[#1] Modem z PC
Witam i odrazu pytam. Włożyłem ostatnio do mojej Ami (do slotów ZorroII) jakiś modem od PC. Pasuje bez problemowo tylko że nie wiem jakim softem mam się posłużyc żeby to coś zaczało wogule działac?
[#2] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

Mogę się mylić bo nie miałem w Ami slotów Zorro ale czy widziałeś kiedyś w PC sloty zorro ? (Amiga to nie kobieta że jak już coś pasuje gdy włożysz to pojedziesz z przyjemnością ).Przecież to jest inne wg. mnie złącze niż w PC. Ja miałem podłączony modem Asmaxx 56k w port szeregowy i śmigał aż miło. :D
[#3] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

no nie wiem jeśli masz (włożyłeś) modem (telefoniczny) do jest mało prawdopodobne żeby działał lepszym wyjściem jast modem zewnętrzny szeregowy jednak prędkośc może być że tak powiem tragiczna.....
[#4] Re: Modem z PC

@pwe, post #3

a tak przy okazji jak ci się go udało włożyć(no chyba że zrobili Zorro dla pc.. )
[#5] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

Hmmm, sam nie wiem co by mialo do tych slotow spasowac...ISA 8 bitowa raczej nie, 16 bitowa chyba tez nie, PCI rowniez odpada...AMR/CNR za krotkie....kurde, co ty tam wsadziles?
[#6] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

I nic nie wybuchlo? Dziwne.
Ale tak na powaznie. Nie wiem jak to zrobiles ale czy przypadkiem od tej czynnosci nie masz tych problemow o ktorych pisales w poprzednim watku?

Ostatnia modyfikacja: 13.08.06 19:41
[#7] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

Zapewne wlozyles modem o dpc w zloty pci ktore sa nieaktywne na karcie zorro (nie sa nigdzie podlaczone) byly wykozystywane do emulacji sprzetowej PC micronik kiedys cos takiego robił. Uskzodzic nie uszkodził bo poza pradem sygnał nie jest nigdzie doprowadzany a poza tym te slaty sa wlasnie na tkie rzeczy jak grafa dzwiek modem z tym ,ze wykozystac je mozna tylko i wylacznie z sprzetowym emulatorem.

Modem musisz miec zewnetrzny szeregowy db 25 (takie wyjscie jest w amidze) dziala calkiem calkiem .Modezmy mozna kupic za grosze na allegro teraz sie ludzie tego pozbywaja na rzecz lacza stalego. Kiedys dawnooo temu kozystalem z tak zwanego call backa byla taka firma na salsku co wpierala amige i godzina kosztowala 1 pln w nocy. Na twoim miejscu zastanowil bym sie raczej nad laczem stalym.

Przekalkuluj srednio abonament 50 zloty + instalacja 1pln.300pln

50 zloty wystarczy Ci na jakies 20 godzin surfowania po sieci na modemie z predkoscia 56k (zakladajac ze kupisz pakiety internetowe tpsa) a Tu placisz 50 dych i surfujesz ile chcesz.

Benedykt

[#8] Re: Modem z PC

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Prędkości 56k nie uświadczy (miałem ten ból) ale za to zawsze miałem 32k (przy modemie Asmaxx56k)
[#9] Re: Modem z PC

@Arbuz, post #8

uswidaczysz wystarczy miec HyperPort jednak taki cudo kosztuje okolo 80 zloty plus modem z 20-50 dyszek.... stałkaaaaaaaaaaaaaaaaaa jak fajnie mieć stałke :)

Benedykt

[#10] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

Podpisuję się pod tym co napisał Benedykt.

Prawdopodobnie włożyłeś kartę do slotu PCI, który jest nie aktywny. Działa tylko z dedykowanym sprzętowym emulatorem peceta. I zapewne port ten jest do wykorzystania tylko pod tym udawanym pecetem.

[#11] Re: Modem z PC

@Arbuz, post #8

Zależy od centrali, kiedyś miewałem powyżej 40, ale poniżej 30 też się
zdażały połączenia...

[#12] Re: Modem z PC

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Nie uświadczy, jeśli nie trafi na taki modem po drugiej stronie.

[#13] Re: Modem z PC

@Kaczus, post #12

co było pisane??? z amiga nie uswiadczysz.A co jest z drugiej strony linni to juz zupelnie inna bajka

[#14] Re: Modem z PC

@Prince, post #10

Albo wetknął to w ISĘ, bo takie wersje slotów AFAIR też były.

Jakby co, to ja mam modem zewnętrzny 56Kbps na zbyciu, działał super z Amigą.
Jakby kolega Jedi_Amiga był zainteresowany to proszę na priv.
[#15] Re: Modem z PC

@Arbuz, post #8

Jak to nie uświadczysz 56k na modemie podłączonym do Amigi? Ja cały czas taką prędkość miałem, jak jeszcze miałem pakiet w tpsa. Przecież prędkość modemu 56k, to około 7 kilobajtów na sekundę, a to standardowy port szeregowy Amigi potrafi.
[#16] Re: Modem z PC

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Hmmm wydawalo mi sie, ze sdi mi normalnie dzialalo na normalnym zlaczu, tyle, ze by transfery byly normalne, to sama gatka musiala byc maksymalnie odciazona, czyli karta gfx itp niezbedna no i procek odpowiednio szybki :)

[#17] Re: Modem z PC

@kmilota, post #15

potrafi, jak sie ma odpowiednio mocny sprzet, no przynajmniej karte turbo :)))

[#18] Re: Modem z PC

@Kaczus, post #17

No tak. Ja mam A4000, CSPPC z 68060, Mediatora, VooDoo3 3000 i Toccatę, czyli wszystko co najważniejsze mam :)
[#19] Re: Modem z PC

@Jedi_Amiga, post #1

Gniazda PCI i ISA które masz w ZorroII przeznaczone są dla kart emulatorów PC. Na tych kartach znajdowały sie procesory 486 i Pentium, kontroler HD, złącze dla mychy i klawiatury, oraz gniazda pamięci. Po włożeniu takiej karty miałeś dwa komputery w jednym. Bez tej karty sloty PCI są nieaktywne.

[#20] Re: Modem z PC

@kmilota, post #15

bo 56k to zalezy jeszcze od jakosci lini telefonicznej. amiga potrafi wiecej, jak ktos ma dodatkowy port np. na porcie zegara to i 960k jest mozliwe (z bppc 060 i bv), ale jesli linia telefoniczna jest taka ze modemy dogadaja sie na 32k to nic nie pomoze.
[#21] Re: Modem z PC

@Kaczus, post #17

Ja teraz też mam mocny sprzęt tj. PegaII1GHz i na modemie Asmaxx56k mam taki sam transfer jak na Ami z PPC czyli ok 3kilo na sec. a przy połączeniu pokazuje albo 28800 albo 36600 ale przeważnie to pierwsze
[#22] Re: Modem z PC

@Arbuz, post #21

To jest kwestia centrali po prostu. Modemy tego typu masz po drugiej
stronie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem