził się problem z pamięcią (na belce wolne ok 400KB RAM), a po sprawdzeniu klawiatury nie działają lewe: Ctrl, Shift, Alt i Amiga.
I pytania:
1) co do klawiatury - źle coś złożyłem, czy też usterka? Do naprawy, czy szukać nowej klawiatury? Obecna jakoś w ogóle w porównaniu do A600 i A1200 dziwnie chodzi (brak płynności przy wciskaniu klawiszy), więc w sumie skłaniam się ku wymianie (i w dodatku nie mogę znaleźć 2 sprężynek, arrrrgh).
2) pamięć - rozszerzenie to GIGATRON, pewnie uwalone, ale wychodzą z płytki dwa kabelki, które wiszą. Nie mam pojęcia czy trzeba je gdzieś podłączyć na płycie, żeby pamięć była widoczna? I co to za biały okrągły element na rozszerzeniu? Bateria? Czy zatem to rozszerzenie posiada zegar?