[#1] RTC? A właściwie po co?
Oftop przeniesiony z innego wątku.
[#2] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna
Teraz przyszła pora na jakieś rozszerzenie

W zasadzie przepraszam za off-topa ale mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów. Mam możliwość zakupu pamięci 1MB pod klapkę, do wyboru albo sam chip, albo z RTC. Co wybrać? Z RTC cena prawie 2x większa...

Jeszcze raz sorucha za off-topic.

Oczywiście temat Sakury nadal aktualny :)

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 20:31:26 przez yoo_gas
[#3] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@yoo_gas, post #2

Wybierz kartę bez RTC :)
[#4] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@mikser, post #3

Wybierz kartę bez RTC :)

tak też zrobiłem :)
[#5] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@yoo_gas, post #4

Na marginesie po co komu RTC? Dla bajery? Na względach kolegów mi nie zależy, a nie znam koleżanek amigówek ... Tak na poważnie jakie praktyczne zalety ma posiadanie RTC? Może ktoś mnie przekona szeroki uśmiech Zapewne lepiej mieć niż nie mieć, ale z drugiej strony wolę nie mieć, żeby mieć w portfelu.
[#6] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@misiek2, post #5

Mnie na przykład wkurza, że cokolwiek skopiuje z Amigi albo na Amigę, to mam datę utworzenia pliku - 1 stycznia 1970 roku Nic nie można wyszukać ani znaleźć.
[#7] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@_arti, post #6

o tototo :) plus można mieć bajerancki mangowy zegar na blacie :P
[#8] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@misiek2, post #5

Jak jesteś hardkorem i robisz coś więcej na Amidze jak np. programujesz, to warto mieć RTC, żeby później się nie pogubić, która wersja pliku jest nowsza np. Lub jak tworzysz jakiś dokument.
[#9] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@flops, post #8

Idąc dalej - jak się szarpniesz na kartę sieciową i zaczniesz kiedykolwiek przeglądać coś przez https (o ile jakaś przeglądarka to obsłuży), to bez poprawnej daty certyfikaty będą się kaszanić.

Ale tak, dla części społeczności gównie "grającej w Superfroga" brak RTC jest niezauważalny. Wszystkim innym prędzej czy później się przyda.
[#10] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@_arti, post #6

mam datę utworzenia pliku - 1 stycznia 1970 roku

1978 roku. Od 1970 liczy Unix i pochodne.
[#11] Re: Sakura Fast na PCMCIA - druga seria produkcyjna

@Krashan, post #10

Fakt. Z pamięci pisałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem