kategoria: A500
[#1] A500-czyli co mam? Nowy user
Witam
Jako nowy użytskownik forum witam Wszystkich serdecznie.
Tak się złożyło że nigdy nie miałem żadnego komputera/mikrokomputera produkcji commodore, zaczynałem w 1988 od atari 65xe poźniej już były pc. Co prawda byłem stałym gościem u kuzyna który miał a500,a600 a poźniej a1200 ale w tamtych latach interesowały mnie tylko gierki a nie bebechy, ale coś tam amigi liznałem.
Jakieś 5-6 lat temu otrzymałem amigę od znajomego który zamierzał ją wyrzucić na śmieci, tak stałem się posiadeczem swojej pierwszej amigi. I tak sobie leżała w szafie amisia aż do momentu kiedy trafiłem na to forum i postanowiłem przypomnieć sobie te wszystkie gierki w które grałem za gówniaka.

Więc rozkręciłem swoją amigę i jak się pewnie domyślacie pojawiły się pytania.
Przechodąc do konkretów jest to model a500 płyta od a500+ rev 8a (także chyba dobry model mi się trafił)
Są dorobione 3 przełączniki pierwsze dwa biegną do romu i są oznaczone
-pierwszy opisany jako 1.3-2.0 (kickstart)
-drugi opisany jako 1MB-0,5MB (ram ale jaki nie wiem)
Trzeci przełącznik leci do układu Even Cia (318029)koło złacza stacji dyskietek, układ jest umieszczony w podstawce która jest umieszczona w kolejnej podstawce, miedzy podstawni wchodzi przełącznik opsany jako "mała"
Wszystkie układy ram na płycie są obsdzone ale dwoma rodzajami pamięci jedne mają czas dostępu 70ns drugie 80ns. Pod klapką nie ma nic, brak też RTC i co za tym idzie baterii.

Powiedzcie mi teraz co mam :D
To zwykła a500 na płycie pluski?
Do jakiej pamięci odnosi się przełącznik 1MB-0,5MB?
Co robi przełącznik podłączony do even cia?
Warto wymienić kikstart 2.0 na jakiś nowszy?
Te pamięci z różnym czasem dostępu to tak ma być?
Mam monitor ibm 4863, warto robić kabelek scart do tv lcd?
Dokupiłem goteka z hxc (jeszcze nie doszedł) bo może zakupię jeszcze atarynkę
Chciałbym zostawić oryginalną stację dyskietek a goteka wrzucić do środka co muszę zrobić aby obie oba te urządzenia działały razem?

Pozdrawiam
Artur
[#2] Re: A500-czyli co mam? Nowy user

@artur00, post #1

Co robi przełącznik podłączony do even cia?

zamienia kolejność stacji
zew może być jako 1 a wew jako 2
link
[#3] Re: A500-czyli co mam? Nowy user

@artur00, post #1

Pod koniec produkcji A500 , C= ładowało do 500 zubożone płyty od Pluski. Z reszta ładowali co popadlo... Generalnie różnica polegała na tym, że zamiast Kickstarta 2.0 był 1.3, zamiast Denise ECS byl Denise OCS i wlutowane 512KB RAM. Sam mam taką płytę. Dużym plusem jest to, że najprawdopodobniej masz Fat Agnusa obsługującego 2MB Chip zamiast 1MB.
Co do przełączników:
1. Zmiana wersji Kickstartu
2. Przełącznik konfiguracji Pamięci Ram 1MB Chip lub 512KB Chip+512KB Slow
3. Jak Kolega napisal zamiana stacji df0 na df1

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2015 09:57:01 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2015 09:57:26 przez dragon_x
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem